Zobrazujem 1 z 4

Po rokoch testovania fotoaparátov si začnete myslieť, že už ste odolní na všetky tie marketingové masáže. Že už vás nenavnadí úžasne znejúci zoznam špecifikácií. Že už vás žiadny model neprekvapí tak, aby ste fotili s otvorenými ústami. Skrátka, už sa cítite byť odolní voči povestnému „HYPE“. A potom to príde – prvá skúsenosť s D500.

U každého povolia žuvacie svaly v iný moment. Pohľad na prvú fotku s ISO 51,200 býva asi najobvyklejší podozrivý. Niekto stratí kontrolu nad ústami pri prvej skúsenosti so sekvenčným fotením 10 FPS s priebežným 3D zaostrovaním so sledovaním subjektu. Keď držíte spúšť, sekvencia trvá a trvá… Vlastne ak máte adekvátne rýchlu XQD kartu, tak pretrvá dlhšie ako trpezlivosť testera. Ak ste nikdy nefotili s drahšími zrkadlovkami, je možné, že vás dostane už prvý pohľad cez hľadáčik, takto luxusný sa na vstupných modeloch nevyskytuje. A ak aj stoicky vydržíte všetky tieto skúsenosti, dostane vás D500 pri vyvolávaní fotografií.

Nástupca legendy

Asi nie je možné písať recenziu na D500 bez maličkého odkazu na Nikon D300S. Bol to legendárny model, ktorý bol istú dobu považovaný za najlepšiu APS-C zrkadlovku a na jeho nástupcu sa čakalo dlhé roky. Až sme si vlastne začali myslieť, že ho už nedostaneme, že Nikon vlastne zrušil tento modelový rad a jeho rolu prebral model D7200. Lenže potom bola uvedené bratská dvojica pozostávajúca z Full Frame modelu D5 a jeho menšieho APS-C klonu D500 s takmer rovnakými parametrami. Slinné žľazy sa okamžite pustili do práce. Ale nie u mňa, poviete si, ja som predsa cynický profesionál 🙂

Fotoaparát do akcie

Pre D500 je teda jediný logický cieľ mieriť na trón APS-C fotoaparátov a byť profesionálnym nástrojom v oblasti, kde sa formát APS-C logicky využíva pre jeho silné stránky najviac – vo fotení rýchlej akcie na veľkú vzdialenosť. Či už ide o fotografovanie športu, divo žijúcich zvierat a vtákov, alebo zo všetkých akčných disciplín tu najťažšiu – fotenie nepredvídateľne sa pohybujúcich detí, tu všade zvykne byť najvhodnejším nástrojom poriadne rýchla APS-C zrkadlovka. Najlepšou voľbou bol donedávna Canon EOS 7D Mark II. Lenže Nikon D500 dorovnáva jeho rýchlosť sekvenčného fotenia 10 FPS a prekonáva ho v kľúčovej vlastnosti, ktorou je rýchlosť a presnosť automatického ostrenia. Navrch pridáva snímač s lepším potlačením šumu, vyšším dynamickým rozsahom, a aby to nebolo málo, doráža ho presnejším vyvážením bielej. Presnejším je slabé slovo, má takmer 100-percentnú úspešnosť, čo je výrazne viac než napríklad automatické vyvažovanie v Adobe Lightroom CC.

ISO 10,000 pri osvetlení sviečkou

Ale.

„Ale“ nikdy nemôže chýbať. Tentoraz je ľahko kvantifikovateľné a dosť veľké. Je ním cena 2000 eur za samotné telo D500. Pre lepšiu perspektívu: toto je viac ako zaplatíte za Nikon D750, čo je vynikajúci Full Frame model, jeden z najobľúbenejších. Do tejto sumy sa zmestí nový Canon 7D Mk2 aj s výborným objektívom. Dvetisíc eur je už skrátka na zamyslenie. Poďme si predstaviť technické vlastnosti…

1. strana: predstavenie Nikon D500
2. strana: technické vlastnosti

3. strana: osobné dojmy
4. strana: hodnotenie

Verdikt

9.5 Nádherné

Najlepší APS-C fotoaparát na trhu. Nebyť ceny, ktorá je vyššia než výborný Full Frame model D750, dostal by univerzálne odporúčania. Rozhodne si však zaslúži ocenenie za najlepší model pre fotenie divokej zvere, vtákov, športu a akcie všeobecne. Nenechá sa rozhodiť drsným prostredím a ponúka množstvo najmodernejších technológií. Prekonávajú ho len niektoré násobne drahšie profesionálne modely.

  • Obrazový výstup 10
  • Vyhotovenie 10
  • Výkon 10
  • Video 8