Aby sme si vyskúšali, ako naozaj fotí nový Huawei Mate 20 Pro v noci, vybrali sme sa na prechádzku po Londýne. Hneď za horúca, ako sme dostali finálnu vzorku na vyskúšanie.

Prešli sme asi 10 km peši a konštatujeme, že batéria v telefóne je naozaj silný zdroj energie. S pôvodnou kapacitou 52 % poobede sme vydržali s týmto telefónom pracovať do 2 v noci. Kapacita batéria počas nášho intenzívneho fotenia poklesla na 21 % a to sme využili aj bezdrôtové napájanie. Z Huawei Mate 20 Pro sme totiž nabíjali Samsung Galaxy S9.

Treba uznať, že toto je síce veľmi pohodlný spôsob nabíjania, lebo nepotrebujete žiadne káble, ale zároveň je to veľmi pomalý spôsob nabíjania. Za hodinu nabíjania sme totiž zvýšili kapacitu batérie v Samsung Galaxy S9 len o 9 % a pritom musíte ešte zaistiť, aby boli oba telefóny tesne pri sebe. Mimochodom, vyskúšali sme aj prepojiť dva telefóny Huawei Mate 20 Pro, pričom sme na oboch povolili bezdrôtové pripojenie. V tomto prípade to funguje tak, že sa nabíja z tohto telefónu, ktorý má viac energie. Dobre vymyslené!

A čo sme zistili pri nočnom fotografovaní? Ideálny spôsob je použiť špeciálny režim Noc. Vtedy ale fotíte tak, že telefón treba počas asi 4 sekúnd držať stabilne a na obrazovke priamo vidíte, ako sa postupne zosvetluje fotená scéna. Ideálny by tak na fotenie bol statív, ktorý sme však nemali. Všetky naše fotky sú tak realizované z ruky, občas sme si pomohli tým, že sme telefón pridržali na pevnej podložke.

Prvé fotografie pochádzajú z After Party, ktorá sa konala po predstavení tohto telefónu v konferenčnom centre Excel. Všetky fotky v tejto časti sú fotené v automatickom režime.

Následne sme vyrazili na nočnú túru po Londýne, pričom sme sa držali pri Temži a smerovali k legendárnemu mostu Tower Bridge. Väčšinu fotografií sme realizovali s použitím nočného režimu.

Po hodine chôdze a neustáleho fotenie sme dorazili k mostu, kde sme urobili množstvo záberov a vyberáme pre vás tie najlepšie. Nie všetky fotografie sú tak úplne super, ale keď veľa fotíte, máte z čoho vyberať.

Vyskúšali sme aj špeciálny efekt so stopami svetiel. Tento režim je veľmi náročný na to, aby ste telefón držali naozaj pevne v ruke.

Na spiatočnej ceste sme mierne zablúdili a vznikla z toho celkom zaujímavá fotografia. Áno, aj toto je Londýn, aj keď už poriadne ďaleko od centra.

Verdikt

Huawei Mate 20 Pro fotí excelentne. Porovnávali sme fotky aj so Samsung Galaxy S9 a zistili sme, že ide o veľmi podobné výsledky, pričom Huawei Mate 20 Pro má v priemere o niečo navrch voči konkurencii. Či je to zásluha spolupráce s Leica, alebo tri (konečne) plne farebné objektívy, je ťažko povedať. Sú však nočné scény, kedy sa nám fotka z Galaxy S9 páčila viac, hlavne je to pri silnom kontraste medzi svetlou a tmavou časťou. Rozhodne je Huawei Mate20 Pro smartfón, s ktorým sa dá vo všeobecnosti veľmi dobre fotiť. Vyskúšame ho aj pri realizácii videa, čo bol v minulosti pre Huawei kameň úrazu, ale teraz je už veľa vecí inak. Na prezentácii Richard Yu neuvádzal hodnotenia od DXO Mark a náš odhad je, že výsledky tohto smartfónu sú asi podobné tomu, čo dosiahol už Huawei P20.

V testovaní tohto telefónu pokračujeme ďalej.

Viac o telefóne Huawei Mate 20 Pro

Recenzia Huawei Mate 20 Pro: Je to najlepší smartfón za rok 2018?

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.