Spoločnosť HMD Global, ktorá stojí za značkou Nokia, predstavila Nokiu 8. Je to výkonný smartfón s remeselným spracovaním.

Nokia 8 je nová vlajková loď od Nokie s 5,3-palcovým IPS displejom a rozlíšením 2560 × 1400, procesorom Snapdragon 835 a kombináciou 4 GB RAM / 64 GB úložisko. Telefón má 3090 mAh batériu, odolnosť voči striekajúcej vode na úrovni IP54 a 13 Mpx duálny fotoaparát, ktorý kombinuje farebný senzor s optickou stabilizáciou a čiernobiely senzor – tak, ako sme na to zvyknutí v prípade telefónov Huawei a Honor.

Vlajková loď od Nokie je podľa výrobcu určená najmä používateľom, ktorí radi tvoria obsah. Nokia 8 má vo svete smartfónov tri technologické prvenstvá, medzi ktoré patrí aj spolupráca s firmou ZEISS. Chváli sa aj vysokým výkonom, čistým Androidom 7.1.1 a celohliníkovým telom. Nechýba predný snímač odtlačkov prstov.

Nokia 8 ako prvá na svete umožňuje streamovať tzv. Dual-Sight video natívne a v reálnom čase na sociálne siete, ako je napr. Facebook alebo YouTube. Dual-Sight video simultánne využíva predný aj zadný fotoaparát na zobrazenie videí aj fotografií z oboch zdrojov zároveň na rozdelenej obrazovke. Všetci, ktorí radi zaznamenávajú a zdieľajú unikátne spomienky, tak vďaka tomu dostávajú možnosť streamovať nezvyčajné zábery.

Nokia 8 je tiež prvý smartfón s funkciou Nokia OZO Audio, ktorý umožňuje záznam priestorového 360° zvuku. Sme zvedaví na porovnanie tejto funkcie s 3D zvukom, ktorý dokáže zaznamenať HTC U11. Samozrejmosťou je nahrávanie 4K videa.

Telo jednoliatej Nokie 8 je 4,6 mm tenké na okrajoch a 7,3 mm v priemere. Jeho hmotnosť je 160 gramov a je vyfrézované z jediného bloku hliníka série 6000. Výrobný proces pozostáva zo 40 krokov, ako je obrábanie, eloxovanie a leštenie. Vybrané modely majú leštenú povrchovú úpravu, ktorej bezchybné zhotovenie zaberá až 20 hodín.

Cenu a dostupnosť pre náš trh zatiaľ nepoznáme.

Podrobnejšie predstavenie vybraných funkcií a technické špecifikácie telefónu:

Menej selfie, viac bothie

Každý príbeh má dve strany a funkcia Dual-Sight vám ho pomôže zdieľať celý. Predné aj zadné fotoaparáty telefónu Nokia 8 boli vyrobené v spolupráci so spoločnosťou ZEISS Optics. Každý, kto rád zhotovuje fotografie a videá, môže teraz natívne vysielať tzv. #Bothie príbehy prostredníctvom sociálnych sietí vďaka funkcii Dual-Sight zabudovanej v aplikácii fotoaparátu. Fanúšikovia sa tiež môžu tešiť na nahrávanie fotografií aj videí na Google Photos.

Nová dimenzia zvuku s OZO Audio

Technológia OZO Audio využíva v telefóne Nokia 8 trojicu mikrofónov s akustickými algoritmami spoločnosti Nokia na verné zachytenie 360° priestorového zvuku. Teraz môžete zdieľať 4K videá so zvukom zachyteným pomocou OZO Audio kdekoľvek.

Precízne navrhnutý

Telefón Nokia 8 je navrhnutý od samotných základov s ohľadom na používateľa, ktorému ponúkne pohodlné možnosti, ako zachytiť a následne zdieľať rôzny obsah. Výrobca použil medenú a grafitom tienenú chladiacu tepelnú trubicu s dlhou životnosťou, ktorá rozptyľuje teplo generované vysokým výkonom zariadenia po celej jeho dĺžke a šírke. Nokia 8 tak zostáva chladnejšia aj v tých najnáročnejších situáciách. Nokia 8 podporuje Qualcomm Quick Charge 3.0, čo znamená, že zariadenie môžete rýchlo nabiť.

Čistý Android

Smartfóny Nokia ponúkajú čistý Android 7.1.1 bez zbytočných aplikácií, ktoré by spomaľovali výkon zariadení. Nokia 8 ponúka čistý Android, ktorý v kombinácii inováciami plne využíva potenciál procesorov Snapdragon 835. S každomesačnými bezpečnostnými aktualizáciami bude Nokia 8 bezpečný telefón. Zariadenie je navyše zabezpečené biometrickou čítačkou odtlačkov prstov.

Príslušenstvo

K zariadeniu Nokia 8 je dostupný celý rad príslušenstva. Telefón skvele spolupracuje s Nokia Active Wirelles Headset – ľahkými slúchadlami odolnými proti vode, potu a prachu. Sú vyrobené z hliníka pre zladenie s vizážou telefónu. Kompletné portfólio príslušenstva pre telefóny Nokia zahŕňa niekoľko variantov slúchadiel, prenosných reproduktorov, nabíjačiek do auta, puzdier a variantov ochrany proti poškriabaniu displeja.

Technické špecifikácie Nokia 8

  • SieteGSM: 850/900/1800/1900, WCDMA: 1, 2, 5, 8, TDS-CDMA: 34, 39, LTE:1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 39, 40, 41
  • Rýchlosť siete: LTE Cat. 9, 3CA, 450 Mbps DL/50 Mbps UL
  • Dostupnosť tak v single SIM ako aj v dual SIM verzii
  • OS: Android Nougat 7.1.1
  • Procesor: Qualcomm Snapdragon 835
  • RAM: 4 GB
  • Úložisko: 64 GB internej pamäte s možnosťou rozšírenia o microSD kartu (až do 256 GB)
  • Stupeň krytia: IP54 – odolnosť proti striekajúcej vode
  • Displej: 5,3″ IPS LCD QHD 2 560 × 1 440, 700 nts svietivosť displeja, Corning Gorilla Glass 5, 2,5D krycie sklo
  • Fotoaparát s optikou ZEISS:
    • Hlavná kamera: 13 MP (Farebná + OIS) + 13 MP (Mono), 1,12 um, f/2,0, 76,9˚, PDAF, laserové zaostrovanie, duálny blesk
    • Predná kamera: 13 MP PDAF, 1,12 um, f/2,0, 78,4˚, prisvetľovanie displejom
  • Konektivita a senzory: USB Type C, USB 3.1 Gen 1 (5 Gbps), 3,5 mm slúchadlový konektor, senzor jasu, senzor priblíženia, akcelerometer, E-kompas, gyroskop, čítačka odtlačkov prstov, Hallov senzor, barometer, 802.11 a/b/g/n/ac (MIMO), BT 5.0, GPS/AGPS + GLONASS + BDS, NFC, ANT+
  • Batéria: Integrovaná 3090 mAh batéria s podporou Qualcomm Quick Charge 3.0 (18 W, 5 V/2,5 A, 9 V/2 A, 12 V/1,5 A)
  • Audio: MP3, M4A, AAC, OGG, WAV, AMR, AWB (AMR-WB), FLAC, MIDI (MID, MIDI, XMF, MXMF, IMY, RTTTL, RTX, OTA)
  • Video: MP4, 3GP, 3G2, AVI, MKV, WEBM
  • Rozmery: 151,5 × 73,7 × 7,9 mm (vystupovanie kamery 0,4 mm)
  • Hmotnosť: 160 g

Na článku spolupracovali Ondrej Macko a Roman Kadlec

Prečítajte si aj:

Nokia je späť. Ako sa zmení trh?