HTC U11 je vlajková loď, ktorá má všetko potrebné.

Pôvodný nadpis tejto recenzie bol, „HTC prekvapilo. A nielen tým, že tento telefón budete radi stískať„. Potom sme si však uvedomili, že vhodnejší názov bude „HTC zaujalo„. Nie, HTC nás naozaj neprekvapuje tým, že vie stále vyrábať skvelé telefóny. A pravdepodobne to neprekvapí ani vás, pokiaľ pozorne sledujete novinky zo sveta smartfónov.

Faktom však je, že HTC v posledných rokoch stratilo svoje vedúce postavenie, ktoré kedysi malo na trhu s inteligentnými telefónmi. Ťažko povedať, kde hľadať dôvod. Či je chyba v samotnom HTC alebo spoločnosť iba prestala stíhať držať krok s čoraz agresívnejšou konkurenciou. Samotné telefóny sú totiž zväčša dobré až výborné a v prípade vlajkových lodí sa môže HTC vždy porovnávať s najlepšími.

Tak je tomu aj v prípade HTC U11. Tento telefón je výborný a pokiaľ si ho kúpite, pravdepodobne vás nesklame. Základná výbava je na úrovni konkurenčných vlajkových lodí a telefón nemá vyslovené nedostatky, ktoré by z objektívneho hľadiska degradovali používateľský zážitok. Nejaké pripomienky sa samozrejme nájdu, ale vždy záleží od používateľa, ako sa k nim postaví a nakoľko mu budú prekážať.

HTC U11 vo všetkých farebných prevedeniach. U nás je v predaji čierna (druhá zľava) a strieborná verzia (prvá sprava)

Dizajn a konštrukcia

Príkladom vlastnosti, ktorá je veľmi subjektívna, je dizajn. HTC U11 spracovaním prednej strany neohúri. 5,5-palcový Super LCD 5 displej s rozlíšením 2560 × 1440 má nad sebou a pod sebou pomerne rozmerné rámiky. Ten spodný obsahuje aj snímač odtlačkov prstov a kapacitné tlačidlá späť a zoznam posledných aplikácií. Horný rámik má v sebe diódu, prednú kameru a horný reproduktor. Predná strana je po bokoch mierne zaoblená, avšak toto zaoblenie sa nevzťahuje na samotný displej, čo niektorí používatelia určite ocenia.

Zadná strana telefónu vyzerá o poznanie štýlovejšie a dáva novinke punc originality. Niežeby sme sa s kombináciou skla a kovu ešte nestretli, práve naopak, avšak HTC U11 aj vďaka pestrým farebným kombináciám vyzerá sviežo a jedinečne. Chrbátom zariadenia sme sa počas testovania kochali častejšie ako jeho prednou stranou. Najmä odrazy slnečného svetla vyzerajú na chrbte skvelo. Je fajn, že fotoaparát výrazne nevystupuje zo zadnej strany a nekazí tak celkový dizajn. Práve naopak, je štýlovo zapracovaný.

Ku konštrukcii treba dodať, že chrbát pokrýva sklo a telefón teda pomerne jednoducho zachytáva odtlačky prstov. Tie sú našťastie dobre viditeľné iba pod určitým lomom svetla. HTC U11 sa taktiež môže šmýkať. Počas používania sa nám síce nestalo, že by sa U11-ka vyšmykla z ruky, avšak keď sme si nedali pozor, párkrát sa šmýkala po stole, pričom skoro z neho aj spadla, pretože sa zošmykla z peňaženky a vypadla nám aj z vrecka krátkych nohavíc. Na to si treba dávať pozor a to aj napriek tomu, že telefón chráni ochranné sklo Gorilla Glass 5.

Predná strana neohúri, chrbát je o poznanie atraktívnejší

Telefón sme sa v rámci testovania nesnažili zohýbať, avšak niektoré videá na YouTube upozorňujú na slabšiu odolnosť v takýchto extrémnych podmienkach. Neodporúčame ho nosiť v zadnom vrecku nohavíc, kedy hrozí, že by ste si mohli na telefón sadnúť, avšak toto odporúčanie platí pre všetky smartfóny bez ohľadu na ich odolnosť. Počas bežného používania nebudete mať s odolnosťou problém, ale ako prežije pády, to sme netestovali.

Ergonómia telefónu je dobrá. HTC U11 má optimálnu šírku v rámci 5,5-palcových telefónov. Zariadenie sa nám pohodlne držalo a dobre sa nám s ním aj pracovalo. Chrbát je taktiež mierne zaoblený. Dizajn, ergonómiu a zhotovenie telefónu možno označiť jedným slovom ako praktické. Väčšie rámiky telefónu radi prepáčite, pokiaľ preferujete snímač odtlačkov prstov na prednej strane. V mnohých prípadoch je to praktickejšie riešenie. Dodajme, že snímač nepodporuje pohybové gestá, ako je tomu teraz trendom v prípade čínskych výrobcov Lenovo a Huawei.

Za zmienku stojí aj fakt, že tlačidlo hlasitosti vyžaduje silnejšie stlačenie, aby sa aktivovalo. Na toto sme si museli chvíľu zvykať. HTC U11 ponúka odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP67, takže by mal bez ujmy prežiť ponorenie do sladkej vody do hĺbky 1 meter na obdobie maximálne 30 minút.

Vedľa USB-C portu je reproduktor

Recenzia je rozdelená do piatich častí:

1. strana: Dizajn a konštrukcia
2. strana: Funkcia Edge Sense a výkon
3. strana: Multimediálna výbava a operačný systém
4. strana: Fotenie a natáčanie videa
5. strana: Verdikt a technické parametre

1 2 3 4 5

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit