Kupujete, alebo vlastníte notebook? Nech už váš notebook stál akúkoľvek sumu, doprajte mu dodatočnú ochranu. + 5 tipov ako ochrániť notebook na konci článku

Máme pre vás niekoľko tipov, aby vám váš prenosný počítač vydržal čo najdlhšie. Ako prvé si treba položiť otázku vašich zvyklostí. Či ho chcete veľa prenášať, alebo bude prakticky na domácom stole. Prípadne, či potrebujete s notebookom zabaliť aj oblečenie na viac dní a ako to celé čo najlepšie zobrať so sebou. Letecké spoločnosti nás obmedzujú čoraz viac a limit na príručnú batožinu máte niekedy len 8 kg. Zapísaná batožina sa už často už platí zvlášť. Keď neletíte úplným low-costom, máte limit 25 kg.

Batoh

Univerzálne riešenie nielen na cestovanie lietadlom, ale aj vtedy, keď idete niekam na viac dní. Počítate s tým, že po odhlásení sa z hotela alebo iného miesta prespatia budete celý deň nosiť všetko so sebou. Vtedy je najlepší batoh. Až na tie úplne špecializované majú dnes batohy vnútorné vrecko na notebook, prípadne celý oddiel. Väčšinou sa teda rozhodujete podľa toho, ako batoh vyzerá a aký je veľký. Pri výbere sa stačí orientovať podľa rozmerov notebooku, na ktorý je určený. Batoh bude vždy o niečo väčší. Ak máte napríklad 14″ notebook a kúpite si 17″ batoh, pobalíte si doň aj oblečenie na tri dni.

Batoh je ideálny pre cestovateľov, ktorí sa chcú zbaliť na viac dní a ľahko si nosiť veci so sebou

Všímajte si, či má spevnený chrbát a popruhy a koľko má priehradiek. Nie každému je pochuti, keď je batoh porozdeľovaný tak, že sa potom nenájde súvislé miesto na väčší objem vecí. Niektoré batohy majú zips, ktorý z nich spraví kompaktnejší model. Stiahne dve jeho časti do seba, čo oceníte vtedy, keď v ňom nebudete mať veľa vecí.

Taška

Vhodná na prenášanie notebooku v samostatnej taške s odpovedajúcimi dokumentmi a príslušenstvom. Nevhodné na nosenie fotoaparátov

Taška cez rameno je vhodná vtedy, keď chcete čokoľvek iné ako ruksak. Nosenie vecí na jednom ramene nie je vhodné. Ak máte oblek alebo sa vám do vašej životnej situácie batoh nehodí, je taška dobrým riešením. Existujú menšie, na notebook, jednu košeľu či nejaký ten kábel a myš, ale aj rozmerovo väčšie. Dá sa s ňou cestovať na viac dní, nie je to ale také praktické ako batoh. Výhodou je lepšie zladenie k oblečeniu a tiež lepšia organizácia dokumentov. Pre obchodné stretnutia na každý deň ju odporúčame. Nepreťažujte ju, ale na notebook, dokumenty a iné maličkosti je ideálna.

Obal

Samostatný obal ak niekam s notebookom idete, ale nechcete brať batoh ani tašku

Nepotrebujete sa zaoberať, kam dáte veci na cestovanie alebo máte svoj systém či priamo obrovský kufor? Vtedy je dobré neoprénové alebo kožené vrecko, kapsa či tenučká forma tašky. Je stavaná tak akurát na notebook. Kúpiť môžete špecializované na vybraný model. Väčšinou ich ponúka sám výrobca.

Univerzálne modely majú dostatočnú rezervu na notebooky všetkých značiek. Pozor si treba dať iba na rozmer. Ak máte 14″ notebook, obal na 13,3″ už bude pravdepodobne malý alebo príliš tesný.

5 tipov ako chrániť notebook?

  • Pri kúpe notebooku si nenechávajte na veku fóliu. Budete mať pod ňou špinu, skondenzovanú vodu a iné látky. Slúži len na prepravu, nie je stavaná ako ochranná fólia pre smartfóny
  • Nenechávajte notebook dlho na priamom slnku. Znižujete životnosť materiálov. Ak je zapnutý, bude sa prehrievať a aj viac chladiť. To má dopad na celkové opotrebenie komponentov
  • Nepreťažujte batožinu, ktorá by mohla tlačiť na veko notebooku. Má síce svoju samostatnú priehradku, ale tá je len látková alebo z nejakého umelohmotného materiálu.
  • Nepridávajte do priehradky žiadne noviny alebo časopisy. Nezdá sa to, ale ošúchajú vám veko. Niekedy z neho zíde farebný povrch a budete mať na ňom škaredé šmuhy
  • Keď si chcete zabaliť notebook do zapísanej batožiny (to chce odvahu), umiestnite ho medzi pár vrstiev oblečenia. S touto batožinou sa ale na letisku pohadzuje, s tým počítajte.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.