Asus na predstavení vo Varšave ukázal aj vylepšenie svojho herného notebooku ROG Zephyrus GX501. A vychádza z tohto, že hráči sú dnes ľudia, ktoré cez deň pracujú s bežnými aplikáciami a večer si chcú užiť zábavu pri náročnejších hrách. To všetko s jediným zariadením. Článok sme doplnili o video.

Na výslnie tak prichádza model ROG Zephyrus S (GX701), ktorý obsahuje 17,3-palcový panel a je to mimoriadne tenký (18,7 mm) a ľahko prenosný herný počítač. Notebook GX701 zdedil viacero prvkov zo svojou 15-palcovou verziou vrátane sklápacieho prvku pri jeho otvorení. To efektívne pomáha udržať notebook dostatočne chladným a klávesnica je pritom umiestnená veľmi pohodlne na ovládanie. Na boku klávesnice nájdete aj trackpad. Rozmerovo sa tento notebook pohodlne zmestí do ruksaku.

Po stránke hardvérového vybavenia obsahuje GX701 procesor Core i7 8. generácie a úplne novú grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 2080 v Max-Q dizajne (model GX701GX). Batéria neudrží notebook extra dlho na batériu ale to sa od herného notebooku ani neočakáva. Podstatné je, že Zephyrus môžete nabiť aj so starším napájacím adaptérom od mobilného telefónu či nabíjačkou USB-C PD.

Keďže USB-C PD je obmedzené na maximálne 100 wattov, nie je dosť na to, aby mohol Zephyrus S GX 701 bežať na plný výkon pri hrách. Myslené je to skôr pri použití tohto notebooku na všeobecné použitie ako je prehliadanie webových stránok, kancelárske aplikácie a ďalšie ľahšie úlohy. Jednoducho nie je to pri použití na hry, vtedy treba skutočný veľký napájací zdroj s výkonom 230 W.

Špecialitou je aj samostatné koliesko na nastavenie hlasitosti alebo vypnutie zvuku, ktoré sa nachádza na hornej strane notebooku. Ovládanie zvuku je tak veľmi pohodlné. Zvuk je silný a je vo formáte 7.1. Pripojenie na Wi-Fi je cez 801.11ac 2×2. Displej aj v tomto prípade so synchronizáciou G-Sync. Displej je s obnovovacou frekvenciou 144 Hz a oneskorením 3 ms. Rámček okolo displeja má hrúbku len 6,9 mm. Zephyrus S (GX701) umožňuje prepnúť do úsporného režimu Optimus, kedy sa vypne grafická karta od NVIDIA a a miesto nej sa použije grafická časť od Intelu.

Pamäťový priestor na disku siaha až k 1 TB, kapacita RAM je 24 GB, operačný systém je Windows 10 Pro. Na tomto notebooku nájdete dostatok portov USB-C aj USB-A a je tu aj HDMI 2.0. Hmotnosť notebooku je 2,7 kg. Špecialitou je tiež externá webová kamera ROG GC21 s infračerveným prisvetlením. Tá sa objednáva samostatne.

Asus zatiaľ nezverejnil ceny pre GX701, zariadenie príde na trh v apríli.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.