Google sprístupnil NotebookLM AI analyzovanie dokumentov aj na Slovensku.

Potrebujete na to len účet na Googli. Funguje tak, že si doň dokumenty nahráte a necháte analyzovať ich obsah na základe textu a obrázkov. Na každú analýzu sa dajú vytvoriť samostatné poznámkové zošity. Do nich sa umiestňuje PDF, dokumenty a prezentácie z Google Disk alebo čisto obsah v textovom formáte. Detailnejšie sme službu predstavili v tomto článku.

NotebookLM si ich prečíta a navrhne vám konkrétne otázky, ktoré sa môžete opýtať. Služba sa hodí napríklad na sumarizovanie dlhých textov. Je to taká osobná databáza a akýsi Gemini prípadne ChatGPT odpovedajúci na otázky len v súvislosti s nahratým obsahom.

notebooklm

V rozhraní kliknete na panel s názvom Nový zošit. Zobrazí sa výzva na nahratie dokumentu. Vkladať sa dá aj text skopírovaný v schránke alebo webová stránka. Prehľadanie zdrojov zaberie niekoľko sekúnd.

Google zároveň vygeneruje ukážkové otázky. Tie sú funkčné a navedú vás na spôsob, ako sa asistenta pýtať. Neodporúčame nahrávať dokumenty s citlivým obsahom. Všetko sa prenáša na servery Googlu vo forme kópií, ak ide o dokumenty na Disku. Ich pôvodný obsah sa nezmení.

Ak sa opýtate na niečo, čo dokumenty neobsahujú, dostanete odpoveď o absencii tejto informácie. To sa stáva aj pri preklepoch, preto pozor na správne uvedenie pojmov. Na kreslenie obrázkov na vlastnom počítači cez AI odporúčame náš článok o Stable Diffusion.

notebooklm

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.