Inspiron ako rýdzo kancelársky stroj dobre obstojí v každodennej praxi.

Páčilo sa nám vyhotovenie a na 15,6″ rozmer je aj značne tenký. Celkový profil uľahčuje jeho prenášanie. Je dostatočne pevný, hoci už sme videli aj silnejšie konštrukcie. Uchytenie v otvorenom stave len za okraj opierky na ruku mu nebude robiť celkom dobre. Pri rýchlejšom zdvihu sa ozvú praskavé zvuky.

Páčila sa nám matná povrchová úprava celej opierky na ruky aj dvojstupňové podsvietenie klávesnice bielymi LED diódami. V našej konfigurácii nebol s dotykovým displejom a displej bol matný. Dá sa kúpiť aj lesklý s dotykovým displejom. Naša konfigurácia nám však vyhovovala viac.

Ešte máme jednu zmienku ku klávesnici. Tá je extra tichá, takže nebudete nikoho rušiť písaním. Ak ide firme o kancelársky stroj, ktorý by nebol hlučný, toto je ideálna flotila modelov. A pozor, je odolná voči vode.

Testovali sme tiež: Notebook ASUS EeeBook X205T

Na hudbu je tu špičkové audio od Wave Maxx. Veľmi sa nám páčilo a hravo prekonáva iné Dolby technológie. Navyše funguje veľmi dobre na slúchadlách. Ak teda radi pri práci počúvate hudbu, s týmto modelom sa trafíte do čierneho.

Veko má pevný kĺb a horná strana je strieborná so šrafovaním. Teda už žiadne odtlačky prstov, treba však počítať, že tvrdý povrch je zároveň aj šmykľavý. Spodok je stabilný, nakoľko aj sem sa výrobca rozhodol umiestniť veľkú gumovú podložku. Tá vedie pozdĺž takmer celej dĺžky a je umiestnená v prednej časti.

Parametre a technológie

Ku rýchlosti nemáme žiadne výhrady. Je tu dostatočne silný procesor najnovšej generácie od Intelu a zároveň 8 GB RAM. Pevný disk má kapacitu 1 TB a má len 5400 otáčok. Čo je bežná prax a výrobcovia neradi dávajú rýchlejší variant. Najmä z dôvodu poruchovosti.

V praxi so systémom Windows 10 išlo o rýchly systém. Rýchly bol aj štart systému. Hoci teda SSD disk nebol súčasťou našej konfigurácie, na pohodlie sme sa až tak sťažovať nemohli. Spustenie programov bolo o niečo dlhšie, nemohli sme spúšťať iné programy počas prenosu dát na externý disk, no to je detail. Vieme to spraviť postupne.

Zamrzela nás (ne)podpora konektora USB 3.0. Ten nám nefungoval správne a externý disk nerozpoznal. Použiť sme tak museli jeden z dvoch USB 2.0 portov. Oba zároveň slúžia aj na napájanie iných zariadení v čase, keď je notebook vypnutý.

Integrovaná grafická karta nebude úplne vhodná na hranie hier, ale jej výkon poslúži v špeciálnych pracovných aplikáciách. Teda buď v CAD aplikáciách alebo graficky zameraných programoch, ktoré vedia jej podporu využiť.

Za veľkú výhodu považujeme ešte stále nie samozrejmú podporu Wi-Fi ac. Toto sme využili v domácej sieti a rozhodne je to pozitívny argument v prospech tohto modelu.

Hodnotenie

+ dizajn, opierka na ruky, dobre ovládateľný touchpad,
– problémy s USB 3.0 portom

Cena: 909 EUR
Zapožičal: Dell

Alternatívna konfigurácia: 989 – dotykový Full HD displej, 256 GB SSD

Verdikt touchIT

Dell Inspiron 15 je veľmi dobrý kancelársky notebook s extra tichou a vode odolnou klávesnicou, ktorá je navyše podsvietená. Má kvalitný zvuk a celkovo sa dobre používa. Ak vyžadujete ešte vyšší výkon, kúpte si ho v konfigurácii s SSD diskom.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterDell Inspiron 15 5000 series
ProcesorIntel Core i5-6200U 2,3 ÷ 2,8 GHz, 3 MB cache (max. 25 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk1 TB HDD, 5400 ot./min.
Displej15,6″, max. rozlíšenie Full HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaAMD Radeon R5 M535, 4 GB VRAM
Porty1 × USB 3.0, 2 × USB 2.0, LAN, čítačka SD, HDMI, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]380 × 260 × 24
Skutočná hmotnosť [kg]2,32
Záručná doba [mesiacov]24

Výkonnostné testy notebooku:

Model/ParameterDell Inspiron 15 5000 series
PCMark 83106
Home accelerated score3106
Work accelerated score4172
3DMark 111887
3DMark score1887
Graphics score1783
Physics score4062
Combined score1385
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]86,3
Access time [ms]17,5
Batériové testy6:03
Powermark, Productivity test [hh:mm]6:03
Video Playback Time [hh:mm]2:45
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]25
Cena za rok [EUR]8,29
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]48,5
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn95%
Faktor mobility2,61
Komfort95%

*Cena el. energie: 0,0606 EUR / 1 kWh, počítali sme s prevádzkou 15 hodín denne

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.