Séria Pavilion je známa svojím vyváženým pomerom kancelárskeho a multimediálneho počítača.

Testovali sme špeciálnu edíciu označovanú ako Gaming, no viac sa nám javí jeho použitie v multimediálnej oblasti. Na to, aby bol z tohto počítača herný stroj, mu chýba niekoľko dôležitých prvkov. Začnime práve šípkami, ktoré sú veľmi malé, ak teda máme na mysli šípku hore a dole. Ich ovládanie pri hrách nie je úplne najlepšie a hornú šípku si ľahko pomýlite s klávesom Shift. Áno, ako kompromis je bežné namapovať si v hre klávesy WASD, no aj tak máme k tomuto výhrady.

Neprehliadnuteľná je klávesnica so zeleným podsvietením. Spočiatku sme mali obavy, ako sa nám na nej bude pracovať, no vidieť na ňu dobre po tme aj pri bežnom svetle alebo kancelárskom osvetlení. Je hladká a naozaj sa na nej dobre píše. Hlučnosť je niekde v strede, takže ani z tohto netreba mať obavy. Páčila sa nám aj hladká opierka na ruky, ktorá má zelený dizajn so šesťuholníkovou štruktúrou. Takisto aj tlačidlo na zapnutie vľavo nad klávesnicou je so zeleným podsvietením.

c04820730_1750x1285_web2016_3_nowat

Súčasťou tohto modelu sú aj reproduktory Bang&Olufsen Play. Dokážu reprodukovať hudbu na dobrej úrovni, no chýbajú nízke tóny. Čiže je lepšie použiť slúchadlá alebo reproduktory. Tu sme ale narazili na problém, že audiokonektor nie je softvérovo podporovaný, a tak si nemôžete hudbu vylepšiť tak, ako je to umožnené cez vstavané reproduktory.

Testovali sme tiež: Notebook Dell Inspiron 15

V spodnej časti sú namiesto bežných kruhových nožičiek dve podlhovasté a jedna v spodnej časti spodnej stany vedie takmer cez celú dĺžku. Ide tak o značne stabilizovaný notebook aj na veľmi hladkých povrchoch. Sú zelené a vyzerá to efektne, hoci nožičku vidno len pri prenášaní notebooku.

Parametre a technológie

Hoci konštrukčne hodnotíme notebook ako multimediálny a kancelársky, hrať hry sa na ňom dajú. Je tu najnovší procesor Intel Core i5 zo šiestej generácie a silná grafická karta NVIDIA GeForce GTX 950M so 4 GB VRAM. Na nej pôjdu staršie hry na plných detailoch a Full HD rozlíšení. Displej nie je dotykový, to nám neprekážalo. Výrobca totiž použil antireflexnú verziu a tá je na prácu vhodnejšia. Chválime SSD disk, ktorý bol v našej konfigurácii a tiež 8 GB RAM. Je to bez pochýb rýchly stroj na náročnejšiu prácu a strih videa. K tomu výrobca pridal aj 1 TB klasický pevný disk. Jeho vibrácie sa však výrazne prenášali do opierky na ruku. Špecialitou je chladenie, ktoré je výborné. Je tu silná výbava a aj dosť miesta vzhľadom na to, že ide o 15,6″ model. No aj tak oceňujeme chladenie pri hraní hier pod 37 °C v spodnej časti.

Hodnotenie

+ kancelársky výkon, vhodný na hry, účinné chladenie, tichý chod
– vibrácie HDD, malé šípky

Cena: 969 EUR
Zapožičal: HP Inc

Alternatívna konfigurácia: 929 EUR – bez SSD disku

Verdikt touchIT

HP Pavilion Gaming 15 nie je tak úplne herný, ako vyplýva z názvu. Má grafiku vhodnú na hranie hier, chýba mu však niekoľko podstatných prvkov a zvyklostí pre hráčov. Na multimediálne použitie je to výkonný stroj s efektne podsvietenou zelenou klávesnicou.

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterHP Pavilion Gaming 15-ak002nc
ProcesorIntel Core i5-6300HQ 2,3 ÷ 3,2 GHz, 6 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný disk128 GB SSD + 1 TB HDD, 5400 ot./min.
Displej15,6″, max. rozlíšenie Ful HD (1920 × 1080 pixelov)
Grafická kartaNVIDIA GeForce GTX 950M, 4 GB VRAM
Porty2 × USB 3.0, USB 2.0, HDMI, LAN, čítačka SD, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]385 × 2365 × 29
Skutočná hmotnosť [kg]2,3
Záručná doba [mesiacov]24

Výkonnostné testy notebooku:

Model/ParameterHP Pavilion Gaming 15-ak002nc
PCMark 83137
Home accelerated score3137
Work accelerated score4476
3DMark 114437
3DMark score4437
Graphics score4442
Physics score5357
Combined score3506
HD Tune Pro 5 Výsledky
Average speed [MB/s]299,6
Access time [ms]0,271
Batériové testy5:23
Powermark, Productivity test [hh:mm]5:23
Video Playback Time [hh:mm]1:55
Spotreba Výsledky
Priemerná spotreba [W]45
Teplota Výsledky
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]36,9
Celkové zhodnotenie Výsledky
Dizajn95%
Faktor mobility2,34
Komfort95%

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016 ako súčasť veľkého testu notebookov, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.