O notebookoch ThinkPad sa toho v minulosti popísalo veľa. Ich charakteristikou je takmer ortodoxne strohý dizajn, ale aj vysoká spoľahlivosť. Používal ich aj americký prezident a niekoľko kusov používame aj v našej redakcii.

Využili sme príležitosť štvrťstoročnice a položili sme niekoľko otázok Country Sales Managerovi firmy Lenovo pre Slovensko, ktorým je Vladimír Varzaly.

Notebooky radu ThinkPad sú tu už 25 rokov. Pôvodným výrobcom bolo IBM, po odkúpení tejto divízie ich vyrába Lenovo. Osobne tiež používam dlhé roky tento typ notebooku a som spokojný. Ako sa podarilo Lenovu nadviazať kvalitou, invenciou a spoľahlivosťou na pôvodného amerického výrobcu a zachovať prakticky všetky vlastnosti ThinkPadov?

Ako ste správne poznamenali, ThinkPady sú tu s nami už 25 rokov. To znamená, že si na prácu s nimi zvyklo veľké množstvo ľudí. Do pôvodného konceptu ThinkPadu sme tak nechceli veľmi zasahovať a zachovali sme všetky jeho kľúčové vlastnosti. Okrem pravidelného vylepšovania hardvérovej výbavy a nového loga, tak zákazníci stále dostávajú spoľahlivý a výkonný počítač.

Ja som mal možnosť nazrieť do kuchyne vývoja a bol som prekvapený, aký ťažký boj musia inžinieri a vývojari zvádzať, aby získali zelenú pri implementovaní vylepšení. Vylepšenie, ktoré zdvihne vstupné náklady na výrobu zariadenia, čo len o jeden cent, vyžaduje podrobnú analýzu možných predajov, dopadu na návratnosť a používateľský benefit. Nové modely ThinkPadov preto nie sú nikdy revolučné, ale skôr evolučné. Dokonalý koncept netreba zásadne meniť.

Notebooky ThinkPad používa aj NASA pri vesmírnych misiách. Sú to spoľahlivé stroje s takmer nemeniacim sa dizajnom bez vplyvov módnych trendov. Naozaj práve toto chcú používatelia týchto notebookov?

Áno, verní používatelia ThinkPadov požadujú najmä bezproblémový chod, dlhú výdrž na batériu a vysoký výkon, ktorý ich nebude nikdy obmedzovať. Dizajn ThinkPadu už zľudovel a je známy po celom svete. Vďaka tomu si získal kultový status, čo je aj dôvodom, prečo sa o jeho kúpu zaujímajú aj kreatívni a mladí ľudia, ktorí nepracujú v biznis prostredí.

Objavili sa však modely ako ThinkPad Yoga, Twist, Helix Tablet, čo je predsa len pohyb smerom povedzme k módnym trendom. Ako sa darí konkrétne modelu ThinkPad Yoga?

Thinkpad Yoga spolu s ďalšími verziami bol s odstupom času veľmi pozitívnym krokom. Yogy priniesli hravosť, konvertibilnosť a sami o sebe vytvorili novú kategóriu počítačov. ThinkPady sa tak dostali do rúk grafikom, dizajnérom a architektom, cieľovej skupine, ktorú pôvodný a strohý ThinkPad neoslovil.

Na výstave CES sme videli zaujímavé, povedzme stohovateľné príslušenstvo ThinkPad Stack. Je dostupné aj na Slovensku?

ThinkPad Stack sú zaujímavé produkty, ktoré pri svojich malých rozmeroch významne rozširujú funkcie ThinkPadov. Máme k dispozícií niekoľko druhov týchto zariadení. K dispozícií sú Lenovo Thinkpad Stack Mobile Projector, 10 000 mAh Power Bank, Bluetooth Speaker, Wireless Router a ThinkPad Stack Professional Kit, ktorý v sebe spája tri, vyššie spomenuté zariadenia a 1 TB harddisk.

Z hľadiska čisto notebookov značky Lenovo, aká časť predaja patrí ThinkPadom a aký je výhľad do budúcna?

V každej krajine je to iné a ovplyvňuje to veľa faktorov – cenová senzibilita a tradícia na trhu, predajný a servisný kanál. ThinkPady s ich bezpečnostnými prvkami, použitými odolnými materiálmi a vôbec technológiou sa nemôžu cenou porovnávať so základnými modelmi na trhu. Takže cenovo senzitivne trhy majú nižší podiel predaja Think produktov. Na Slovensku patrí tradícia a predajnosť ThinkPadu k najvýšším v regióne.

Lenovo malo v nedávnej minulosti až príliš veľa tém na komunikáciu – prišli sme na trh so smartfónmi a servermi, boli tu novinky v spotrebiteľskom segmente. To všetko skonzumovalo mediálny priestor a na ThinkPady sa akosi pozabudlo. Chceme už teraz tému Think produktov vratiť aj do našich marketingových aktivít a 25. výročie ThinkPadu je preto skvelá príležitosť.

Každá technická vec sa môže pokaziť. Ako je to so servisom na Slovensku špeciálne pre ThinkPady?

ThinkPady sú najspoľahlivejšie počítače na trhu, čo každoročne potvrdzujú prieskumy trhu renomovaných agentúr, či už je to z hľadiska kazivosti meranej až do 3. roka životnosti alebo z hľadiska spokojnosti zákazníkov. Ale áno, každá vec sa može pokaziť, a preto máme širokú servisnú sieť certifikovaných partnerov, ktorá pokrýva celé Slovensko a je dostupná aj v menších mestách.

ThinkPady majú možnosť rozšírenia záruky na 3 až 5 rokov, so servisom priamo na mieste inštalácie. Zákazník má možnosť dokúpiť si aj ďalšie špeciálne služby ako je záruka pokrývajúca náhodné poškodenie, výmena chybného HDD bez nutnosti vrátenia pôvodného. Samozrejmosťou je celosvetová záruka, takže ThinkPad zakúpený na Slovensku vám dokážu opraviť napríklad aj na dovolenke na Bali.

Ďakujeme za rozhovor.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.