Nothing uviedol na trh svoje druhé slúchadlá.

Značka Nothing sa začína postupne etablovať a to aj na slovenskom trhu. V roku 2020 ju založil Carl Pei, ktorý predtým stál pri zrode OnePlus. Nothing v priebehu dvoch rokov uviedol na trh dvoje slúchadlá (Ear (1) a Ear (stick)) a smartfón Phone (1).

Všetky doterajšie produkty tejto značky chcú zaujať atraktívnym pomerom cena/výbava v strednej triede a zároveň chcú priniesť pridanú hodnotu vo forme unikátneho dizajnu, ktorým sa snažia odlíšiť od zvyšku trhu. Platí to aj v prípade nových slúchadiel Nothing Ear (stick), ktoré som používal vyše mesiaca ako svoje primárne slúchadlá.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) sú jedny z najštýlovejších slúchadiel na trhu

Nielen pre ženy

Nothing Ear (stick) si zachovávajú priehľadný dizajn, ktorý odhaľuje elektroniku v ich vnútri. Je to DNA produktov tejto značky. Od zvyšku trhu sa však odlišuje aj nabíjacím puzdrom, ktoré má valcovitý tvar a môže čiastočne pripomínať Huawei FreeBuds Lipstick.

Na rozdiel od nich je však dizajn puzdra univerzálnejší a nepôsobí ženským dojmom. Ear (stick) by som tak pokojne odporučil každému, koho nudí tradičný tvar nabíjacieho puzdra v prípade ostatných slúchadiel na trhu.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) zaujmu dizajnom nabíjacieho puzdra. To má výhody, ale aj nevýhody

Unikátne nabíjacie puzdro a jeho (ne)výhody

Treba však upozorniť na to, že unikátny dizajn puzdra prináša niekoľko potenciálnych obmedzení. Chvíľu som si musel zvykať na to, ako ho správne chytiť do rúk, aby som ho otvoril tak, že mám pravé slúchadlo na pravej strane. Pomohla mi pomôcka, že červená strana (po anglicky Red) má byť na pravej strane (písmeno R, Right), a že svetlá strana (po anglicky Light) má byť na ľavej strane (písmeno L, Left).

Správne držanie puzdra je otázkou zvyku, avšak väčším obmedzením môže byť fakt, že sa nedá prenášať tak pohodlne v malom vrecku nohavíc ako konkurenčné slúchadlá s tradičným dizajnom puzdra. Niežeby to nebolo možné, avšak budete ho cítiť vo vrecku, prípadne vás môže tlačiť, a zároveň sa vám môže stať to, že sa na bielom chrbte puzdra objavia modré šmuhy od riflí, čo sa stalo aj mne.

Treba počítať aj s tým, že puzdro sa ťažšie čistí a to najmä vonkajší priesvitný plast. Na jeho vnútornú časť sa môžu prichytiť čiastočky prachu a pravdepodobne sa ich nezbavíte. Funkcionalitu puzdra to neovplyvňuje a v rámci bežného používania si možnože tento prach ani nevšimnete, avšak treba počítať s tým, že po pár dňoch/týždňoch používania už nebude puzdro tak čisté, ako keď ho prvýkrát vyberiete zo škatuľky.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick): Nabíjacie puzdro má USB-C port a tlačidlo na párovanie

Trošku väčšie slúchadlá, ako je štandard

Nothing Ear (stick) sú tzv. kôstkové slúchadlá, čo znamená, že sa dávajú do ucha, avšak neobsahujú silikonový nadstavec, ktorý sa vkladá do zvukovodu. Ide teda o kategóriu slúchadiel, do ktorej patria aj štandardné AirPody (bez prívlastku Pro).

Výhodou kôstkových slúchadiel môže byť pohodlnejšie nosenie, pretože niektorí používatelia nestrpia silikónový nadstavec v uchu. Nevýhodou je absencia akéhokoľvek pasívneho odhlučnenia, čo v prípade rušného prostredia negatívne ovplyvňuje zážitok z počúvania hudby, pretože musíte zvýšiť hlasitosť. Okolitý hluk aj tak neprehlušíte. Na druhej strane, v kancelárii môže byť tento dizajn praktickejšie riešenie kvôli komunikácii s kolegami.

Nothing Ear (stick) ma prekvapili tým, že ide o pocitovo najväčšie kôstkové slúchadlá (mám na mysli časť slúchadla, ktoré sa vkladá do ucha), aké som doteraz používal. Rozdiel v porovnaní s AirPodmi 3 je na papieri rádovo v 1 až 2 milimetroch, avšak v uchu to budete cítiť.

Osobne som nemal s ergonómiou problém a so slúchadlami som aj behal – z ucha mi nevypadli, avšak môže sa stať, že niekomu ich dizajn nebude úplne vyhovovať. Alebo naopak, nedá naň dopustiť, lebo konkurenčné slúchadlá sú preňho malé.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) sú pomerne veľké slúchadlá, ak berieme do úvahy ich časť, ktorá sa vkladá do ucha

Dobrá kvalita reprodukcie zvuku

Z hľadiska kvality reprodukcie zvuku ma Ear (stick) nesklamali. Využívajú 12,6 mm dynamické meniče, ktoré ponúkajú vyvážený zvuk s dostatočnými basmi, jasným podaním stredov a čistými výškami. Pri pozornom počúvaní v tichom priestore vyniknú viaceré detaily a zážitok z hudby je na vysokej úrovni. Ocenil by som, keby boli basy o niečo výraznejšie (čiastočne s tým pomôže ekvalizér), avšak závisí to aj od konkrétnej skladby.

Chválim vysokú maximálnu hlasitosť a ekvalizér v mobilnej aplikácii Nothing X, pomocou ktorého si môžete upraviť podanie zvuku. Buď si vyberiete zo štvorice profilov alebo si vytvoríte vlastný ekvalizér. Basy, stredy a výšky si môžete prispôsobiť na úrovni od -6 až do +6.

Slúchadlá som porovnával aj s AirPodmi 3. generácie, ktoré majú o niečo hlbšie podanie basov a mohutnejší zvuk. Ear (stick) majú čistejší zvuk. AirPody sú však o 100 eur drahšie, ak berieme do úvahy ich oficiálnu predajnú cenu bez prípadných zliav.

V segmente kôstkových slúchadiel a vo svojej cenovej kategórii na úrovni 120 eur majú Ear (stick) dobrú kvalitu zvuku. Silnou stránkou je najmä čisté podanie zvuku. Je fakt, že v tejto cenovej kategórii môžete nájsť aj lepšie hrajúce bezdrôtové slúchadlá z hľadiska mohutnosti zvuku alebo basov, avšak treba ísť do segmentu štupľových slúchadiel, ktoré vďaka odlišnému dizajnu a faktu, že idú až do zvukovodu, vedia poskytnúť tieto vlastnosti.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) vynikajú čistým podaním zvuku. Niekto by však možnože ocenil výraznejšie basy

Rýchlo sa spárujú s Androidom aj počítačom

Nothing Ear (stick) som počas testovania používal v kombinácii s iPhonom, viacerými Android telefónmi a tabletmi a takisto s Windows počítačmi. Vo všetkých prípadoch bola kvalita bezdrôtového pripojenia cez Bluetooth 5.2 stabilná a bezproblémová. Nezaznamenal som rušenie ani výpadky.

V kombinácii s Android zariadeniami a Windows počítačmi som ocenil podporu rýchleho párovania pre obe platformy. V prípade Androidu to funguje tak, že keď slúchadlá spárujete s prvým zariadením, môžete si ich uložiť do vášho Google účtu. Následne sa prostredníctvom notifikácie zobrazia v ďalších Android zariadeniach, v ktorých blízkosti si slúchadla nasadíte do uší. Na spárovanie s novým Android zariadením potom stačí iba ťuknúť na notifikáciu v telefóne či tablete – netreba ani manuálne aktivovať režim párovania cez puzdro.

V prípade Windows zariadení funguje rýchle párovanie tak, že po spustení režimu párovania pomocou puzdra sa objaví notifikácia v pravom spodnom rohu. Pripojenie slúchadiel potvrdíte jedným kliknutím a netreba teda ísť do Bluetooth nastavení a manuálne aktivovať režim párovania Windows počítača s novým zariadením. Je to praktické.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) majú aplikáciu Nothing X pre Android a iOS. Pomocou nej si nastavíte ekvalizér a prispôsobíte si ovládanie stlačením

Ovládanie stlačením a trojica mikrofónov

Slúchadlá umožňujú ovládanie stlačením dvoma prstami. Jedným stlačením pozastavíte/spustíte prehrávanie hudby alebo prijmete/položíte telefonický hovor. Stlačením a podržaním ľavého slúchadla znížite hlasitosť. To isté gesto v prípade pravého slúchadla zvýši hlasitosť. Dvojité stlačenie odmietne prichádzajúci hovor a počas prehrávania hudby preskočí na ďalšiu skladbu. Väčšinu úkonov si môžete prispôsobiť v aplikácii Nothing X.

Ovládanie stlačením vyžaduje trochu cviku, avšak dá sa naň zvyknúť pomerne rýchlo. Výhodou je, že na rozdiel od dotykového ovládania sa neobjavia nechcené dotyky.

Slúchadlá sú vybavené trojicou mikrofónov pre účely telefonovania alebo audio/video hovorov a to aj v kombinácii s počítačom. Chválim technológiu odhlučnenia, ktorá sa stará o to, aby bol váš hlas počas telefonovania čo najzreteľnejší a to aj vonku, keď fúka. Funguje to dobre. Samotná kvalita mikrofónov je vzhľadom na cenu dobrá, avšak zaostáva za drahšími slúchadlami. Počas testovania sa mi nikto nesťažoval, že by mi zle rozumel, takže na telefonovanie ide o dobre použiteľné slúchadlá.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) umožňujú ovládanie stlačením

Výdrž a odolnosť potešia

Ear (stick) majú odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP54, takže s nimi môžete cvičiť aj behať a pot im neublíži. Počas testovania som s nimi aj poriadne zmokol a prežili to bez ujmy. Výdrž slúchadiel poteší, aj keď výrazne nevyniká v porovnaní s konkurenciou – až 7 hodín na jedno nabitie, resp. až 29 hodín v kombinácii s nabíjacím puzdrom.

V prípade telefonovania je výdrž kratšia a to až 3 hodiny na jedno nabitie, resp. až 12 hodín s puzdrom. K dispozícii je technológia rýchleho nabíjania, ktorá zabezpečí 2 hodiny prehrávania hudby po 10 minútach nabíjania. Vzhľadom na dizajn puzdra je k dispozícii iba káblové nabíjanie cez USB-C. Bezdrôtové nabíjanie teda musíte oželieť.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick)

Bez podpory HD kodekov či súčasného pripojenia k dvom zariadeniam

Slúchadlá Nothing Ear (stick) podporujú kodeky AAC a SBC. Podpora HD kodekov, ako je LDAC či aptX HD (alebo iné aptX kodeky), chýba. Objektívne treba povedať, že medzi kôstkovými slúchadlami v tejto cene to ešte nie je štandard. Rovnako nie je k dispozícii podpora pre súčasné pripojenie slúchadiel k dvom zariadeniam, avšak toto už nie je až tak neobvyklá vlastnosť. Môžete ich mať pripojené iba k jednému zariadeniu v jeden moment.

Našťastie, prepínanie medzi zariadeniami funguje bez problémov. Stačí ťuknúť na pripojenie z iného zariadenia, s ktorým sú slúchadlá spárované – tie sa odpoja od aktívneho zariadenia a pripoja sa k ďalšiemu zariadeniu, z ktorého ste odoslali požiadavku na pripojenie.

V rámci mobilnej aplikácie Nothing X si môžete aktivovať režim nízkej odozvy, čo oceníte, keď budete so slúchadlami pozerať videá alebo hrať hry. Cez aplikáciu je takisto môže zapnúť/vypnúť režim detekcie, či sú slúchadlá v ušiach – pokiaľ je táto funkcia zapnutá a slúchadlá vytiahnete z uší, prehrávanie sa automaticky pozastaví. Keď ich vložíte do uší, prehrávanie sa automaticky spustí.

Doplnené: Nakoľko sa v komentári pod recenziou objavila otázka, prečo som nekritizoval absenciu aktívneho odhlučnenia, ktorú prvé Nothing Ear (1) majú – toto je funkcia, ktorá má reálny zmysel v prípade slúchadiel s dizajnom štupľov, ako sú aj Ear (1). V prípade kôstkových slúchadiel nepovažujem ANC za nevyhnutné. Je fajn, keď ho slúchadlá majú a v špecifických situáciách môže pomôcť, avšak zďaleka nemá taký zmysel a dôležitosť ako v prípade štupľových slúchadiel.

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick) a aplikácia Nothing X

Verdikt

Nothing Ear (stick) sú dobré slúchadlá, ktoré sa odlišujú od zvyšku trhu najmä svojim dizajnom a takisto spracovaním nabíjacieho puzdra. Jeho spracovanie púta pozornosť a pôsobí sviežim dojmom, avšak má aj svoje nedostatky, na ktoré som upozornil v recenzii.

Pokiaľ ich budete akceptovať, a ak vám bude vyhovovať ergonómia trošku väčších kôstkových slúchadiel, ako je štandard, potom svoje okolie zaujmete jednými z najštýlovejších slúchadiel, ktoré sú aktuálne dostupné na trhu.

Je potešiteľné, že Nothing Ear (stick) nie sú iba o dizajne. Reprodukcia zvuku je dobrá a vyniká najmä čistým podaním. Niekto by možnože ocenil výraznejšie basy, mohutnejší zvuk alebo vyžaduje ANC, avšak v takom prípade treba siahnuť po štupľových slúchadlách.

Ear (stick) sú dobre použiteľné aj na telefonovanie a nesklamú výdržou ani odolnosťou. Škoda len, že nepodporujú HD kodeky a pripojenie k dvom zariadeniam súčasne.

Cena: 119 eur

Zapožičal: Nothing

Nothing Ear (stick)Zdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Nothing Ear (stick)

Páči sa nám

  • Štýlový dizajn slúchadiel
  • Unikátne spracovanie nabíjacieho puzdra
  • Dobrá kvalita reprodukcie zvuku s dôrazom na čisté podanie
  • Slušná výdrž na jedno nabitie + aj v kombinácii s puzdrom
  • IP54
  • Ovládanie stlačením
  • Ekvalizér a viaceré nastavenia cez aplikáciu Nothing X
  • Rýchle párovanie v systémoch Android aj Windows

Nepáči sa nám

  • Menej komfortné prenášanie slúchadiel v puzdre v malom vrecku nohavíc
  • Puzdro je nepraktické z hľadiska jeho čistenia
  • O trochu väčšie rozmery slúchadiel, ako je štandard, nemusia každému vyhovovať
  • Chýba podpora pre pripojenie k dvom zariadeniam súčasne

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit