Nothing prináša po dlhej dobe trošku vzrušenia na trh so smartfónmi. Zároveň však ponúka operačný systém Android v najvyššej kvalite.

Nothing Phone je telefón značky Nothing, ktorú založil Carl Pei. Ak vám jeho meno nič nehovorí, vedzte, že v minulosti založil OnePlus. V roku 2020 ho opustil a začal novú etapu pod značkou Nothing, ktorá sa snaží osviežiť trh so smartfónmi atypickým dizajnom a inováciami, ako sú LED svetlá na zadnej strane.

Výsledkom je telefón, ktorý aktuálne patrí medzi najoriginálnejšie zariadenia na trhu. Čaro Nothing Phonu však nespočíva iba v jeho svetielkujúcej zadnej strane, hoci toto je vec, ktorou sa dá vizuálne zaujať najviac. Kľúčové vlastnosti telefónu sú však tri – hardvér, nadstavba Nothing OS a už spomenuté LED svetlá a ich prínos.

Pripomína väčší iPhone so zaobleným chrbtom

Nothing Phone (2) mierne pripomína iPhone 14 Plus. Prednú a zadnú stranu má zo skla, bočný rámik je hliníkový. Podobnosť s iPhonom je daná najmä rovnými hranami a plochým displejom.

Hlavným rozdielom je chrbát telefónu, ktorý je mierne zaoblený, čo zlepšuje ergonómiu a vizuálne zvyšuje atraktívnosť telefónu. Odolnosť voči vode a prachu je základná, iba na úrovni IP54. Vzhľadom k cene telefónu by som privítal aj vyššiu odolnosť.

Zadná strana zaujme tzv. Glyph rozhraním. Ide o svetelné pásiky, v ktorých sa skrýva 33 LED zón. Tie sa využívajú na rôzne účely, detailnejšie sa im venujem nižšie. Vo výbave sú aj dva zadné 50 Mpx fotoaparáty. 

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2): Súčasťou balenia je USB-C kábel a spinka na otvorenie SIM slotu

6,7-palcový LTPO OLED displej

Displej má uhlopriečku 6,7 palca, rozlíšenie 1080 × 2412 pixelov a obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz. Ide o LTPO OLED panel, čiže sa dokáže prepnúť aj na frekvenciu 1 Hz pri zobrazovaní statického obsahu.

Počas môjho testovania s verziou Nothing OS 2.0.2 toto prepínanie fungovalo trochu svojsky – na 1 Hz sa displej prepínal iba pri maximálnom nastavení jasu, ktorý je na úrovni 1000 nitov pre celoobrazovkové zobrazenie, resp. 1600 nitov pre bodové zobrazenie v prípade HDR obsahu.

Pri nastavení jasu nad 50 % sa frekvencia znížila na 10 Hz, a keď bol jas pod 50 %, tak sa frekvencia neznižovala. Neviem, či je to bug v softvéri, alebo to tak má byť, avšak v prípade ostatných telefónov som sa s takýmto správaním LTPO displeja nestretol. V princípe nejde o nič kritické, avšak ak sa bude displej prepínať na 1 Hz bez ohľadu na jas, môže sa tým ešte zlepšiť výdrž batérie, ktorá je už aj tak vynikajúca.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2) má 6,7-palcový LTPO OLED displej

Reprodukcia zvuku by mohla byť lepšia

K displeju pripomienky nemám. Čitateľnosť na slnku bola aj počas letných slnečných dní bez problémov. Reprodukcia zvuku by však mohla byť aj lepšia. Hoci je stereo a maximálna hlasitosť je dobrá, pri vyšších hlasitostiach je zvuk plechový a podanie basov je vo všeobecnosti slabé.

Nadstavba Nothing OS 2.0.1 mala problém s tým, že zvuk hral niekedy až príliš ticho, čo sa dalo vyriešiť reštartovaním telefónu. Aktualizácia na verziu 2.0.2 tento problém odstránila.

Verzia Nothing OS 2.0.2 znížila aj haptickú spätnú väzbu, teda vibrácie telefónu, keď píšete na klávesnici. Pôvodne boli tieto vibrácie silné, avšak vo verzii 2.0.2 sú už citeľne slabšie. Upozorňujem na to najmä v kontexte, že keď si budete pozerať aj iné recenzie, tak najmä v tých starších sa môžete stretnúť s pripomienkou k vibráciám – áno, boli silné, teraz sú už slabšie. 

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2) má rovné hrany a plochý displej. Chrbát je mierne zaoblený

Vysoký výkon a špičkové reakcie systému

Nothing Phone (2) poháňa procesor Snapdragon 8+ Gen 1, čo je podľa mňa najlepší procesor za rok 2022. Má vysoký výkon, ktorý aj dnes bohato postačuje na akékoľvek činnosti a v kombinácii s výbornou optimalizáciou operačného systému Android 13, za ktorú treba Nothing pochváliť, ponúka rýchle reakcie. V tomto smere budete mať pocit, že používate vlajkovú loď.

V rámci bežného používania, fotenia či záznamu videa som nezaznamenal výrazne zahrievanie alebo prehrievanie. Operačná pamäť je v závislosti od konfigurácie na úrovni 8 alebo 12 GB RAM, úložisko má 128 až 512 GB. Odporúčam konfiguráciu s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom, ktorá sa predáva na Slovensku za 719 eur.

O 50 až 100 eur nižšia cena by bola sympatickejšia. Nothing sa však nesnaží uspieť tým, že by ponúkal telefón s najlepším pomerom cena/výkon na trhu – v tomto smere môže byť lákavejšou voľbou OnePlus Nord 3 alebo minuloročná Motorola Edge 30 Ultra, ktorá má rovnaký procesor ako Nothing Phone.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2) a slúchadlá Nothing Ear (stick)

Výdrž batérie ma potešila

Nothing Phone 2 má vo výbave 4700 mAh batériu s podporou 45 W káblového a 15 W bezdrôtového nabíjania. Nabíjačka nie je súčasťou balenia, avšak telefón podporuje nabíjacie štandardy PD3.0 a QC4, takže stačí použiť ľubovoľnú nabíjačku s dostatočným výkonom a podporou týchto štandardov. Nabitie telefónu zo 16 % na 100 % trvalo necelú hodinu.

Výdrž počas môjho testovania sa pohybovala na úrovni 7 hodín aktívneho používania aj s rezervou, čiže teoreticky sa dá dosiahnuť aj nejakých 9 hodín aktívneho displeja. Počas dní, kedy som Nothing Phone 2 využíval menej, som sa dostal aj na výdrž na úrovni 48 hodín s 5 hodinami aktívneho používania, pričom počas celej doby boli k telefónu pripojené Garmin hodinky cez Bluetooth. Je to výborný výsledok.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2)

Nothing OS 2 s dôrazom na detaily

Výborná výdrž batérie je daná ukážkovou optimalizáciou nadstavby Nothing OS 2 a tá je jedným z hlavných lákadiel Nothing Phonu. V jadre ide o čistý Android, avšak spracovanie widgetov, ikoniek a ďalších drobností pôsobí štýlovo. Je pravda, že vo svete Androidu si môžete aj na iných telefónoch prispôsobiť rozhranie či ikony. Mnohé detaily, ktoré ponúka Nothing OS 2, takýmto spôsobom neodkopírujete a v prípade Nothing Phone to máte ako súčasť balenia.

Páči sa mi spracovanie dizajnu widgetov, ale aj fakt, že ako widget si môžete na domovskú a aj uzamknutú obrazovku pripnúť skratku s rýchlym zapnutím alebo vypnutím nejakého nastavenia. Len otvorene povedané, toto už sú drobnosti a detaily, ktoré neriešia všetci používatelia telefónov.

Väčšinou sa z takýchto detailov tešia technicky zdatnejší ľudia alebo tí, ktorých už nudí jednotvárnosť ostatných smartfónov a chcú si trochu oživiť používanie telefónu. Do tejto skupiny ľudí patrím aj ja a v tomto smere mi Nothing Phone absolútne sadol do môjho vkusu.

Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2

Prísľub 3 aktualizácií systému Android a 4 rokov bezpečnostných aktualizácií

Bez ohľadu na vkus, Nothing OS je výborne odladená nadstavba a to nielen z hľadiska výdrže batérie, ale aj plynulosti systému, animácií a rôznych detailov. Určite ide o jeden z najlepšie odladených telefónov, aké som kedy používal. Zážitok z používania Androidu je v prípade Nothing Phone (2) na úrovni vlajkových lodí.

Je však škoda, že systémový font nie je plne prispôsobený pre slovenčinu. V praxi sa to prejavuje tým, že ak používate telefón v slovenčine, niektoré nadpisy využívajú iný font. Trochu sa tým stráca jednotnosť dizajnu. A dôraz na detail kazia aj také maličkosti, ako sú nápisy ZAPNUTÉ a VYPNUTÉ v aplikácii Fotoaparát, ktoré majú písmeno É na druhom riadku. Vhodnejším riešením môže byť použitie skratky ZAP a VYP.

Pre úplnosť, Nothing sľubuje 3 aktualizácie systému Android a 4 roky bezpečnostných záplat v dvojmesačných intervaloch.

Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2

LED svetlá a ich využitie

Nothing Phone sa od ostatných telefónov odlišuje tzv. Glyph rozhraním. Ide o svetelné pásiky, ktoré sa nachádzajú na zadnej strane. Tvorí ich 33 zón, ktoré sa rozsvietia, keď vám niekto volá, keď aplikácie v telefóne pošlú notifikácie a tiež v špecifických prípadoch, ako je pripojenie nabíjacieho kábla a začatie nabíjania.

Nothing využíva Glyph rozhranie aj na vizuálne zobrazenie aktuálnej hlasitosti pri jej zmene či na odpočítavanie časovača. Glyph svetlá viete rozsvietiť aj ako alternatívny režim funkcie baterka.  

Nothing Phone (2) je vďaka svetlám na chrbte doslova navrhnutý, aby ste ho používali s displejom na stole. V takom prípade si môžete nastaviť, aby sa telefón automaticky prepol do tichého režimu, keď ho otočíte a upozorňoval vás iba LED diódami. Aktiváciu tohto režimu potvrdí štýlové prebliknutie LED svetiel. Nie každému bude tento koncept vyhovovať, avšak ja som si naň rýchlo zvykol.

Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2): Nadstavba Nothing OS 2

Telefón si môžete prispôsobiť vlastnými zvoneniami a upozorneniami

Aby ste využili plný potenciál tohto konceptu, treba byť trochu kreatívny a pohrať sa s nastaveniami notifikácií pre jednotlivé aplikácie. Vlastné zvonenia, resp. upozornenia si môžete vytvoriť pomocou aplikácie Glyph Composer a vďaka tomu môžete jednotlivé aplikácie odlíšiť iba na základe LED diód. Faktom je, že aj po viac ako dvoch týždňoch, čo testujem Nothing Phone (2), mi stále napadajú nové nápady, ako ešte efektívnejšie využiť Glyph rozhranie.

Nothing tiež umožňuje nastaviť tzv. esenciálne notifikácie. Keď vám takáto notifikácia príde, tak vám ostane svietiť LED dióda v pravom hornom rohu, až dokedy danú notifikáciu neskontrolujete. Je to užitočné.

A posledná vec, na ktorú je vhodné myslieť. Tým, že budete telefón používať s displejom nadol, sa môže rýchlejšie poškriabať nalepená ochranná fólia. Záleží, ako si budete dávať pozor. Riešil by som to ochranným obalom, ktorý vyčnieva nad úroveň displeja.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2)

S dvoma zadnými fotoaparátmi

Nothing Phone (2) má dva zadné fotoaparáty. Hlavný fotoaparát má rozlíšenie 50 Mpx. Ide o senzor Sony IMX890 s optickou aj elektronickou stabilizáciou. Dopĺňa ho 50 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát (senzor Samsung JN1). Je to totožný senzor ako v prípade prvej generácie, avšak v prípade Nothing Phone (2) podporuje pokročilé HDR. Tento senzor tiež ponúka aj makro režim.

S kvalitou fotiek som bol spokojný a to najmä v prípade hlavného senzora. Nothing Phone (2) nie je fotomobil roka, avšak jeho fotoaparáty sú dostatočne kvalitné na to, aby som ho používal ako svoj primárny smartfón. K dispozícii je nočný režim, ktorý od verzie 2.0.2 výrazne zosvetľuje výslednú fotku, minimálne v prípade hlavného senzora. Niekomu sa to môže páčiť, avšak ja preferujem vernejšie podanie scény, preto som až na výnimky fotil s vypnutým nočným režimom.

V prípade ultraširokouhlého senzora sa v niektorých momentoch prejavuje jeho vek a v horšom svetle sa strácajú detaily. V prípade tohto senzora môže čiastočne pomôcť nočný režim a to aj bez toho, aby fotka pôsobila až moc umelo. Nothing Phone (2) ponúka aj režim Expert. Ten je k dispozícii iba pre hlavný fotoaparát a umožňuje manuálne nastavenie fotoaparátu + umožňuje fotenie v RAW formáte.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2)

Záznam videa v 4K pri 60 fps

Záznam videa pomocou hlavného fotoaparátu je k dispozícii v rozlíšení 4K pri 60 fps a jeho kvalita je dobrá. 32 Mpx selfie fotoaparát ponúka záznam videa maximálne vo Full HD pri 60 fps.

Drobným detailom, ktorý poteší, je červená LED dióda na zadnej strane telefónu. Tá sa rozsvieti, keď točíte video – či už pomocou predného alebo zadného fotoaparátu. Je to užitočná pomôcka pre používateľov, ktorí točia zadným fotoaparátom samých seba. A dáva to zmysel aj z toho hľadiska, že ostatní ľudia budú vedieť, že ich točíte.

Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Nothing Phone (2): Rozsvietená červená dióda informuje o tom, že robíte záznam videa

Galéria fotiek, ktoré odfotil Nothing Phone (2)

Nižšie nájdete výber 30 fotiek, ktoré odfotil Nothing Phone (2) a boli komprimované pre účely webu. Do pozornosti však dávam galériu 50+ fotiek, ktoré si môžete v plnom rozlíšení pozrieť alebo stiahnuť z môjho úložiska OneDrive.

Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT
Odfotil Nothing Phone (2)Zdroj: TOUCHIT

Verdikt

Nothing Phone (2) je telefón, ktorý ma v rámci testovaných smartfónov bavil za posledné mesiace najviac. Pokojne by som ho používal ako svoj primárny telefón a jeho kúpu by som reálne zvažoval, ak by som si dnes vyberal nový telefón. Okrem toho, že ide o výborne odladený smartfón, ktorý nemá výraznejší nedostatok (hoci nejaké drobnosti by sa našli), mi vyhovuje jeho dizajn a celkové podanie systému Nothing OS.

Nothing Phone (2) nespraví dieru na trhu z hľadiska pomeru cena/výkon, avšak v určitých veciach prináša pridanú hodnotu a je iba na vás, či si za ňu chcete mierne priplatiť alebo nie.

TIP REDAKCIE

Cena: 719 eur (12+256)

Zapožičal: Nothing

Páči sa nám

  • Unikátny dizajn
  • Dobrá ergonómia
  • Vynikajúca optimalizácia systému Android
  • LTPO displej dobrej kvality
  • Viacero drobných maličkostí v rámci nadstavby Nothing OS
  • Glyph svetlá majú svoje čaro a ponúkajú rôznorodé možnosti využitia
  • Skvelá výdrž batérie
  • Hlavný fotoaparát ponúka dobrú kvalitu fotiek aj videa

Nepáči sa nám

  • Reprodukcia zvuku by mohla byť lepšia (zvuk je plechový)
  • Odolnosť voči vode a prachu iba na úrovni IP54
  • Ultraširokouhlý fotoaparát sa v horšom svetle trápi
  • Nepodporuje eSIM
  • Drobné vizuálne nedostatky v slovenskej lokalizácii

Technické špecifikácie a namerané hodnoty:

Model telefónuNothing Phone (2)
Operačný systémAndroid 13 + Nothing OS 2.0.2, zabezpečenie 1. júl 2023
Podpora 5G sietíáno
Formát SIM kartyDual NanoSIM
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]12 / 256
Procesor [max. frekvencia]Snapdragon 8+ Gen 1, 8-jadrový, 3,0 GHz
Displej, frekvencia, HDRLTPO OLED, 120 Hz, HDR10+
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,7 / 1080 × 2412 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 6, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx, f/1.9, 2×
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie32 Mpx, f/2.5
Batéria a vlastnosti4700 mAh
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162 × 76,4 × 8,6 / 201
VodoodolnosťIP54
Bezdrôtové nabíjanieáno, 15 W
KonektorUSB-C, 45 W, bez nabíjačky v balení
Cena719 eur
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score1144896
PCMark for Android – Work 3.014823
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core1711 / 4450
3DMark Wild Life – TotalMaxed Out / 2547 (Extreme)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit