Krása spočíva v detailoch.

Počas roka 2022 mi rukami prešli desiatky smartfónov. Niektoré splnili očakávania, iné mierne sklamali a sem tam sa objavilo aj nejaké prekvapenie. Do poslednej skupiny patrí aj smartfón Motorola Edge 30 Ultra. Pri jeho používaní som sa pristihol pri tom, že mi prirástol k srdcu vďaka viacerým drobným detailom, čo ma motivovalo k napísaniu tohto blogu. Pretože, ak by som mal vybrať jeden smartfón, ktorý ma najviac prekvapil v roku 2022, v pozitívnom slova zmysle, bola by to práve vlajková Motorola.

Pre úplnosť dodám, že tento článok je do veľkej miery subjektívny a odzrkadľuje moje potreby a očakávania od smartfónu. Je teda logické, že so mnou nemusíte a nebudete súhlasiť vo všetkom. A nie, tento článok nie je zaplatený – ak by išlo o platenú spoluprácu, tak na konci článku nájdete vetu o spolupráci, ktorou štandardne označujeme platené články.

Dôvodov, prečo považujem Motorolu Edge 30 Ultra za moje najpríjemnejšie prekvapenie, je niekoľko. Dôležitá je najmä ich výsledná kombinácia a celkový používateľský zážitok, ktorý som dostal pri používaní smartfónu.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Luxusné spracovanie a tenké telo

Motorola Edge 30 Ultra ma potešila kvalitou spracovania. Luxusne pôsobiaca konštrukcia s hliníkovým rámom a zaobleným displejom aj chrbtom sa môže pokojne postaviť vedľa drahších konkurenčných telefónov.

Potešila aj hrúbka 8,75 mm, ktorá vďaka zaoblenej prednej a zadnej strane pôsobí pri držaní v ruke tenším dojmom, ako v skutočnosti je. Rozdiel som okamžite pocítil aj vo vrecku nohavíc, keď som z neho vybral iPhone 13 Pro Max a schoval doň Motorolu.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Výborná výdrž batérie aj v kombinácii s inteligentnými hodinkami

Jeden z dôvodov, prečo ako svoj primárny telefón používam iPhone 13 Pro Max, je výdrž batérie a to bez ohľadu na to, čo s telefónom robím. Či ho počas dňa používam intenzívne alebo mi leží na stole a pol dňa doň neťuknem. V mojom prípade sú nároky na spoľahlivú výdrž podmienené aj tým, že mám k telefónu pripojené inteligentné hodinky Garmin, prsteň Oura Ring a často ešte ďalšie hodinky, ktoré práve testujem.

Väčšina Android telefónov toto nezvláda z hľadiska standby spotreby a rýchlo strácajú percentá batérie, aj keď telefón nepoužívam. Motorola Edge 30 Ultra však patrí do raritnej skupiny telefónov, pri ktorých som nemusel kontrolovať zostávajúce percentá ani spotrebu batérie, pretože som vedel, že sa na telefón môžem spoľahnúť, a že ma napríklad ráno neprekvapí spotreba počas noci.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

125 W kompaktná nabíjačka v balení

Nevadí mi, že Samsung či Apple nedávajú nabíjačku do balenia telefónu, avšak oceňujem, pokiaľ ju výrobca priloží, ak to dáva zmysel. A v tomto smere Motorolu chválim. 125 W nabíjanie je extrémne rýchle aj návykové a priložená 125 W nabíjačka patrí medzi najkompaktnejšie na trhu v rámci svojej kategórie (93 × 56 × 29 mm, 167 gramov). Na toto mám fakt slabosť, takže dávam ďalší plusový bod.

Potešilo ma, že 125 W nabíjačka využila svoj plný výkon aj pri nabíjaní notebookov či iných zariadení s USB-C, ktoré dokázali daný výkon využiť. A tiež to, že Motorola Edge 30 Ultra vedela využiť plný výkon nabíjačiek tretích strán či powerbanky, ktorú som mal so sebou na cestách. Toto nie je zďaleka samozrejmosť medzi smartfónmi s extra rýchlym nabíjaním a dokáže ma to iritovať, viď. vivo X80 Pro.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Najlepší Always-on displej v Androide. Aspoň pre mňa

Týmto tvrdením si trochu protirečím, viem, každopádne – síce sa mi páči spracovanie Always-on displeja v iPhone 14 Pro (Max), vo svete Androidu preferujem Always-on displej, ktorý sa zapne na pár sekúnd, keď raz ťuknem na displej alebo pohnem telefónom.

Takúto funkcionalitu majú mnohé Android smartfóny, avšak na Motorole som si rýchlo obľúbil, že z Always-on displeja viem odstrániť notifikácie, ktoré si zároveň aj pozriem, a môžem priamo reagovať a odpisovať na správy. Netreba zapínať obrazovku dvojitým poklepaním či odomykať telefón, stačí jedno ťuknutie a v rýchlosti dobehnem zmeškané notifikácie.

Plusový bod dávam aj za integráciu aplikácie Spotify, keďže ju často používam. Pri počúvaní hudby sa Always-on displej premení na titulný obrázok k albumu alebo pesničke a pribudnú prvky na ovládanie hudby. Upozorňujem však, že ak preferujete Always-on displej, ktorý je neustále aktívny, potom Motorola nebude pre vás – tá umožňuje aktivovať AOD iba na pár sekúnd ťuknutím či pohybom telefónu. Podľa toho, ako si to nastavíte.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Ready For je lepšie spracovaná funkcia, ako som očakával

Vo výbave Android telefónov nájdete špecifické funkcie, ktoré niektorí používatelia nepotrebujú a iní na ne nedajú dopustiť. Do tohto segmentu patrí aj Ready For. Jej spracovanie ma príjemne prekvapilo a to z toho hľadiska, že v sebe kombinuje dve základné funkcie. Prvá funkcia umožňuje (aj bezdrôtové) zrkadlenie telefónu na veľkú obrazovku a používanie tzv. desktopového režimu.

V rámci bežného používania som častejšie používal druhú funkciu Ready For – prepojenie s Windows počítačom. Funguje to podobne ako funkcia Prepojenie s telefónom vo Windows 11, avšak Ready For je v tomto smere o niekoľko úrovni vyššie. Umožňuje rýchle zdieľanie fotky či súborov do počítača priamo cez funkciu zdieľania v systéme Android, resp. rýchly prenos súborov z počítača do telefónu.

Takisto môžete zrkadliť a ovládať telefón cez počítač, resp. konkrétnu aplikáciu, a používať fotoaparát telefónu ako webkameru počítača. Viaceré z týchto funkcií nie sú novinkou na trhu a ponúkajú ich aj konkurenční výrobcovia. To však nemení nič na tom, že Ready For je výborná funkcia.

Plusové body dávam za fakt, že Ready For funguje v kombinácii s Windows počítačmi všetkých značiek a neobmedzuje sa iba na zariadenia značky Lenovo. Dúfam, že to tak ostane aj do budúcnosti.

Motorola Edge 30 UltraZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
Motorola Edge 30 Ultra

Softvérová podpora sa postupne zlepšuje

Pochvalu Motorole dávam aj za softvérovú podporu, ktorá sa postupne zlepšuje. V prípade modelu Edge 30 Ultra sú to 3 aktualizácie systému Android + 4 roky bezpečnostných aktualizácií. V tomto smere síce ešte vidím priestor na zlepšenie, najmä ak to porovnám s podporou Samsungu a rýchlosťou, akou kórejský výrobca dokázal distribuovať nadstavbu One UI 5.0 so systémom Android 13, avšak s podporou na úrovni 3 + 4 som ochotný žiť.

Takže, to boli moje dôvody, prečo považujem Motorolu Edge 30 Ultra za najpríjemnejšie prekvapenie roka 2022. Ako som v úvode uviedol, do veľkej miery ide o subjektívne preferencie, čo platí dvojnásobne v prípade Always-on displeja, funkcie Ready For, či z toho hľadiska, aký dôraz kladiem na spotrebu v standby režime v kombinácii s 2 až 3 inteligentnými hodinkami.

Ak k tomu pripočítam 125 W nabíjanie, praktickú nabíjačku v balení, tenké šasi a pár drobností, o ktorých som nepísal (Moto akcie), ide o telefón, ktorý v takmer všetkých smeroch vyhovuje mojim požiadavkám. A keď Motorola ešte popracuje na spracovaní obrazu pri fotení, zlepší video a pridá odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68 (ďalšia Motorola ho už bude mať), bude to úplne skvelé.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit