Nothing oznámil počas výstavy IFA v Berlíne dostupnosť telefónu (2a) Plus a jeho cenu.

Nothing Phone (2a) Plus vychádza z najobľúbenejšieho telefónu Nothing a prináša vylepšenia v troch kľúčových oblastiach: výkon, fotoaparát a dizajn. Phone (2a) Plus je poháňaný pre rýchlejší a plynulejší chod svetovo exkluzívnym procesorom MediaTek 7350 Pro 5G. Nechýba ani nový predný fotoaparát s rozlíšením 50 MPx a nové farebné varianty pripomínajúce kov.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Dizajn telefónu

Phone (2a) Plus je ponúkaný v dvoch pre Nothing nových farebných variantoch a to v kovovo šedej a inovovanej čiernej. Kovový dizajn odkazuje na mechanické stroje a ponúka nové prémiové vyjadrenia dizajnového jazyka Nothing a zároveň zdôrazňuje vylepšenie telefónu Phone (2a) Plus.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Phone (2a) Plus bol vytvorený na pomedzí inžinierstva a umeleckého remesla. Integráciou komponentov do vonkajšieho vzhľadu telefónu Nothing vytvoril antropomorfný vzhľad, kde fotoaparáty vo vnútri NFC cievky predstavujú dve oči sediace pred inteligentným a komunikačným centrom podobným mozgu. Dizajn kruhového mriežkového systému centralizuje fotoaparát, čím zaisťuje ucelený a príťažlivý vzhľad, ktorý z Phone (2a) Plus robí ďalšiu mobilnú ikonu.

Výkon a procesorom MediaTek Dimensity

Tajomstvo vysokého výkonu Phone (2a) Plus spočíva v jeho procesore MediaTek Dimensity 7350 Pro 5G, ktorý je svetovou exkluzivitou pre spoločnosť Nothing.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Vďaka technológii TSMC 4nm Gen 2 s 8 jadrami pracujúcimi na frekvencii až 3,0 GHz, čo je o takmer 10 % rýchlejší procesor než v Phone (2a), je teraz všetko plynulejšie a nič telefón nezabrzdí. Procesor je podporovaný grafickým čipom ARM Mali-G610 MC4 s taktom 1,3 GHz, ktorý je pri hraní hier rýchlejší až o 30 %.

Na udržaní vysokého výkonu sa podieľa tiež technológia Smart Clean vyvinutá tímom Nothing, ktorá pravidelne čistí nepoužívané systémové súbory, optimalizácie NTFS pre bleskurýchle prenosy súborov a technológie RAM Booster pre až veľkorysú 20 GB operačnú pamäť.

Fotoaparát

Od marcového uvedenia Phone (2a) Nothing vydal už sedem aktualizácií softvéru s mnohými vylepšeniami práve u tvorby fotiek a nakrúcania videí. Tieto aktualizácie dolaďujú zážitok z fotoaparátu tým, že zlepšujú presnosť farieb, sýtosť farieb a aj ich konzistenciu. Okrem toho zlepšujú presnosť bokeh efektov, rýchlosť samotnej aplikácie na fotenie aj celkovo výsledné fotky.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Nájdete tu tri 50 MPx fotoaparáty. Hlavná zmena sa stala v prípade predného fotoaparátu, kedy narástlo rozlíšenie z 32 MPx na 50 MPx a dokáže nakrúcať aj 4K videá pri 30 FPS.

Phone (2a) Plus sa tak môže pochváliť veľkým 50 MPx hlavným fotoaparátom so svetelnosťou f1/1,9, ultra širokouhlým fotoaparátom s 50 MPx rozlíšením a zorným polom 114º a teraz aj predným 50 MPx fotoaparátom pre hviezdne selfie a kvalitné video hovory. Všetky tri fotoaparáty podporujú plné 50 MPx rozlíšenie, tvorbu HDR fotografií a tiež záznam 4K videa.

Hlavnému fotoaparátu nerobí problém pri nízkej úrovni svetla. Dokážu tiež nakrúcať videá v rozlíšení 4K, ktoré podporuje optická stabilizácia obrazu, elektronická stabilizácia obrazu a akčný režim pre plynulé zábery aj pri rýchlom pohybe.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Aby bol Phone (2a) Plus nekompromisný vo svojej cenovej kategórii, kombinuje Nothing elitný hardvér s najmodernejším softvérom. Nothing TrueLens Engine s AI Vivid Mode sa skladá z pokročilých algoritmov, ktoré vytvárajú realistické fotografie oplývajúce farbami a detailmi. Technológia Ultra XDR, vyvinutá spoločne so spoločnosťou Google, vylepšuje osvetlenie v náročných svetelných podmienkach tým, že upravuje jas pixelov až päťkrát, čím zaisťuje verné snímky v každej situácii.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Medzi ďalšie funkcie fotoaparátu patria Motion Capture pre nerozmazané akčné fotky, nočný režim k vylepšenému fotografovaniu pri slabom svetle a AI Portrait Optimiser pre dokonalé skupinové snímky.

Nothing OS a AI

Systém Nothing vo verzii 2.6 rozšíril svoju knižnicu o ešte viac funkčných widgetov, ktoré umožňujú jednoduchú interakciu na domovskej aj uzamykacej obrazovke a sú doplnené náhľadmi a animáciami pre viacero úrovní informácií.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

V nadväznosti na integráciu ChatGPT, ktorá prebehla na začiatku tohto roka vyvinul Nothing widget News Reporter. Ide o denný prehľad, ktorý využíva technológiu umelej inteligencie k súhrnu denných správ v jednoduchom a intuitívnom formáte, ktorý nahlas predčíta finančný riaditeľ riaditeľ Nothing. Ten je k dispozícii pre všetky telefóny Nothing prostredníctvom aplikácie Nothing Widgets v obchode Google Play.

Widget poskytuje odporúčané správy z ôsmich voliteľných žánrov vrátane: obchodu, zábavy, všeobecných správ, zdravia, vedy, športu a technológií. Systém umelej inteligencie potom zhŕňa správy z anglickojazyčných zdrojov podľa kategórií a prevádza ich do audio podoby. Každý súhrn článkov trvá 1 minútu, pričom denne je k dispozícii celkom 8 článkov. Každé ráno sa widget obnoví s novou sériou. News Reporter funguje okamžite bez nutnosti registrácie.

Phone (2a) Plus je dodávaný so systémom Android 14 a s trojročnou podporou hlavných systémových aktualizácií a štvorročnou podporou bezpečnostných aktualizácií.

Výdrž batérie a nabíjanie 

 Phone (2a) Plus disponuje rýchlym 50 W nabíjaním, vďaka čomu možno dostať celodennú výdrž za menej ako 20 minút. To je takmer o 10 % rýchlejšie než u pôvodného Phone (2a). Batéria má kapacitu 5 000 mAh a udrží telefón na jedno nabitie celé dva dni. Nothing tiež garantuje, že aj po 1000 nabíjacích cykloch si zachová viac ako 90 % svojej kapacity.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Displej

O kvalitné predstavenie sa stará flexibilný 6,7-palcový flexibilný AMOLED displej, ktorý umožňuje presnú reprodukciu 1,07 miliardy farieb pri minimálnej spotrebe. Vďaka špičkovému jasu 1300 nitov poskytuje Phone (2a) Plus nekompromisný zážitok zo sledovania aj v tých najjasnejších vonkajších podmienkach.

S technológiou Active Matrix má displej Phone (2a) Plus presnú kontrolu nad každým jednotlivým pixelom, čo prispieva k lepšej kvalite obrazu bez zvýšenej záťaže na batériu.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

Phone (2a) Plus si zachováva najtenšie rámčeky medzi telefónmi Nothing, ktoré merajú symetricky len 2,1mm na všetkých štyroch stranách displeja. Výsledkom toho je pôsobivý pomer displeja k telu 91,65 %.

Displeju nechýba adaptívna obnovovacia frekvencia s až 120 Hz, ktorá sa plynule prispôsobuje obsahu a dotyk používateľa displej sníma dokonca s frekvenciou 240 Hz. Vďaka tomu telefón reaguje na dotyk okamžite.

Svetelné rozhranie Glyph   

Na zadnej strane Phone (2a) nájdeme ikonické svetelné rozhranie Glyph. Ide o nový spôsob interakcie s inteligentným telefónom, ktorý nabáda k tomu, aby ľudia nepozerali neustále na displej svojho telefónu a kľúčové notifikácie a informácie rozpoznali podľa svetelných a zvukových signálov. Glyph si stále zachováva funkcie z telefónu Phone (2a), ako je Glyph Timer alebo Glyph Progress, ktoré môžu využívať aj vývojári tretej strany k integrácii do svojich aplikácií.

Nothing Phone (2a) Plus
Nothing Phone (2a) Plus

K udržateľnosti prispieva aj významné množstvo použitých recyklovaných materiálov.

Phone (2a) Plus obsahuje:

  • 100% recyklovaný hliník použitý vo vnútornom ráme telefónu
  • 100% recyklovaný cín na 5 doskách plošných spojov
  • 100% recyklovaná medená fólia na hlavnej doske s obvodmi
  • Recyklovaná oceľ u 24 oceľových súčiastok
  • Viac ako 50 % plastových dielov pochádza z udržateľných zdrojov
  • Plastový odpad z výrobnej linky slúchadiel Ear (2) sa používa na výrobu Phone (2a) Plus

Kompletné špecifikácie nájdete na nothing.tech.

Dostupnosť a ceny

Phone (2a) Plus je k dispozícii v sivej a čiernej farbe vo verzii 12 + 256 GB za cenu 449 €. Predobjednávky sa začínajú dnes a do predaja sa dostane v utorok 10. septembra. Phone (2a) Plus si môžete zakúpiť na Alza.sk (šedá varianta) alebo na nothing.tech (šedá i černá varianta).

Zdroje: Nothing

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.