Microsoft sprístupnil testovaciu verziu buildu 10565.

Microsoft prostredníctvom svojho blogu informoval o dostupnosti novej verzie operačného systému Windows 10. Tá je zatiaľ dostupná iba pre tzv. Insider používateľov, ktorí sa prihlásili na testovanie operačného systému. Spoločnosť takisto zverejnila zopár štatistík, ktoré potešia všetkých vývojárov.

Ako bolo spomenuté počas predstavenia nových Lumií a Surface produktov, Windows 10 je nainštalovaný na viac ako 110 miliónoch zariadeniach. To sa prejavuje aj na sťahovaní aplikácií z Windows Obchodu. Viac ako polovica návštev obchodu s aplikáciami pochádza priamo z novej verzie systému. Windows 10 takisto generuje dvojnásobný záujem – ak používateľ navštívi obchod aplikáciu si aj stiahne a štvornásobné zisky pre vývojárov v porovnaní s Windows 8.

windows_10565edge_nahlady_nowat

Jedna z noviniek nového buildu. Náhľady kariet v prehliadači Edge

Windows 10 vo verzii 10565 prináša integráciu služby Skype priamo do operačného systému. Neznamená to, že by Microsoft chcel zrušiť samostatnú aplikáciu, avšak integrácia komunikačného nástroja je jedna z funkcií, ktorej sa dočká Windows 10 na počítačoch aj telefónoch. Nové funkcie majú zjednodušiť a urýchliť používanie služby. K dispozícii je napr. rýchla odpoveď, ktorá je dostupná priamo prostredníctvom pravého bočného panelu. Integrácia sa aktuálne nachádza vo verzii beta, takže nemusí všetko fungovať správne.

Nové funkcie sa objavili aj v prehliadači Edge. K dispozícii je náhľad okna a synchronizácia obľúbených položiek a zoznamu na čítanie. Vylepšení sa dočkala aj Cortana, ktorá u nás stále nie je dostupná a Microsoft spravil pár zmien aj v používateľskom rozhraní systému.

windows_10565start-context-menus_nowat

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit