Samsung uvádza na trh aplikáciu, ktorá sa dostala do centra pozornosti už na začiatku roka na veľtrhu MWC.

„Relúmĭno“ (z latinčiny „znovu rozsvietiť“) je aplikácia, ktorá má slúžiť ako zraková pomôcka pre ľudí so zrakovým postihnutím.

Aplikácia „Relúmĭno“ v spojení s okuliarmi Gear VR spracováva obraz zachytávaný zadným objektívom smartfónu tak, aby bol prístupný práve pre slabozraké osoby. Aplikácia preto nie je určená používateľom s úplnou stratou zraku.

„Relúmĭno“ dokáže podľa potreby obraz zväčšiť či zmenšiť, vie ho zobraziť v inverzných farbách, zvýrazniť jeho obrysy, nastaviť farebný kontrast alebo jas, prípadne použiť farebné filtre. Vďaka týmto funkciám umožňuje ľuďom so zrakovým postihnutím vidieť obrazy jasnejšie, čo im napomáha napríklad pri takých činnostiach, ako je čítanie kníh alebo prezeranie predmetov.

Osobám trpiacim výpadkom zorného poľa alebo stratou periférneho videnia so zachovaním videnia v strede zorného poľa, pomáha aplikácia zobraziť tie časti obrazu, ktoré už nevidia, v časti zorného poľa, kde je ich zrak ešte zachovaný.

Aplikácia „Relúmĭno“  je k dispozícii pre majiteľov novších smartfónov Galaxy – vrátane modelov Galaxy S7, S7 Edge, S8, S8+ a Note8 – na bezplatné stiahnutie v obchode Oculus vo verzii podporujúcej angličtinu a kórejčinu.

Projekt „Relúmĭno“ bude pokračovať aj naďalej. Najbližšie sa plánuje pustiť do vývoja výrobkov podobných okuliarom, ktoré by ľuďom so zrakovým hendikepom umožnili používať zrakové pomôcky v bežnom živote bez toho, aby priťahovali nechcenú pozornosť spoločnosti.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Prečítajte si aj:

Robotické exoskelety môžu zlepšiť mobilitu pacientov s detskou mozgovou obrnou