Spoločnosť Hyperloop One už o pár dní skončí a s ňou aj veľké plány na budúcnosť dopravy.

S konceptom dopravy s názvom Hyperloop sa už spoločnosť pohráva približne jednu dekádu a neoddeliteľne sa spája aj s kontroverzným podnikateľom Elonom Muskom. Práve ten prišiel v roku 2013 s návrhom na vysokorýchlostný transportný systém založený na pohybe pretlakových kapsúl podtlakovými rúrkovými tunelmi. Tieto kapsule majú poháňať lineárne indukčné motory a vzduchové kompresory.

Preprava prostredníctvom Hyperloop znie ako z nejakého sci-fi filmu, no mala sa nachádzať aj na Slovensku. Výstavba mala skončiť v roku 2020, no nakoniec sa tak nestalo, a tak prepravu budúcnosti s priemernou rýchlosťou 970 km/h na Slovensku nemáme. Konceptom prepravy v tuneloch s takmer kompletným vákuom sa však zaoberá viacero spoločností a jednou takouto je aj Hyperloop One. Tá však už o pár dní úplne skončí.

Spoločnosť Hyperloop One ukončuje svoju činnosť

Hyperloop One začínala ešte v roku 2014 pod názvom Hyperloop Technologies. Neskôr sa však premenovala, priniesla nové logo a zdalo sa, že úspešne pracuje na koncepte novej formy prepravy, ktorá mala vytvoriť revolúciu. Vysokorýchlostná preprava sa mala nachádzať aj vo viacerých európskych mestách a výnimkou nemala byť ani Bratislava. Vďaka existencii tejto dopravy by sme sa tak mohli z nášho hlavného mesta skutočne rýchlo prepraviť do iných európskych metropol a cestovanie by bolo rýchlejšie a pohodlnejšie.

HyperloopZdroj: Autoevolution
Hyperloop

Vývoj vysokorýchlostnej dopravy v tuneloch s takmer kompletným vákuom si však vyžaduje aj veľké finančné náklady. A práve nedostatok finančných prostriedkov bol nakoniec pravdepodobne dôvodom, prečo už 31. decembra 2023 spoločnosť Hyperloop One ukončí svoje pôsobenie. Jedným z ďalších dôvodov, prečo táto spoločnosť na trhu končí je aj absencia zmlúv na vybudovanie funkčného systému prepravy. Aj napriek skvelému potenciálu a možnosti revolúcie prepravy sa tak zdá, že k finálnemu riešeniu sa zatiaľ nedostaneme.

Spoločnosť Hyperloop One však nie je jediná, ktorá sa týmto konceptom dopravy zaoberá. Preto je možné, že koncept prepravy v takmer úplnom vákuu zatiaľ nie je úplne na konci. Jej vývoj však určite už nebude taký rýchly, ako keď sa do toho angažovala dnes už takmer neexistujúca spoločnosť Hyperloop One.

Zdroj: techcrunch.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.