Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Najvyššia presnosť merania: nové bodové lasery Bosch GPL 3 G Professional a GPL 5 G Professional. Oba prístroje sú vhodné najmä na použitie vo svetlejších vnútorných priestoroch: Ich zelené laserové body sú až štyrikrát viditeľnejšie než červené laserové body.

Okrem toho sú tieto prístroje robustnejšie než kedykoľvek predtým a sú spoľahlivými spoločníkmi pri každodennom používaní na stavbe: Vďaka pogumovanému rámu s tlmiacimi prvkami a sklami s posunom smerom dovnútra sú chránené proti nárazom a majú aj certifikáciu IP65, takže sú odolné proti prachu a striekajúcej vode. Ďalšou výhodou je integrovaný otočný držiak: Profesionáli môžu bodové lasery veľmi jednoducho nastaviť.

Efektívne a presné vyrovnanie – referenčné body vždy na očiach

S GPL 3 G Professional a GPL 5 G Professional je možné vykonávať bodovo presné aplikácie aj na veľké vzdialenosti až 30 metrov. Prístroje sa odlišujú počtom premietaných laserových bodov: Vďaka trom laserovým bodom dole, hore a vpredu je GPL 3 G Professional vhodný napríklad pre vyrovnávanie sadrokartónových profilov, dverných a okenných rámov a zjednodušuje tiež inštaláciu výťahov. GPL 5 G Professional ponúka dva ďalšie laserové body vľavo a vpravo, a tým možnosť efektívne a presne rozdeliť miestnosti v suchej výstavbe pod uhlom 90 stupňov.

Jednoduchá manipulácia vďaka integrovanému otočnému držiaku

Bodové lasery prvýkrát ponúkajú integrovaný rotačný držiak. Je možné ho otáčať o 360 stupňov, je veľmi kompaktný a vybavený silnými magnetmi. To umožňuje rýchle a jednoduché pripojenie bodových laserov k magnetickým súčastiam pre vyrovnanie. Ak sú bodové lasery použité na podlahe, zaisťujú ich gumové nožičky stabilnú pozíciu. Nový dizajn prístrojov tiež umožňuje jednoduchšie polohovanie pomocou U profilov: Otočný držiak je odsadený dozadu, takže bod olovnice prístroja je priamo nad profilom. Vďaka tomu je práca ešte jednoduchšia. Pre prepravu stačí otočiť otočný držiak o 180 stupňov – potom je bodový laser veľmi kompaktný.

Oba prístroje sa samonivelujú za menej ako štyri sekundy a kompenzujú nerovnosti až ±4 stupne. Blikajúce laserové body signalizujú informácie, ak samonivelácia nie je aktívna kvôli väčším nerovnostiam. Vďaka jednoduchému zapínaciemu/vypínaciemu mechanizmu je obsluha bodových laserov intuitívna. Sú napájané dvomi batériami AA a ich výdrž je až osem hodín. Spoľahlivé meracie prístroje tak sprevádzajú svojich používateľov celým pracovným dňom.

Bodové lasery GPL 3 G Professional a GPL 5 G Professional budú v obchodoch dostupné od mája 2021. Všetky uvedené ceny sú nezáväzné cenové odporúčania bez DPH.

 

Parametre prístrojaGPL 3 G Professional
(nahradzuje GPL 3 Professional)
GPL 5 G Professional
(nahradzuje GPL 5 Professional)
Laserové body3 (dole, hore a vpredu)5 (dole, hore, vpredu, vpravo a vľavo)
Rozsah meraniaAž do 30 mAž do 30 m
Presnosť merania* laserové body hore/vpredu± 0,35 mm/m± 0,35 mm/m
Presnosť merania* laserové body na boku± 0,35 mm/m
Presnosť merania* bod olovnice dole± 0,7 mm/m± 0,7 mm/m
Samonivelačný rozsah±4°±4°
Čas nivelácie< 4 s< 4 s
Laserová dióda/trieda laseru500 – 540 nm, < 1 mW/
Trieda 2
500 – 540 nm, < 1 mW/
Trieda 2
Ochrana proti prachu a striekajúcej vodeIP65IP65
Napájanie2 x 1,5 V – LR6 (AA)2 x 1,5 V – LR6 (AA)
Rozmery
(dĺžka × šírka × výška)
115 x 50 x 113 mm115 x 50 x 113 mm
Hmotnosť vrátane batérií400 g400 g
Rozsah dodávky/odporúčaná maloobchodná cena bez DPH• Prístroj v krabici, 2 x batéria AA, ochranná taška:
198,99 €
• Prístroj v krabici, 2 x batéria AA, ochranná taška:
239,99 €

* pri 20 až 25° C a pri normálnych až priaznivých podmienkach prostredia, napríklad bez kolísania teploty

 

Značky: