Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Hyundai odhalil futuristický dizajn novej generácie subkompaktného SUV KONA.

Vylepšený model bude dostupný ako plne elektrické vozidlo (EV), full hybrid (HEV), so spaľovacím benzínovým motorom (ICE) a v športovo ladenom prevedení N Line. Všetky varianty novej generácie modelu KONA majú spoločnú univerzálnu architektúru, každý z nich si však uchováva svoj vlastný jedinečný štýl.

Nová KONA je potvrdením záväzku spoločnosti Hyundai k udržateľnej mobilite a prezentuje dizajnové, tzv. tech-centrické myslenie, v ktorého centre pozornosti sú technológie. Na jednej strane Hyundai novou generáciou modelu KONA s jej plne elektrickým variantom rozširuje svoju ponuku elektrických vozidiel, ktoré v súčasnosti najvýraznejšie reprezentujú oceňované modely radu IONIQ, na strane druhej prináša auto, ktoré vďaka rôznym typom pohonných jednotiek (benzín, hybrid, elektro) spĺňa rôznorodé potreby svojich zákazníkov v oblasti mobility.

Úplne nová KONA sebaisto vyjadruje svoj odvážny a dynamický postoj,“ povedal SangYup Lee, výkonný viceprezident a vedúci dizajnérskeho centra Hyundai. „KONA sa posunula v každom ohľade, aby ponúkla ešte širšiu škálu rozmanitosti a bola skutočným podporovateľom životného štýlu.“

Dynamickejší vzhľad a viac priestoru

Úplne nová KONA rozmermi prekonáva jej predchádzajúcu generáciu. Stále však ide o mestské SUV s odvážnym štýlom, ktoré ponúka dynamickejší vzhľad na ceste a interiér zameraný na vodiča. S cieľom poskytnúť zákazníkom maximálnu priestrannosť, KONA výrazne narástla – na dĺžku meria 4 355 mm, čo je o 150 mm viac ako jej predchádzajúca generácia, ak porovnávame jej elektrickú verziu. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou je tiež širšia (+25 mm) a má o 60 mm dlhší rázvor bez toho, aby stratila čokoľvek zo svojej dizajnovej identity.

Na rozdiel od väčšiny vozidiel, ktoré sú na trhu dostupné s rôznymi pohonnými jednotkami, za východiskový variant modelu KONA bola zvolená jej elektrická verzia, od ktorej sa následne odvíjal dizajn modelu so spaľovacím motorom, hybrid a dynamicky ladený N Line. Tento nekonvenčný prístup umožnil automobilke Hyundai priniesť dizajnové myslenie, v ktorého centre stoja technológie, do všetkých variantov modelu KONA. Architektúra je vždy rovnaká, ale každý variant má svoj vlastný výrazný futuristický štýl.

Čistá a výrazná predná časť nového modelu KONA prispieva k aerodynamickému výkonu vozidla. Úzky horizontálny svetelný pás, ktorý sa tiahne po celej šírke prednej aj zadnej časti vozidla, pozostáva v elektrickej verzii z pixelových elementov, ktoré dodávajú elektromobilu jeho charakteristický zjav. Použitie parametrických pixelov odkazuje na výrazný dizajnový prvok, typický pre elektrické modely Hyundai.

KONA ponúka v jednotlivých variantoch niekoľko štýlových odlišností. Čisto elektrická KONA má pixelové grafické detaily na mriežke nasávania a na zadnom nárazníku, 19-palcový dizajn kolies z ľahkých zliatin inšpirovaný pixelmi, voliteľné čierne bočné zrkadlá a strechu. Benzínová a hybridná KONA zdieľajú odvážny a robustný dizajn nárazníka a čierne obloženie blatníkov. N Line sa môže pochváliť voliteľnými čiernymi spätnými zrkadlami a strechou, krídlovým spojlerom, agresívnejším dizajnom prednej a zadnej časti, výraznými 19-palcovými zliatinovými diskami kolies či dvojitou koncovkou výfuku.

Podpora životného štýlu a praktickosť

Väčší vnútorný „životný priestor“ novej generácie modelu KONA poskytuje praktické funkcie a vylepšený zážitok z auta tak, aby vyhovoval rôznym životným štýlom zákazníkov.

12,3-palcový displej s digitálnou palubovkou vzbudzuje high-tech pocit. Ambientné osvetlenie interiéru zlepšuje užívateľský zážitok. Páčkový typ radenia shift-by-wire, ktoré bolo premiestnené zo stredovej konzoly pod volant, poskytuje prehľadné usporiadanie a dodatočný priestor na stredovom tuneli.

Sedadlá v druhom rade posilňujú estetiku mestského dizajnu 21. storočia. Vnútorný priestor ponúka kombináciu zážitku s maximálnou využiteľnosťou a komfortom. Za druhým radom sedadiel sa nachádza zväčšený batožinový priestor.

Ďalšie podrobnosti o novej generácii Hyundai KONA predstaví Hyundai už čoskoro.

Poznámka: Dostupnosť špecifikácií opísaných v texte a na obrázkoch sa môže líšiť v závislosti od výbavy, variantu a trhu.

Značky: