Apple s novou aplikáciou trochu mešká.

Novinkou v portfóliu spoločnosti Apple je nová aplikácia Apple Music Classical, ktorá je už k dispozícii na stiahnutie v aplikačnom obchode App Store. Poteší hlavne milovníkov vážnej hudby, keďže ide o samostatnú aplikáciu práve pre tento žáner. Na počúvanie je potrebné bežné predplatné Apple Music.

Počiatky tejto novej platformy siahajú do roku 2021, keď Apple kúpilo službu s klasickou hudbou Primephonic. Vtedy spoločnosť deklarovala, že nová aplikácia bude dostupná do konca roka 2022, napokon ale takmer tri mesiace meškala.

Nejde o novinku, ktorá by zaujala masy, ale svojich priaznivcov si určite nájde. Spoločnosť Apple uvádza, že katalóg aplikácie obsahuje viac ako päť miliónov skladieb a že hudbu je možné počúvať v bezstratovom vysokom rozlíšení 192 kHz/24 bitov.

Apple Music ClassicalZdroj: TOUCHIT.SK/Branislav Caban

Zatiaľ ale nie je k dispozícii natívna verzia aplikácie pre iPad a nie je možné sťahovať hudbu na počúvanie offline. Aplikácia pre Android má pribudnúť neskôr.

Apple Music Classical by zároveň mala lepšie spracovávať zložité metadáta, ktoré sa často spájajú s nahrávkami klasickej hudby. Doplnkom majú byť životopisy skladateľov, ktoré pomôžu ľuďom lepšie sa zoznámiť s týmto unikátnym žánrom.

Spoločnosť zároveň vysvetľuje, prečo sa pre tento menšinový žáner rozhodla vydať samostatnú aplikáciu. Tvrdí, že v klasickej hudbe často nahráva viacero hudobníkov diela, ktoré už predtým boli mnohokrát interpretované a označujú sa rôznymi názvami. Odlišná a samostatná aplikácia, ktorá je súčasťou predplatného Apple Music, by mala poskytnúť milovníkom klasickej hudby edičný a katalógový obsah, ktorý doteraz v portfóliu Apple chýbal.

Zdroj: Learn.applemusic.apple

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.