Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • Druhá referenčná architektúra platformy Intel IoT pre inteligentné a prepojené veci ponúka kratší čas pre vstup na trh a rozširovanie IoT riešení.
  • Nové produkty pre platformu IoT zahŕňajú procesory Intel Quark, bezplatné operačné systémy prepojené na cloud a balík cloud služieb od Wind River.
  • Zákazníci, vrátane Levi Strauss & Co, Honeywell a Yanzi, demonštrujú inteligentné riešenia vo všetkom počnúc nositeľnej elektroniky cez maloobchod až po inteligentné budovy, všetko postavené na platforme Intel IoT.

Spoločnosť Intel oznámila novú referenčnú architektúru, hardvér a softvér pre platformu Intel IoT ako súčasť úsilia vybudovať jednu z najkomplexnejších ponúk pre trh Internetu vecí (IoT). Táto platforma zahŕňa dve referenčné architektúry a portfólio produktov od Intelu a jeho ekosystému s cieľom reagovať na príležitosť, ktorú ponúka svet IoT. Medzi novými produktmi, ktoré sú navrhnuté tak, aby vytvorili a zabezpečili inteligentné a prepojené riešenia medzi vecami a cloudom, sú procesory Intel Quark určené pre IoT, bezplatné a jednoduché operačné systémy s komplexnou cloudovou ponukou od Wind River i analytické možnosti.

„Dnešným dňom spoločnosť Intel ešte viac posilnila svoju pozíciu v IoT a pokračuje v ponúkaní komplexnej sady stavebných kameňov spolu so silným ekosystémom s cieľom reagovať na príležitosti IoT,” povedal Doug Davis, senior viceprezident v IoT Group spoločnosti Intel. „Intel uľahčuje našim zákazníkom šírenie dát medzi vecami a cloudom pomocou nových procesorov Intel Quark určených pre IoT a bezplatného operačného systému prepojeného s cloudom pre mikroovládače od Wind River.”

Intel spolupracuje s celou škálou spoločností z rôznych segmentov trhu, s cieľom zabezpečiť šírenie dát od fázy overovania koncepcie (POC) cez pilotné riešenia až po ostré nasadenie riešení. Spoločnosť Levi Strauss & Co. spolupracovala s Intelom a implementovala POC pre platformu Intel IoT s cieľom reagovať na riadenie inventarizácie v troch zo svojich obchodov. POC umožňuje obchodom Levi’s získať prehľad o tom, čo majú v regáloch alebo z čoho im ubúda, čím sa zefektívňuje proces riadenia inventarizácie, aby keď príde zákazník požadujúci konkrétnu veľkosť a farbu džínsov, nič v obchode nechýbalo.

Jednoduchšie IoT

Nová referenčná architektúra platformy Intel IoT pre inteligentné a prepojené riešenia sa zameriava na to, aby sa široký ekosystém Intel mohol jednoducho vyvíjať, zabezpečovať a integrovať inteligentné veci. Platforma poskytuje plán ako prinášať inovácie na trh rýchlejšie pomocou zníženia zložitosti a definovaním toho, ako sa budú inteligentné zariadenia bezpečne prepájať a poskytovať dôverné údaje do cloudu. Prvou spoločnosťou, ktorá oznámila IoT riešenia postavené na novej platforme Intel IoT je SAP, ktorá bude vyvíjať svoje podnikové koncové IoT riešenia za využitia platformy Intel a cloudovej platformy SAP HANA.

Nová kremíková technológia pre inteligentné prepojené veci

Pridaním procesorov Intel Quark pre IoT sa ponuka rozšírila o kremíkovú technológiu s nízkymi nárokmi na energiu pre inteligentné veci. Intel Quark SE SoC a Intel Quark mikroovládače D1000 a D2000 ponúkajú veľký výkon v energeticky uvedomelom obale. Nové produkty prichádzajú v ideálnom balíku pre IoT, ponúkajú rozšírenú toleranciu teploty pre náročné podmienky a ponúkajú dlhodobú spoľahlivosť. Intel Quark SE SoC pre IoT ponúka integrované centrum senzorov a tiež aj technológiu na poskytovanie vyhodnotení v skutočnom čase z komplikovaných zosnímaných dát na okraji IoT.

Na zozbieranie dát o takmer hocičom, počnúc využitia priestoru až po osvetlenie v budove s kanceláriami, spoločnosť Yanzi – poskytovateľ inteligentných budov – využíva nový Intel Quark SoC pri riešeniach Yanzi Plug a Yanzi Motion. Yanzi Plug je monitorovací energetický senzor, ktorý umožňuje optimalizovanie využitia energie na základe využitia priestoru a prediktívnej údržby v inteligentných budovách. Okrem toho poskytuje analytiku na okraji i priamo vo „veci”.Toto riešenie prináša znížené prevádzkové náklady a celkovú cenu vlastníctva IoT systémov v inteligentných budovách.

Spoločnosť Honeywell predstavila prototyp riešenia určeného na prepojenie pracovníkov, ktoré využíva technológiu Intel Quark. Priemyselná nositeľná elektronika pomáha monitorovať prostredie pracovníkov s mimoriadnym významom, ako sú špecialisti prvého zásahu, pracovníci z oblasti priemyslu a požiarnici. Toto riešenie demonštruje ako sa integrovaním dát od viacerých pracovníkov dokážu predpovedať nebezpečné podmienky a dokáže sa zabrániť scenárom pri, ktorých by mohlo dôjsť ku zraneniu pracovníka alebo zlyhaniu zariadenia, čo by mohlo ohroziť bezpečnosť pri práci a spôsobiť nákladné prestoje.

Mikroovládač Intel Quark D1000 je aktuálne dostupný, pričom mikroovládač Intel Quark D2000 bude dostupný koncom roka. Intel Quark SE SoC pre IoT bude dostupný v prvej polovici roku 2016.

Bezplatný softvér od vecí do cloudu (from things to cloud)

Nová ponuka od Wind River je navrhnutá tak, aby pomohla výrobcom a komerčným vývojárom zjednodušiť a urýchliť použitie IoT a vývoj zariadení, s možnosťou začať vytvárať aplikácie do 10 minút. Ako dôležitú súčasť platformy Intel IoT, spoločnosť ponúka bezplatné operačné systémy s viacnásobnou architektúrou a prepojením na cloud. Sú to Wind River Rocket a Wind River Pulsar Linux ako aj komplexný cloudový balík produktov využívajúcich softvér ako službu (SaaS).

Či už sú to výrobcovia alebo komerčný vývojari, riešenie „things to cloud” otvára vývoj IoT zariadení širšej škále jednotlivcov, ktorí majú záujem podielať sa na príležitostiach IoT. Takisto ponúka zákazníkom cestu ku komercializácii – od experimentovania cez vývoj až po plnohodnotné komerčné nasadenie riešenia. Nielen, že Wind River svojou najnovšou ponukou ešte viac poukázala na svoju prítomnosť v cloude, navyše aj rozšírila využitie svojho OS do oblasti MCU.

Využitie prínosu IoT pomocou analytiky

Hodnota IoT sa naplno ukáže, až keď sa zverejnia nové vyhodnotenia z obrovského objemu dát, ktoré vygenerujú inteligentné a prepojené veci. Kľúčovou ingredienciou pre novú platformu Intel IoT je TAP (Trusted Analytics Platform), ktorá pomáha urobiť dáta vykonateľnými a je možné ju využiť ako „end-to-end” IoT riešenie. TAP, ktorá bola navrhnutá pre vývojárov a dátových odborníkov, je ideálnou platformou pre celý rad odvetví ako sú zdravotníctvo, maloobchod a priemysel. Integruje referenčnú architektúru pre riadenie dát platformy Intel IoT, abstrakciu protokolu, rozloženie pracovnej záťaže a výpočty.

Levi Strauss & Co. môže už teraz využívať TAP a získavať inventarizačné vyhodnotenia takmer v reálnom čase. Tie napomáhajú presnejšiemu zberu dát za účelom poskytovania lepších služieb pre zákazníkov. Honeywell využíva TAP vo svojom riešení prepojených pracovníkov za účelom priemyselnej bezpečnosti a lepšieho rozhodovania v reálnom čase.

Značky: