Úspech novej ponuky bude závisieť od jej užitočnosti.

O úplne čerstvý prírastok do rodiny zmien ponuky Štart, sa podelil používateľ Albacore vo svojom príspevku na Twitteri, kde ukazuje koncept rozdeleného panelu. Podľa doterajšieho zapracovania v testovacej zostave by mal mať používateľ na výber umiestnenie doplnkového panela vľavo alebo vpravo. Tiež by mala existovať možnosť ho úplne vypnúť. Podstatné bude, aká úžitková hodnota z nového prvku vyplynie.

Už teraz je zrejmé, že bude zobrazovať widgety. Ak by sa Windows otvoril vývojárom a tí by mohli umiestňovať widgety svojich aplikácií na takýto panel, dalo by sa považovať novinku za užitočnú. Ak tu bude počasie, náhľad správ zo spravodajského serveru, je prínos panela otázny. Väčšina používateľov ho zrejme vypne.

Naposledy sme sa s widgetmi stretli vo Windows 7, nemali valný úspech a používateľov nezaujali. Nie tie, ktoré dal do výbavy Microsoft. Na skutočne použiteľné widgety, napríklad na sledovanie výkonu PC atď. bolo potrebné použiť samostatnú aplikáciu.

V tejto fáze ide len o prvotnú vývojovú fázu. Nečakáme, že s týmto vizuálom ponuky príde Microsoft ešte pred koncom tohto roka. Tiež nie je jasné, či by tento panel nahradil aktuálny panel widgetov. Jeho rozmer je štedrejší a na zobrazovanie informácií využíva podstatne väčšiu plochu.

Zdroj: Albacore

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.