30. Októbra Apple predstavil nové iPady Pro v dvoch veľkostiach, nový Macbook Air a Mac mini.

Dnes ráno sme sa boli na tieto zariadenia pozrieť osobne, aby sme mali reálnu predstavu, čo všetko sa zmenilo. Samozrejme, ide len o prvý kontakt, ktorý až tak veľa nenapovie, ale minimálne nový iPad Pro určite časom otestujeme. S dostupnosťou je to zatiaľ nepredvídateľné, takže kto prv príde, ten prv berie. Ostatní budú chvíľu čakať.

Hneď na úvod sme sa zamerali na nový iPad, ktorý má nový dizajn a zúžené rámiky. Úplne bez rámikov nie je, čo je vo výsledku dobre. Zamerali sme sa na 12,9“ model, ktorý už nepôsobí tak ozrutne, ako predošlá generácia. Vhod padne aj nižšia hmotnosť, čo je cítiť. Liquid Retina displej je jemný a pozorovacie uhly sú výborné. Ako celok na nás pôsobí novinka dobre, ale najviac ceníme dizajn a zameranie na prácu. iPad Pro vyzerá ako prerastený iPhone 5S bez rámikov. Ostrejšie hrany lepšie sadnú do rúk, pričom nerežú a netlačia. Ovládanie gestami je na dlhší test, ale prvý dojem je dobrý. Toto ovládanie mnoho procesov uľahčuje a zrýchľuje. V kombinácii s FaceID ide o premyslenú súhru. Poteší aj USB-C port, ktorý nahradil starší a s mnohými zariadeniami nekompatibilný Lightning. O zvukový výstup sa postarajú štyri reproduktory. O vstup 5 mikrofónov.

 Výkon zabezpečuje nový 7 nm procesor Apple A12 X Bionic, ktorému sekunduje Neural Engine druhej generácie + koprocesor M12. Apple hovorí, že toto je najvyspelejší a najvýkonnejší čip, aký kedy vyvinuli. Neural Engine zvláda až 5 triliónov operácií za sekundu a umožňuje vyspelé strojové učenie. Apple nezabúda ani na rozšírenú realitu, ktorú podstatne rozvíja a nový iPad Pro je na rôzne AR aplikácie a vývoj ako stvorený. To aj vďaka 2 krát rýchlejšej grafike oproti predchodcovi. Kapacita pamäte RAM je zatiaľ neznáma. Veľkou frajerinou je aj interné úložisko s max. kapacitou 1 TB  (dostupné verzie – 64, 256 a 512 GB).

„Inováciou prešla aj ceruzka, Apple Pencil, ktorú sme si vyskúšali. Pracuje sa s ňou dobre, má citlivejší hrot a hlavne sa nabíja bezdrôtovo z iPadu, na ktorý sa pomocou integrovaného magnetu prichytáva. Zaujímavosťou je dotykové tlačidlo, ktorým môžete meniť rôzne nástroje pri kreslení a pod. 2. generácia Apple Pencil je dostupná oddnes – cena je 135 Eur.“

USB-C umožňuje vysokorýchlostné prepojenie iPadu s rôznymi doplnkami, napr. fotoaparátmi, 5K monitorom a pod. No a napokon umožňuje aj reverzné nabíjanie, napr. iPhonu, ktorý pomocou iPadu nabijete rýchlejšie ako klasickou nabíjačkou z balenia. Z pohľadu bezdrôtovej konektivity je tu všetko podstatné a nechýba ani  LTE verzia (Dokonca Dual: Nano SIM + eSIM). Dobrou správou je USB-C konektor, ale tou zlou absencia 3.5 mm audio konektora, ktorý je nenávratne preč! Zadná kamera má rozlíšenie 12 Mpx a podporu smartHDR. Malo by ísť o podobný snímač, ako majú nové iPhony (portréty robiť nevie). Predná 7 Mpx TrueDepth kamera však tvorbu portrétov umožňuje. iPad Pro je dostupný v dvoch farbách – vesmírne šedá a strieborná. Podrobnú špecifikáciu zariadení nájdete > TU.

Ceny:  iPad Pro 11“ – od 879 Eur (64 GB/Wi-Fi), 1049 Eur (64GB/LTE). iPad 12,9“ – od 1099 Eur (64GB/Wi-Fi), 1269 Eur (64GB/LTE).

Ďalšou novinkou je Macbook Air, ktorý je vystavený vedľa predošlej verzie a to je poriadny skok. Apple ho dlho neinovoval a teraz prišiel s výraznou zmenou, ktorá stojí za povšimnutie. Horšie je na tom cena, teda minimálne v porovnaní s Macbookom Pro. Najlacnejšie Pro aktuálne stojí 1499 Eur (13“, i5, 128GB). Nový Macbook Air má základnú cenu 1349 Eur (13“, i5, 128 GB). Na prvý pohľad rovnaká konfigurácia, ale nie je to tak. Hrubý výpočtový výkon a grafiku má Pro na vyššej úrovni a cenový rozdiel nie je až tak veľký. Je to však o preferenciách. Nový Air vyzerá výborne, je tenučký, má 2 USB-C porty a jeden 3,5 mm audio konektor, viac nehľadajte. Používatelia, ktorí boli naučený na život bez redukcií budú musieť zmeniť „workflow“.

Nový Air je aj ľahší (1,25 kg), má Retina displej, novú klávesnicu s krídlovým mechanizmom a Force Touch trackpad, ktorý je o 20% väčší ako pôvodný trackpad. Novinkou je aj integrácia TouchID, teda snímaču odtlačkov prstov. Samozrejmosťou je lepšia optimalizácia hardvéru a softvéru, vďaka čomu má vydržať nový Air na jedno nabitie celý deň. Okrem toho má skelet zo 100% recyklovateľného hliníku – „najekologickejší Mac“.

Retina displej má 13,3“ a 4 násobne viac pixelov ako predchodca, čím sa posúva zobrazovacia plocha na úplne inú úroveň. Farebný rozsah displeja je o 48 % širší a rámiky okolo displeja sú o 50% menšie ako v predošlej generácii. Novinkou je aj čip – Apple T2 Security, ktorý sa stará o maximálne zabezpečenie osobných údajov a všetkých dát. Samozrejme, v kombinácii so snímačom odtlačkov prstov – TouchID.

O výkon sa starajú procesory Intel Core i5 ôsmej generácie, ktorým bude sekundovať v najvybavenejšom modely až 16 GB (základ 8GB) operačnej pamäte RAM. Interné úložisko môže mať veľkosť až 1,5 TB – SSD Disk (základ 128 GB). Vylepšením prešli aj stereo reproduktory, ktoré sú o 25% hlasnejšie a majú výraznejšiu basovú zložku. Samozrejmosťou je aj HD FaceTime kamera a predinštalovaný macOS Mojave. Air je dostupný v troch farbách – vesmírne šedý, strieborný a zlatý. Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU.

Macbook Air je v predaji od dnešného dňa. Cena základného modelu (i5/8GB/128 GB) je – 1349 Eur. S 256 GB úložiskom to bude – 1599 Eur.

No a napokon sme nezabudli ani na Mac mini, ktorý je očakávaným zariadením (určitou skupinou používateľov). Posledný update dostal v roku 2014 a postupne sa naňho zabúdalo. Teraz je všetko inak a Apple má v ponuke nový Mac Mini. V zásade ide o rovnaké zariadenie, ktoré ma mierne odlišný dizajn, ale hlavne kompletne inovované „vnútornosti“. Je podstatne výkonnejší, rýchlejší, má prepracovaný systém chladenia a nechýba mu ani bezpečnostný čip – Apple T2 Security.

O výkon sa starajú najnovšie procesory Intel Core i3, i5 a i7 (8. Generácia). Procesorom bude sekundovať 8 až 64 GB operačnej pamäti RAM. Interné úložisko môže mať kapacitu 128, 256 a 512 GB alebo 1 až 2 TB. Škoda je iba slabšej integrovanej grafiky (Intel UHD Graphics 630). Ak pripojíte externú, tak máte po probléme. Samozrejmosťou je najnovšia bezdrôtová konektivita a bohatá ponuka klasických portov. Za pozornosť stojí 10 GB Ethernet port, ako aj štyri USB-C Thunderbolt porty. Dostupný bude v jednej farbe – vesmírne šedá. Podrobnú špecifikáciu zariadenia nájdete > TU.

Mac mini je dostupný od dnešného dňa. Cena začína od 899 Eur (i3/8GB/128 GB).

Novinky sme si boli pozrieť a vyskúšať ešte pred oficiálnym štartom predaja v predajni – iStores (Avion Bratislava). 

Prečítajte si aj:

iPhone XR: Aký je najlacnejší z najnovších iPhonov?

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE