Dotykové displeje výrazne ovplyvnili to, ako moderné zariadenia používame. Svoj potenciál má však v tomto smere aj budúci nástup ohybných tiel smartfónov.

Ak ste v minulosti používali tlačidlový mobilný telefón alebo mp3 prehrávač, celkom určite ste si zvykli na ovládanie aj na slepo vo vrecku. Ovládanie dotykových displejov smartfónov je oproti tomu obvykle veľmi vizuálne a bez pohľadu na displej sa prakticky nezaobídete (ak nepočítame hlasové príkazy).

Otočiť stránku knihy alebo časopisu je veľmi familiárny a pomerne príjemný pocit, ktorý pohybom palca pri digitálnej knihe skrátka nevyvoláte a je jedno, že animácia na displeji sa vám to snaží čo najviac priblížiť.

Veľkú zmenu v tomto smere môže priniesť budúci vývoj ohybných smartfónov.

To, že na ohybných smartfónoch výrobcovia pracujú nie je žiadnym tajomstvom. O patentoch Samsungu sme písali koncom minulého roku a aktuálny patent Apple si môžete pozrieť v jednom z vyhľadávačov patentov.

Na demonštrovanie toho, akú éru môžu ohybné displeje otvoriť sa nedávno podujal vývojový tím Kráľovskej univerzity v kanadskom Ontáriu.

samsung_ohybatelny_1_nowat

Patent Samsung na zrolovateľný tablet

Roel Vertegaal, profesor na katedre Informatiky, vytvoril so svojimi žiakmi prototyp zariadenia nazvaného Reflex, ktoré môže vyvolať podobný pocit, ako keď chytíte do ruky knihu s mäkkou väzbou a ohybom a palcom kontrolujete rýchlosť samostatne prevracajúcich sa stránok.

Displej skrátka ohnete podobne, ako by ste ohli knihu a senzory v displeji to rozpoznajú a aktivujú prevracanie digitálnych stránok. Čím viac displej prehnete, tým rýchlejšie sa stránky prevracajú. Tak ako v skutočnom svete.

Ak zariadenie prehnete opačne, stránky sa začnú prevracať naspäť. Pri používaní môžete zároveň dostávať zvukovú a hmatovú odozvu (jemnými vibráciami), čím interakcia so zariadením dostane viac fyzický charakter.

Podobný princíp je možné použiť aj na ovládanie hier a na videu si môžete prezrieť, ako sa fyzický ohyb displeja uplatňuje pri hraní hry Angry Birds.

Vzhľadom na to, že čím viac displej ohnete, tým väčší protitlak vytvára, dostanete pocit, že prak v hre naozaj naťahujete.

Prototyp pozostáva z flexibilného OLED displeja, doplneného o batériu, vibračné motorčeky a smartfónovú základnú dosku s operačným systémom Android. Hardvér mimo displeja je umiestnený po bokoch zariadenia a takmer sa neprehýba.

OhybApple_nowat

Patent Apple na ohybný smartfón

V budúcnosti sa dá predstaviť mnoho ďalších použití, pri ktorom by prehnutie napríklad ovládalo rýchly posun videa na YouTube, približovalo alebo odďaľovalo mapu Google Earth, prípadne by prepínalo medzi jednoduchým a pokročilým rozhraním aplikácie.

Výzvou stále zostáva to, že ohyb je nutné vykonávať oboma rukami. Dvere sú však rozhodne otvorené a bude zaujímavé sledovať, ktoré použitia sa napokon presadia.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.