Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Pivo inšpirované dobou! Milovníci zlatistého moku, ktorí sú zvyknutí na tradičné chute, môžu v novembri vyskúšať niečo výnimočné. Na výčapoch ich čaká unikátny ležiak, ktorého zloženie je poctou revolučným udalostiam roku 1989. 

Novembrovou Voľbou sládkov je Zamatový ležiak, ktorý sládkovia Plzeňského Prazdroja uvarili spoločne so študentmi k pripomenutiu si 30. výročia Nežnej revolúcie a k príležitosti Medzinárodného dňa študentstva. „Chceli sme pripomenúť dôležitú úlohu študentov, ktorých novembrová demonštrácia pred tridsiatimi rokmi definitívne naštartovala demokratické zmeny,“ vysvetlil zámer uvarenia revolučného ležiaku Daniel Urban, sládok Plzeňského Prazdroja.

Pri výrobe sa inšpirovali revolučným dátumom 17. 11. 1989 a dokonca ho vložili priamo do receptúry piva. Horkosť piva predstavuje 30 jednotiek horkosti rovnako, ako počet rokov, ktoré ubehli od doby, kedy ľudia hromadne vyšli do ulíc. Podľa dátumu zase farba ležiaku dosahuje 17 jednotiek a stupňovitosť 11%, čo je svetlé a pekne sýte pivo. Dohromady uvarili symbolických 1989 hektolitrov. Limitovanú edíciu spodne kvaseného pasterizovaného ležiaku s bohatou a čistou penou uvarili s použitím kombinácie chmeľov Rubín a Harmónia, ktoré prepožičiavajú pivu miernu bylinno-chmeľovú vôňu. 

Pomáhali študenti

Spolupráca profesionálnych sládkov so študentmi chce poukázať na tradičné pivovarnícke remeslo, ku ktorému inklinuje stále viac študentov. Zamatový ležiak preto varili na troch miestach – V Plzeňskom Prazdroji a v dvoch českých školských pivovaroch – Vysokej školy chemicko-technologickej a Vyššej odbornej školy Podskalská. Recept pripravoval sládok Plzeňského Prazdroja Daniel Urban, ktorý v roku 1989 študoval obor kvasná technológia a výroba piva v Prahe.

Milovníci piva budú môcť revolučnú Voľbu sládkov ochutnať počas celého mesiaca november vo vybraných podnikoch po celom Slovensku.

Značky: