Odolný externý disk ADATA HD330 s rozhraním USB 3.0 a kapacitou 1 až 5 TB patrí medzi tie, ktoré majú zvýšenú ochranu proti nárazom. Telo samotného disku je v silikónovom obale. Ten má protišmykovú úpravu a zároveň pri pádoch zmäkčuje samotný dopad. Na hranách sú špeciálne odliate tlmiče.

Výrobca použil disk s integrovaným akcelerometrom. To je dodatočná ochrana pri prudkých pohyboch. Ak do disku drgnete alebo spôsobíte silnejší otras, hlavičky sa odstavia na kraj platne, aby sa nepoškriabala dátová platňa. Nevýhodou potom môže byť občasné spomalenie zápisu, ak budete disk používať v dopravnom prostriedku. Väčšie vibrácie pozastavia dátový tok, po skončení najväčšieho otrasu disk automaticky pokračuje v čítaní alebo zápise.

Pri bežnom zápise bliká LED dióda namodro, pri aktivácii protiotrasového snímača zabliká načerveno. Takto poznáte, kedy disk na situáciu zareagoval. Dáta na ňom sa dajú šifrovať cez nástroj HDDtoGO. Priemerná rýchlosť prenosu dát je 118 MB/s. Tým, že je takto „obalený“, neprenáša na povrchy citeľné vibrácie a nie je hlučný.

Cena: 55 € za 1 TB verziu

Zapožičal: ADATA Technology

Značky: