To najdôležitejšie z portfólia Sony v oblasti audio a video na tento rok.

OLED televízory nie sú jediné zariadenia hýriace všetkými farbami. Inovované modely reproduktorov a zábavných systémov obsahujú špeciálne svetelné efekty. Jeden zo systémov na spracovanie videa, Sony Betacam, spred viac ako 30 rokov. Len pre zaujímavosť – jeho cena bola dnešných 50 000 EUR. Firma s dlhoročnou históriou sa rada pochváli svojimi prvenstvami a unikátnymi technológiami.

Spoločnosť Sony sa vo svojich produktoch zameriava na celkový používateľský zážitok. Na ňom pracujú roky, čo sa odzrkadľuje v jemných zmenách v dizajne. To je vidno nielen v segmente TV ale aj audio systémom. Mierne odlišnosti iste nájdete a medziročne sa nájdu isté úpravy. Pôvodný dizajn sa však nestráca a vidno to na celom segmente produktov. Či už si kupujete TV, slúchadlá, športové slúchadlá alebo multimediálny reproduktor.

Obraz

Za zmienku stojí spomenúť, že Sony vyvíja vlastné technológie, ktoré potom ostatní výrobcovia kupujú a používajú. A nejde len o čipy na fotografovanie v smartfónoch. Sony je zároveň celosvetovou jednotkou na poli výroby obrazových snímačov.

Zákazníci značky sa môžu tešiť z expanzie technológií aj do ostatných produktových línií. Ako príklad môžeme použiť obrazový procesor série X1 Extreme, ktorý sme videli v najdrahších TV, napríklad Bravia A1. Následne budú z procesorov 4K HDR X1 Extreme ťažiť aj modely Sony AF8 alebo XF90. S tým súvisiacou hlavnou novinkou je rozšírenie OLED panela do modelovej série AF8.

Tá sa vyznačuje oproti pôvodnej A1-tke hneď niekoľkými vylepšeniami. Jedno z nich je menšia „stopa“, ktorú televízor obsadí. V jednoduchosti povedané zaberie menej miesta v režime položenia na TV stolík, rovnako tak aj pri montáži na stenu. Ide o koncept, ktorý Sony nazýva One Slate. Teda jednoliaty povrch, ktorý nekazia prídavné moduly a takpovediac pozliepané TV.

Chválime, že nechýba technológia Acoustic Engine / Surface. Tú sme si na tejto konferencii vyskúšali už minulý rok na modeli A1. AF8 používa identický systém a šírenie zvuku z vibrovania displejom je naozaj unikátne a odporúčame si zážitok vychutnať. Nezabudnite sa displeja dotknúť, aby ste naozaj cítili, že je to vlastne jeden veľký reproduktor.

Zvuk

Značka Sony má prieskum na základe svojich predajov a vychádza im, že najčastejšie si zákazníci kupujú modely slúchadiel s Bluetooth technológiou. Nie je to prekvapením. Používatelia sú zvyknutí, že musia slúchadlá nabíjať a tak oceňujú najmä voľnosť bez káblov. Myslieť na to, že je to ďalšia vec, ktorú musia nabíjať, im nerobí problém.

Na poli zvukových zariadení firma inovovala minuloročné reproduktory SRS-XB20 / 30 / 40. Po novom sa volajú Sony SRS-XB21 /31 /41. Model XB10 teda mono reproduktor valcového tvaru zostal v pôvodnej verzii. Najnižší zo série XB21 má 12-hodinovú výdrž batérie, je odolný voči vode, prachu a piesku. Má certifikáciu IP67.

Podporuje prepojenie cez Bluetooth s možnosťou jednoduchšieho párovania cez NFC a rozširuje svetelné efekty. Modely XB31 / XB41 prinášajú až 24-hodinovú výdrž batérie a rozšírenie farebného efektu o tzv. multi-color line efekt.

Zaujímavosťou boli reproduktory série Sony MHC.

Slúchadlá sú segment, ku ktorému pribudli tzv. skutočné bezdrôtové slúchadlá. Modely, ktorých ľavé a pravé slúchadlo sú samostatné a tak sa aj nabíjajú. Nespojuje ich žiadny kábel. My sme testovali slúchadlá Sony WF-1000X. Recenziu si môžete prečítať priamo na našom webe. K nim pribudli ďalšie zo série takýchto bezdrôtových slúchadiel.

Ide o model Sony WF-SP700N. Sú to prvé odolné slúchadlá proti postriekaniu s aktívnym odhlučnením na svete. Takisto ako vyššie uvedené z tejto série, podporujú Ambient Sound Mode na základe toho, kde sa pohybujete. Batéria vydrží len 3 hodiny a z nabíjacej kolísky ich môžete nabiť dvakrát. Noviniek vhodných na športovanie bolo viac, pozrite si našu galériu.

Prečítajte si aj:

Recenzia: Sony WH-1000XM2 – detailnejší zvuk

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.