Ford Fiesta je ikonické auto. Je tu už pár generácií a my sme si otestovali najnovšiu verziu v krásnej modrej farbe (Blue Wave). Je to skôr mestské vozidlo, my sme s ním urobili okolo 700 km a jazdili sme na diaľniciach i v teréne.

Fiesta je skôr menšie auto, ale v tejto verzii sa doň s prehľadom vojdu 4 dospelé osoby. Ak bude treba a uskromnia sa, bude ich môcť byť aj päť. My sme mali na test verziu Titanium s výraznou chrómovanou maskou chladiča, piatimi dverami a 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Cena tohto vozidla je po započítaní bonusu 2000 eur na hodnote 16 730 eur. To je na takto vybavené auto naozaj veľmi príjemná suma. A na prvý pohľad si všimnete aj 16-palcové kolesá z ľahkých zliatin.

V našom testovacom vozidle bolo aj panoramatické strešné okno s motorickým otváraním, mali sme operačný systém Ford SYNC 3 a spárovali sme auto so smartfónom. Ku každému vozidlu so SYNC 3 sa dodáva aj aplikácia Sygic Car Navigation a táto potom funguje ako výborný navigačný systém. Tiež sme tu mali výborný audiosystém od spoločnosti Bang & Olufsen s výkonom až 675 W, ktorý je tvorený až 10 reproduktormi. V zadnej časti v dvojitom dne nájdeme aj subwoofer. V takomto aute sme to rozhodne nečakali a hral skutočne výborne. A je k tomu aj jednoduchý parkovací asistent, samozrejmosťou je farebná parkovacia kamera s dobrým rozlíšením a ukazovaním smeru jazdy ako i hlásením prekážok na dráhe. A samotný 6,5 palcový displej je naozaj prehľadný. Rozumie si aj so systémami Apple CarPlay aj Android Auto.

Páčila sa nám manévrovateľnosť kufru v zadnej časti. Sklopením sedačiek a zaradením dvojitého dna do správnej polohy dostanete takmer rovné dno a môžete vo Fieste prevážať aj objemné predmety.

Prevodovka je tu 6-stupňová automatická, volant aj páka prednej brzdy boli potiahnuté kožou s výrazným prešívaním. Na volante sú všetky potrebné prvky na ovládanie vozidla. Sedačky sú v testovanej verzii textilné, existujú verzie Ford Fiesta s koženými sedačkami. Predná sedačka pre šoféra mala aj nastavovateľnú bedrovú opierku. Keď otvoríte dvere Fiesty, vysunie sa z nich ochranná lišta, ktorá ochráni lak vášho vozidla.

Spotreba benzínu bola v našom teste okolo 7,1 litra/100 km, auto je aj s litrovým motorom celkom agilné a počas testu sme ho vôbec nešetrili. Zážihový trojvalec 1.0 EcoBoost (74 Kw) má výkon, aký by ste očakávali od konvenčného motora 1,6 litra. Pritom ale dosahuje nižšiu spotrebu paliva aj emisií CO2, ktorých hodnoty začínajú na 102 g/km. Z asistentov je tu hlásenie nepovoleného prekročenia jazdných pruhov, manuálny tempomat a rozpoznávanie dopravných značiek. LED svietenie je vpredu aj vzadu, Fiesta svieti skutočne dobre. Dômyselnou funkciou Fiesty je tlačidlo Eco. Po jeho stlačení sa niekoľko systémov prepne do úspornejšieho nastavenia. Napríklad akcelerácia bude mäkšia, voľnobežné otáčky motora alebo otáčky ventilátora klimatizácie sú nižšie. Dohromady môžu tieto drobnosti priniesť viditeľnú úsporu paliva.

Miesto pre vodiča je príjemné a prístroje na palubnej doske sú logicky rozmiestnené. Priali by sme si nejaké nabíjacie adaptéry na mobilné zariadenia pre cestujúcich na zadných sedadlách, ale tu sme nič také nenašli. Zato je tu elektronický stabilizačný systém, brzdový asistenti, automatická aktivácia svetlometov pri zníženej viditeľnosti, Bluetooth handsfree  s bezviečkové doplňovanie paliva.

V celkovom hodnotení je to šikovné auto pre menšiu rodinu a oceňujeme plno užitočných technológií na vylepšenie zážitku z cesty ako aj na zvýšenie bezpečnosti jazdy.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.