Tohtoročný model má 2000 qubitov, vlaňajší ich mal len polovicu. Nárast výkonu zdanlivo popiera Moorov zákon.

Kvantové žíhacie počítače od D-Wave nie sú univerzálnymi kvantovými počítačmi v pravom slova zmysle (o tie sa v súčasnosti pokúšajú Google aj IBM), ale sú extrémne efektívne v špecifických aplikáciách, najmä keď máte obrovské množstvo variabilných a potrebujete nájsť optimálne riešenie.

Keď minuloročný model porovnávali s bežným CPU pri riešení kvantových žíhacích úloh, počítač od D-Wave bol 100 miliónov krát rýchlejší ako bežný počítač. Google aj niektoré letecké spoločnosti si ich počítače zakúpili, aj keď Google priznáva, že v súčasnosti neexistuje mnoho praktických využití pre takúto technológiu. Tak či tak, aj keď D-Wave počítač stojí okolo 10 miliónov dolárov, teda je zhruba 10 000 krát drahší ako bežný počítač, pri výpočte špecifických problémov je stále o 10 000 krát na dolár efektívnejší.

Nová generácia má dvojnásobný počet quibitov, ale je až 1000 krát efektívnejšia. Je to preto, lebo qbuit môže byť v polohe 0, 1, alebo oboje zároveň. Ak je pravda, že nový D-Wave je 1000 krát rýchlejší, tak je oproti bežnému CPU až 100 miliárd krát rýchlejší. Samozrejme, len v špecifických aplikáciách.

Firma tvrdí, že ich počítače sú využiteľné v strojovom učení pri metódach a spôsoboch, aké by s normálnymi procesormi neboli možné. Firma tiež začala trénovať prvú generáciu programátorov, aby začali vyvíjať aplikácie pre ich počítače.

Zdroj: www.tomshardware.co.uk

Značky: