Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Prichádza nový Lexus RX. Tento rok by sme mali spoznať ďalšiu generáciu tohto SUV – jedného z najdôležitejších modelov v ponuke japonského výrobcu. Najnovšie správy hovoria, že na výber budú až tri hybridné pohony. Čo môžeme  očakávať?

Bude z čoho vyberať

Ako informoval austrálsky portál CarExpert s odvolaním sa na japonské weby Creative311 a MagX, nový Lexus RX bude na výber s tromi hybridnými jednotkami. Na vrchole ponuky je systém 500h s 2,4-litrovým preplňovaným motorom. Druhou pohonnou jednotkou bude plug-in hybrid s 2,5-litrovým atmosférickým motorom. Pravdepodobne pôjde o systém veľmi podobný ako je použitý v novom Lexuse NX 450+. Naznačuje to aj názov – Lexus RX s týmto agregátom má rovnako ako NX so zástrčkou opustiť fabriku s nápisom 450h+ na dverách batožinového priestoru. Podľa japonských médií bude tretím hybridom v zostave nového Lexusu RX plne hybridný 350h aj s atmosférickým 2,5-litrovým motorom. Každý z vyššie uvedených systémov má byť založený na motore so štyrmi valcami usporiadanými v rade.

Bližšie parametre a výkon spomínaných pohonov zatiaľ nie sú známe. Možnosť porovnávať nám však dáva spomínaný Lexus NX. Menší brat modelu RX 450h+ má výkon 309 koní a na stovku zrýchli za impozantných 6,3 s a navyše ponúka elektrický dojazd až 98 km. NX 350h produkuje 243 k a vo verzii s pohonom všetkých kolies zrýchli na 100 km/h za 7,7 s. Médiá sa sústreďujú na hybridné systémy, no nič nenasvedčuje tomu, že by sa Japonci v novom Lexuse RX  chystali definitívne vzdať  konvenčných spaľovacích motorov. Verzia 350, dostupná napríklad v Spojených štátoch, však  pravdepodobne dostane nový motor – preplňovaný R4 2,4. V novom NX tento pohon produkuje okolo 279 koní.

Premiéra sa blíži Nový Lexus RX sa bude od svojho predchodcu výrazne líšiť nielen pohonným ústrojenstvom. Výrobca z krajiny vychádzajúceho slnka s najväčšou pravdepodobnosťou použije aj novú platformu GA-K, ktorá poskytne väčšiu tuhosť karosérie, spoľahlivejšiu ovládateľnosť a priestrannejší interiér. Môžeme tiež očakávať dlhý zoznam vylepšených asistenčných systémov vodiča a kompletne prepracovaný interiér s novými multimédiami. Hovoríme o novej modelovej generácii, takže zmeny sa nepochybne budú týkať aj štylistiky exteriéru. Priečny svetelný pás na zadnej časti auta a sprievodný nápis LEXUS na mieste oválneho loga značky sú takmer isté. Ako bude nový Lexus RX vyzerať naozaj, by sme sa mali dozvedieť už čoskoro. Podľa aktuálnych správ má ďalšia – už piata – generácia SUV Lexus debutovať v druhej polovici tohto roka a v predaji ju môžeme očakávať v roku 2023.

Značky: