Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový PEUGEOT 3008 DKR ponúka extrémnu víziu nového SUV 3008, ktorá zvýrazňuje charakteristické črty a rozmery šelmy, najmä pri pohľade šikmo zozadu.

Pretekárske auto si zachovalo postoj vodcu svorky a výraz SUV. Čierna kabína umiestnená na veľkorysých bokoch a chrómové lišty zdôrazňujú líniu strechy. Výraz prednej aj zadnej časti oboch vozidiel je veľmi podobný, čo sa týka svetlometov, masky a línie pretínajúcej červené pazúry zadných svetiel.

Po technickej stránke Peugeot Sport prepracoval hlavne zavesenie kolies (tlmiče a geometriu), čím sa zlepšilo správanie auta, ďalej chladenie a hmotnosť vozidla. Tá ostala rovnaká, napriek novým prvkom a zapracovaniu systému klimatizácie, ktorú posádky nepochybne veľmi ocenia.

Aj motor bol jednou z hlavných tém, na ktorých sa pracovalo. Najprv musel splniť nové predpisy FIA. Pre dieselové vozidlá s pohonom dvoch kolies bol znížený priemer nasávania prívodu vzduchu z 39 na 38 mm, čo vytvorilo stratu výkonu asi 20 koní. Inžinieri sa snažili vyrovnať túto stratu, ale predovšetkým zlepšiť ľahkosť používania motora pri nízkych otáčkach. Značné úsilie bolo tiež venované získaniu väčšej spoľahlivosti dielov motora.

peugeot_3008_dkr_web2016_8_nowat

Sébastien CRIQUET, dizajnér sériového vozidla 3008 a pretekárskej verzie PEUGEOT 3008 DKR

„Keď sme vytvorili nové sériovo vyrábané SUV PEUGEOT 3008, snívali sme o tom, že pôjdeme ešte ďalej a stvoríme extrémnejšiu verziu vozidla. Keď nás Peugeot Sport kontaktoval s výzvou navrhnúť vozidlo pre rallye Dakar 2017, boli sme nadšení pri predstave, že budeme môcť vytvoriť verziu „no limit“ z SUV 3008, niečo veľmi divoké. Technické vlastnosti pretekárskeho vozidla sú určované pravidlami organizátorov tohto športu, ale inšpirácia pre jeho dizajn vychádza z našej práce na sériovom vozidle s celým radom unikátnych prvkov, ktoré poskytujú dynamiku a silu tomuto novému PEUGEOT 3008 DKR: veľké kolesá a čierna kabína „Black Diamond“, ale aj svetlomety, maska, priečna línia vzadu a červené pazúry zadných svetiel.“

Jean-Philippe IMPARATO, generálny riaditeľ PEUGEOT

„Nová 3008 DKR symbolizuje pre PEUGEOT ďalšiu etapu v športových záväzkoch na cross-country rallye. Pohon dvoch kolies na pretekárskom aute je ďalšia spoločná vlastnosť verzie DKR s cestnou dvojičkou. Osvedčila sa na tratiach rally a je už kopírovaná. Tím Peugeot Total má za sebou skvelú sezónu 2016 a technické pokroky na novom PEUGEOT 3008 DKR napovedajú, že budú nápomocné pri dobývaní nových titulov.“

Bruno FAMIN, riaditeľ Peugeot Sport a manažér tímu Peugeot Total

„Na tejto novej 3008 DKR sme sa snažili zlepšiť všetky body, ktoré nám doteraz spôsobovali starosti, pričom naďalej sme rozvíjali potenciál nášho konceptu, obzvlášť v otázke zavesenia kolies. Začíname získavať skúsenosti, ale nikdy nevieme, čo nám udalosť, akou je napríklad Dakar, prinesie.“

Dream team na štarte

Posádky tímu Peugeot Total pre rok 2017 sú nezmenené. Stéphane PETERHANSEL / Jean Paul COTTRET, Carlos SAINZ / Lucas CRUZ, Cyril DESPRES / David CASTER a Sébastien LOEB / Daniel ELENA budú na štarte rally Dakar 2017 na palube štyroch zbrusu nových vozidiel PEUGEOT 3008 DKR.

Počas posledných pretekov a testov, ktoré prebiehali v Španielsku a v Maroku,  Dream Team preukázal, že v ňom vládne tímový duch a výnimočná solidarita. Všetci sú zmobilizovaní, aby sa čo najlepšie pripravili na rallye Dakar 2017, ktoré je prísľubom výziev.

Tak ako v roku 2015, aj tento rok tím Peugeot Total absolvuje komplexné testovanie počas rallye Maroko (od 3. do 7. októbra), kde Carlos SAINZ / Lucas CRUZ otestujú na pretekoch nový PEUGEOT 3008 DKR. Sprevádzať ich budú Cyril DESPRES / David CASTER, ktorí získali víťazstvo na Silk Way Rally, na ktorom sa posledný krát oficiálne zúčastnil PEUGEOT 2008 DKR.

Značky: