Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Viac ako len nové meno, je to skutočné poslanie.

V súlade s charakteristickým prémiovým štýlom posledných noviniek značky, aj nový PEUGEOT RIFTER má inovatívnu karosériu stvorenú pre dobrodružstvá každodenného života.

PEUGEOT RIFTER v sebe úspešne spája robustný a elegantný štýl. Jeho túlavá duša sa všade cíti dobre, ako v mestskej džungli, tak aj v prírode.

Nový PEUGEOT RIFTER je vybavený PEUGEOT i-Cockpit®-om a sľubuje intenzívnu, jedinečnú jazdu, ktorá je revolučná v jeho kategórii,  a aj za každých okolností.

Postavený je na novej platforme a ponúka odolnosť a vytrvalosť, aby vyhovoval najnáročnejším spôsobom používania. K dispozícii je s dvomi dĺžkami, ako 5- alebo 7-miestne vozidlo. Spája všestrannosť, modularitu a praktickosť. Je vybavený výkonnými motormi a najnovšími technickými prvkami.

PEUGEOT RIFTER je skúsený dobrodruh, ktorý je navrhnutý tak, aby inšpiroval prieskumníkov žiť každý deň intenzívne.

 „PEUGEOT inovuje, PEUGEOT prekvapuje. Našou ambíciou je stať sa najlepším výrobcom prémiových vozidiel pre širokú verejnosť. S vozidlom PEUGEOT RIFTER značka obnovuje svoju ponuku a úspešne spája všestrannosť používania a radosť z jazdy podľa značky PEUGEOT. Nový PEUGEOT RIFTER má silnú osobnosť a výraz „elegantného cestovateľa“, čím vyjadruje slobodu akcie.“

Jean-Philippe IMPARATO, Generálny riaditeľ PEUGEOT

Nový názov pre revolučnú karosériu

PEUGEOT označil tento nový model vo svojej ponuke osobných vozidiel jedinečným názvom. Jeho názov, PEUGEOT RIFTER, je krátky a dôrazný, a okamžite vás prenesie do outdoorového sveta.

PEUGEOT spôsobuje revolúciu v segmente. Nový PEUGEOT RIFTER si ponecháva základy, ale ide ešte ďalej a pridáva silnú, dynamickú osobnosť s dôrazným postojom.

„Výzva pri novom PEUGEOT RIFTER spočívala vo vytvorení žiadaného vozidla a zároveň v zachovaní objemu, robustnosti, modularity a kompaktnosti. Nová platforma umožňuje dokonale vyvážené rozmery. Naši dizajnéri vyťažili maximum z jej potenciálu a vytvorili tejto novej karosérii veľmi výrazný charakteristický štýl.“

Keith RYDER, zodpovedný za Dizajn PEUGEOT RIFTER

 Výrazný a kompaktný dizajn exteriéru pre silnú osobnosť

Spojenie medzi PEUGEOT RIFTER a ponukou osobných vozidiel značky PEUGEOT je evidentné.

Predná časť je moderná a robustná. V strede vertikálnej masky chladiča, ktorá je charakteristická pre posledné modely značky, je umiestnený Lev. Pohľad šelmy tvorí svetelný podpis s LED diódami v strede svetlometov.

Profil potvrdzuje silu štýlu. Rozmery sú dokonale vyvážené. Kapota je krátka a horizontálna, pozdĺžna línia okolo karosérie je umiestnená vysoko a previsy sú skrátené. Strešné tyče sú súčasťou dizajnu a sú starostlivo integrované. Ich spodná časť je otvorená, takže umožňuje predmety upevniť popruhmi.

Symetricky skosené okraje na protiľahlých stranách vpredu a vzadu ohraničujú dvere a okná. Na tomto druhu karosérie je to nový dizajnový prvok. Vyvýšené oblúky kolies taktiež prispievajú k športovému charakteru vozidla. Nový PEUGEOT RIFTER pevne stojí na svojich základoch. Pri niektorých verziách sú k dispozícii 17-palcové disky s diamantovým brúsením.

Vzadu sú veľké výklopné dvere, za ktorými sa nachádza veľkorysý batožinový priestor. Príslušnosť k značke PEUGEOT potvrdzujú expresívne svetlá s tromi pazúrmi. Vypuklý dizajnový nárazník posilňuje spodnú časť a poskytuje optimálnu ochranu v každodennej prevádzke.

Nový PEUGEOT RIFTER si požičiava niektoré štylistické a funkčné prvky z SUV: zvýšenú svetlú výšku, veľké kolesá, veľkorysú ochranu prahov dverí, spodnej časti karosérie, oblúkov kolies a nárazníkov, ale aj predný a zadný kryt podvozku.

Tieto atribúty podporujú jeho silnú osobnosť a umožňujú mu poskytovať novú všestrannosť: dynamickú kompaktnosť pre mesto, silu a výkon na výlety do prírody a na dlhé cesty.

A pre tých, ktorí chcú ešte viac, PEUGEOT RIFTER ponúka možnosť dlhej verzie (+35 cm), ktorá je z hľadiska priestrannosti a praktickosti unikátna.

Elegantný, dynamický štýl exteriéru nového PEUGEOT RIFTER vás môže prekvapiť silnou identitou a zosobnením modernosti a prestíže vodiča. Jeho interiér je však rovnako nevšedný.

Čistý a prepracovaný interiér s PEUGEOT i-Cockpit®

Dizajn interiéru nového PEUGEOT RIFTER je na trhu unikátny. Príslušnosť k značke PEUGEOT je okamžite identifikovateľná.

PEUGEOT i-Cockpit®  vytvára harmonický a moderný interiér pomocou čistých línií, viditeľných technológií a revolučnej kvality prevedenia.

Po prvý krát v tomto segmente, PEUGEOT i-Cockpit® otvára cestu k zážitkom z jazdy, ktoré oceňujú viac ako štyri milióny zákazníkov. Každý deň ponúka stimulujúci a intuitívny zážitok z jazdy s podporou nasledujúcich komponentov:

  • Kompaktný volant s dvomi plochými časťami pre lepšie uchopenie a manipuláciu
  • 8-palcová kapacitná dotyková obrazovka v dosahu ruky a v zornom poli
  • Head-up displej, ktorého dizajn je vylepšený chrómovým orámovaním a elegantnými červenými ukazovateľmi. Má farebnú obrazovku pre lepšiu čitateľnosť.

Miesto vodiča je vypracované až do posledného detailu, vrátane elegantných chrómových prepínačov na ovládanie klimatizácie. Sú umiestnené priamo na dosah ruky a obklopujú displej, na ktorom je bielou farbou zobrazená teplota.

V niektorých verziách uvoľňuje záložná elektrická brzda priestor na stredovej konzole, ktorý môže byť použitý ako veľká odkladacia schránka.

V interiéri, ktorý v sebe spája praktickosť a eleganciu, je všetko optimalizované pre potešenie a koncentráciu vodiča.

Extra dávka štýlu s verziou GT Line

Verzia GT Line PEUGEOT RIFTER je elegantná a dynamická, a dopĺňa ponuku GT Line značky PEUGEOT.

Jednoznačne identifikovateľná verzia GT Line obsahuje čierne špecifické prvky vo farbe Noir Onyx, ako sú orámovanie mriežky chladiča, kryty spätných zrkadiel, strešné nosiče a okrasné prvky v bočných lištách.

Tento exkluzívny štýl dopĺňajú 17“ zliatinové disky s diamantovým brúsením „Aoraki“, ako aj medené nápisy GT Line na predných blatníkoch a na dverách batožinového priestoru.

Hlavnými znakmi tejto verzie je kožený volant, prvky palubnej dosky v hnedej farbe „Marron Quente“, čalúnenie „Tissu Casual“, ako aj šachovnicové pozadie ciferníkov.

PEUGEOT RIFTER elegantne nesie svoju DNA objaviteľa a ponúka absolútnu slobodu v aktívnom živote. Pripravený do akcie!

 100% pôžitok z jazdy PEUGEOT

Potešenie z jazdy má značka PEUGEOT zapísané v génoch.

Nový Peugeot RIFTER je postavený na platforme EMP2, ktorá je známa svojimi dynamickými vlastnosťami. V spojení so špecifickým vývojom zadnej časti pre uprednostnenie modularity a zaťaženia, ponúka PEUGEOT RIFTER kombináciu komfortu a jazdných vlastností na takej úrovni, aká v tomto segmente ešte nebola.

Jazdné vlastnosti zabezpečuje predná náprava Pseudo MacPherson a zadná náprava s deformovateľnou priečkou. Nápravy a riadenie majú špecifické nastavenie, aby boli jazdné vlastnosti hodné značky PEUGEOT.

PEUGEOT i-Cockpit®, vysoko položené miesto vodiča a polomer otáčania 10,9 m zaisťujú dokonalú agilitu a vynikajúcu ovládateľnosť pre skutočné potešenie z jazdy. Zvýšenie svetlej výšky umožňuje všestranné ovládanie podľa akýchkoľvek želaní.

Ešte viac možností

Tí odvážnejší môžu myslieť na prekonávanie ciest aj pomocou voliteľnej výbavy Advanced Grip Control. V spojení s pneumatikami  MICHELIN LATTITUDE TOUR Mud & Snow (Blato a sneh) umožňuje ovládať trakciu tým, že nepretržite pôsobí na priľnavosť kolies. Spája sa aj s funkciou Hill Assist Descent Control (HADC), ktorý automaticky udržiava optimálnu rýchlosť v strmých klesaniach.

Verzia s pohonom 4 kolies je vyvinutá v spolupráci s naším dlhoročným partnerom, spoločnosťou DANGEL. Je k dispozícii ako voliteľná výbava k vozidlu PEUGEOT RIFTER.

Aby vozidlo vyhovovalo najnáročnejším požiadavkám, osobitná pozornosť bola venovaná robustnosti a vytrvalosti s hĺbkovými testami na všetkých typoch terénov a vo všetkých klimatických podmienkach.

„Dobrodružstvo, to je môj život a sloboda pohybu je to najcennejšie, čo mám!

Môj každodenný život je nekonečný prieskum toho, čo môže príroda a mestá ponúknuť: lyžovanie, horské bicykle, turistika, skateboard, jet ski, automobily, motorky …  Mal som možnosť vyskúšať nový PEUGEOT RIFTER. Jeho dynamické vlastnosti, presné riadenie a agilita ma ohromili. Môžem vám povedať, že toto vozidlo je určené na to, aby ma sprevádzalo za každých okolností.“

Stéphane PETERHANSEL, profesionálny pilot, 13 výhier na rally Dakar (automobily & motocykle)

Výkonné motorizácie

Práca, ktorá bola vykonaná na architektúre vozidla a optimalizácii hmotnosti je kľúčovým faktorom v neustálom úsilí o zníženie spotreby a emisií CO2.

Efektivita ponúkaných motorov je na najvyššej úrovni. Tieto motory spĺňajú najnovšiu emisnú normu Euro 6.c a sú už nastavené tak, aby vyhovovali budúcemu homologizačnému cyklu WLTP.

Benzínový motor 1,2 PureTech je k dispozícii v dvoch verziách:

  • PureTech 130k S&S s 8-stupňovou automatickou prevodovkou EAT8 (k dispozícii v priebehu roka 2019)
  • PureTech 110k S&S s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou, tiež k dispozícii aj vo verzii TBC (veľmi nízka spotreba)

PureTech motory majú Gasoline Particulate Filter (benzínový filter pevných častíc) na zníženie emisií tuhých častíc.

Naftové motory sú zastúpené motorom 1.5 BlueHDi, ktorý je k dispozícii v troch verziách:

  • BlueHDi 130k S&S so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou alebo s 8-stupňovou automatickou prevodovkou EAT8
  • BlueHDi 100k s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou, tiež k dispozícii aj vo verzii S&S TBC (veľmi nízka spotreba)
  • BlueHDi 75k, s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou

Všetky dieselové motory sú vybavené FAP filtrom (filter pevných častíc) a  katalytickou selektívnou redukciou (SCR). Táto technológia umožňuje eliminovať emisie hneď po naštartovaní motora a bez akýchkoľvek FAP aditív.

Technológia na najvyššej úrovni

Nový PEUGEOT RIFTER prirodzene ťaží z najnovších technických pokrokov značky, takže vyhovuje všetkým potrebám každodenného života.

Zoznam technologického vybavenia je pôsobivý a unikátny v segmente. Obsahuje tieto prvky (podľa verzie):

  • Záložná elektrická brzda. Veľká úložná plocha nahrádza ručnú brzdu, čo optimalizuje priestor na palube, ako aj praktickosť.
  • Adaptívny tempomat udržiava naprogramovanú rýchlosť a prispôsobuje vzdialenosť za vozidlom vpredu. Pri 8-stupňovej automatickej prevodovke je možné úplné zastavenie.
  • Rozšírené čítanie dopravných značiek zobrazuje prečítanú značku a systém zároveň navrhne prečítanú rýchlosť na nastavenie hodnoty pre obmedzovač rýchlosti alebo tempomat.
  • Systém detekcie neúmyselného vybočenia z jazdného pruhu koriguje trasu v prípade vodičovej nepozornosti.
  • Asistent pozornosti vodiča pomocou kamery analyzuje správanie vodiča a jeho pohyby volantom. V prípade poklesu pozornosti bude spustené zvukové a vizuálne upozornenie.
  • Systém automatického núdzového brzdenia (Active Safety Brake) v prípade identifikovania rizika kolízie.
  • Systém kontroly stability prívesu stabilizuje príves, aby tlmil poskakovanie a v prípade potreby spomalí vozidlo.
  • Automatické zapínanie/vypínanie diaľkových svetiel
  • Parkovacia kamera „Visiopark 180°“ zobrazuje zónu za vozidlom (180° pohľad) s možnosťou klasického zobrazenia, 180° zobrazenia (z vtáčej perspektívy) alebo „zoom“ v bezprostrednej blízkosti prekážky.
  • Systém sledovania mŕtveho uhlu, s upozornením vo vonkajších spätných zrkadlách.
  • Bezdotykové otváranie dverí a štartovanie

Informačné technológie poslednej generácie

Konektivitu zabezpečuje veľký 8“ farebný dotykový displej. Je umiestnený na dosah ruky, obsahuje dva USB porty, konektor jack, pripojenie Bluetooth a bezdrôtovú nabíjačku. Systém dopĺňa Mirror Screen kompatibilný s  Mirror Link®, Apple Carplay™ et Android Auto™.

3D online navigácia je spojená s hlasovým rozpoznávaním a umožňuje jednoduché a intuitívne vyhľadávanie bodov záujmu. Zohľadňuje dopravné podmienky v reálnom čase (TomTom Traffic).  Môže zobrazovať parkoviská, čerpacie stanice a lokálne počasie.

Inteligentné funkcie

Nový PEUGEOT RIFTER ponúka modulárny a ľahko prispôsobiteľný objem.

Optimalizácia architektúry umožňuje ponúknuť 5- aj 7-miestnu verziu s obidvomi dĺžkami Standard (4,40 m) a Long (4,75 m). Pri tej druhej sa predlžuje rázvor aj previs, vďaka čomu sa získali ideálne rozmery interiéru.

Na každé z troch samostatných sedadiel v druhom rade môže byť umiestnená detská autosedačka. Veľmi ľahko sa dajú zložiť do podlahy z batožinového priestoru prostredníctvom funkcie „Magic Flat“ (k dispozícii v druhom štvrťroku roku 2019).

Vo verzii Long môžu byť 2 samostatné sedadlá v treťom rade posuvné a tiež odstránené tak, aby sa prispôsobili všetkým situáciám a uvoľnili priestor pre batožinu, alebo pre väčší priestor na kolená cestujúcich.

Nakladanie dlhých predmetov je jednoduché, pretože sedadlo spolujazdca vpredu môže byť zložené do podlahy.

Batožinový priestor PEUGEOT RIFTER má objem od 775 litrov pod roletou batožinového priestoru v 5-miestnej verzii s dĺžkou Standard, až do 4 000 litrov pod stropom vo verzii Long so sklopenými sedadlami.

Roletu batožinového priestoru je možné nastaviť na dve polohy, čo umožňuje prispôsobiť rozloženie batožinového priestoru. Môže byť odložená za sedadlami v druhom rade.

Vodič aj cestujúci majú k dispozícii množstvo priestranných a ľahko prístupných úložných priestorov. Sú rozmiestnené po celom vnútornom priestore, na stredovej konzole, v strešnom paneli, v paneloch dverí, v prvom aj v druhom rade a v batožinovom priestore.

Predný airbag spolujazdca „Bag In Roof“, ktorý je inovatívne integrovaný do strešného krytu, umožnil vytvoriť uzavretý, chladený úložný priestor s veľkým objemom. Maximálny objem úložného priestoru je revolučný pre tento typ vozidla: až 186 litrov v závislosti od verzie.

Od uvedenia na trh v roku 2002 prešla strecha Zénith® vývojom. Každá ďalšia generácia je atraktívnejšia. Zákazníci si ju obľúbili. Je vybavená strešným oknom z jedného kusu, ktorý je možné zakryť elektrickou žalúziou. Prechádza cez ňu plávajúci, polopriehľadný oblúk s úložnými priestormi. Tým sa zvyšuje presvetlenie interiéru.

Oblúk má objem až 14 litrov. Je priamo pripojený k úložnému priestoru na streche, (prístupný z druhého radu sedadiel alebo z batožinového priestoru) a k úložnému priestoru nad hlavami cestujúcich. Orámovaný je osvetlením s LED diódami, čo umocňuje moderné prostredie interiéru.

Jednoduchý každodenný život

Optimalizácia posuvných bočných dverí umožňuje ľahký prístup do vozidla ich väčším otvorením. Nová architektúra vodiacich koľajníc teraz zachováva priestor vo vnútri interiéru pre cestujúcich odstránením vypuklín na úrovni ramien a umožňuje tiež lepšiu vizuálnu integráciu.

Veľké zadné dvere sú v tejto kategórii jedinečné a je v nich zabudované otvárateľné zadné okno. Je praktické a umožňuje prístup do kufra bez otvorenia dverí batožinového priestoru. Táto funkcia je obzvlášť užitočná na vybratie predmetu, ktorý je na rolete batožinového priestoru alebo ak je vozidlo zaparkované v blízkosti prekážky.

 Nový PEUGEOT RIFTER bude vo svetovej premiére predstavený na autosalóne v Ženeve (Genève 2018). Celosvetový predaj vozidla sa spustí v septembri. Vyrába sa v továrňach Vigo (Španielsko) a Mangualde (Portugalsko).

Značky: