Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

  • IC vlaky budú rekordne rýchle – trasu z Bratislavy do Košíc prekoná IC 513 za 4h 35 min

  • Košičanov s Prešovčanmi spoja rýchle regionálne expresy

  • Nové regionálne rýchliky potešia obyvateľov východného i západného Slovenska

  • Obľúbené cyklovlaky „Záhoráčiky“ sa opäť vracajú

Vďaka Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) budú mať cestujúci od 4. marca 2018 opäť väčšiu motiváciu prestúpiť z auta do vlaku. Do platnosti bude uvedená 1. zmena Cestovného poriadku 2017/2018, ktorá ponúka viacero možností, ako cestovať rýchlo, pohodlne a bez stresov.

Zľava Karol Martinček, Filip Hlubocký a Tomáš Kováč

Vlaky InterCity budú od najbližšej nedele opäť rýchlejšie. Na trati medzi Bratislavou a Košicami bude jazdiť IC 513 (Bratislava hl. st. 15:46 – Košice 20:21) za 4 h 35 min, čo znamená, že jazda vlakom ZSSK bude momentálne rýchlejšia ako autom. Cesta z hlavného mesta do Košíc osobným autom trvá dnes v ideálnom prípade pri dodržiavaní dopravných predpisov približne 4 h 46 min. Ďalšie dva vlaky InterCity – IC 520 (Košice 05:31 – Bratislava hl. st. 10:17) a IC 525 (Bratislava hl. st. 17:43 – Košice 22:29) skrátia svoju jazdnú dobu na 4 h 46 min, čo je rovnaký čas ako jazdou autom. Počas cesty vlakom z Bratislavy do východoslovenského krajského mesta však môžu cestujúci využiť čas, ktorý by inak strávili šoférovaním, napríklad prácou, relaxom či nadväzovaním nových kontaktov.

Karol Martinček odpovedá médiám

Obyvateľov oboch východoslovenských krajských miest prepojí 9 nových regionálnych expresov. V porovnaní s jazdnou dobou osobných vlakov (39 – 42 min) budú najrýchlejšie vlaky REX na linke Košice – Kysak – Prešov jazdiť až o 25 % rýchlejšie (28 min).

Podľa Google Maps by ste sa síce mali pri ideálnej premávke dostať z Košíc do Prešova za 26 minút, v skutočnosti je však Prešov druhým krajským mestom, kde sa najviac tvoria zápchy a ľudia sa tým pádom zbytočne zdržiavajú v kolónach. Nové REX-y poskytnú cestujúcim do školy a za prácou každý deň pohodlnú a rýchlu prepravu v smere do Prešova prostredníctvom viac ako 1 300 sedadiel a v smere do Košíc bude cestujúcim k dispozícii až viac ako 1 600 sedadiel. Posilnením železničnej dopravy sa snažíme riešiť preplnené cesty a ľuďom poskytujeme možnosť cestovať rýchlo, bezpečne a ekologicky,“ povedal Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Cestujúcich určite poteší aj 9 nových regionálnych rýchlikov na hlavnom ťahu severnou trasou. Spolu s existujúcimi spojeniami zabezpečia vlaky kategórie RR počas pracovných dní hodinový takt medzi krajskými mestami Bratislava, Trnava, Trenčín a Žilina. Regionálne rýchliky s novou kapacitou približne 2 000 sedadiel v jednom smere budú premávať v pracovných dňoch, pričom cestujúcim bude v osobných vozňoch k dispozícii bezplatná služba wi-fi pripojenia na internet. Zároveň budú s ohľadom na technické možnosti tieto vlaky jazdiť rýchlosťou 160 km/h všade, kde to dovoľuje trať. Novým regionálnym rýchlikom RR 764 Lomnica, ktorý ponúka 416 sedadiel, sa zasa cestujúci v pracovných dňoch jednoducho dostanú z Košíc do Vysokých Tatier.

V oblasti rozvoja turistického ruchu na Záhorí pokračuje úspešná spolupráca medzi Bratislavským samosprávnym krajom a ZSSK, výsledkom ktorej je premávka sezónnych cyklovlakov. Osobné vlaky s radenými cyklovozňami budú jazdiť medzi Plaveckým Podhradím, Zohorom a Záhorskou Vsou od konca apríla do polovice októbra. Pre turistov je tento región zaujímavý napríklad Malými Karpatmi či medzinárodnou cyklotrasou Eurovelo 13 tiahnucou sa pozdĺž Železnej opony a cesta vlakom je príťažlivá pre všetkých, ktorí si vážia životné prostredie.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.