Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

 V slúchadlách, inteligentných hodinkách a iných prenosných spotrebných produktoch je úspora miesta veľmi dôležitá a všetky komponenty musia byť čo najmenšie.

Výrobcovia OEM zároveň požadujú krokové čítačky typu plug-and-play a ďalšie senzory so zabudovanými funkciami, ktoré umožňujú jednoduchú implementáciu bez potreby podrobných aplikačných znalostí. Spoločnosť Bosch Sensortec s cieľom splniť tieto výzvy uviedla na trh modely BMA530 a BMA580, najmenšie MEMS akcelerometre na svete. Obe zariadenia majú zabudované funkcie, vďaka ktorým sa s nimi dá ľahko pracovať. BMA530 sleduje aktivity pomocou počítadla krokov a je vhodný najmä pre nositeľné zariadenia a BMA580 sa zameriava na slúchadlá s detekciou hlasovej aktivity.

V porovnaní so súčasnou generáciou akcelerometrov Bosch (BMA253) majú BMA530 a BMA580 o 76 % menšie rozmery a ich bola znížená z 0,95 mm na 0,55 mm. Zmenšenie rozmerov sa dosiahlo vďaka inovatívnemu puzdru WLCSP (Wafer Level Chip Scale Package). Malé rozmery akcelerometrov uľahčujú ich umiestnenie na PCB (Printed Circuit Board) a ich integrované funkcie uľahčujú konštruktérom integráciu do prenosných výrobkov. „Dopyt po malých senzoroch s neustále rastúcim výkonom stúpa tým, že priemysel smeruje k štýlovejším a minimalistickejším konštrukciám, ktoré si vyžadujú menšie senzory,“ povedal Stefan Finkbeiner, generálny riaditeľ a výkonný riaditeľ spoločnosti Bosch Sensortec. „Nové modely BMA530 a BMA580 predstavujú mimoriadne kompaktné a plne vybavené riešenie, ktoré uspokojí tento dopyt.“

Vedenie cez kosť pre zníženú spotrebu energie

Senzor BMA580 poskytuje inovatívnu detekciu hlasovej aktivity a pokročilú sadu funkcií pre slúchadlá. Mikrofóny v slúchadlách zvyčajne spotrebúvajú veľa energie, pretože musia byť neustále zapnuté, aby snímali hlasovú aktivitu. Namiesto toho model BMA580 využíva vedenie cez kosť na detekciu vibrácií hlasu používateľa a následne prebudí mikrofón z režimu spánku, čím dochádza k celkovej úspore energie. Žiadny iný senzor na trhu nekombinuje vedenie cez kosť s tak miniatúrnym rozmerom. Model BMA580 umožňuje interakciu používateľa s načúvacím zariadením v reakcii s dotykom na zariadenie, napríklad na prijatie alebo ukončenie hovoru. Softvér senzoru obsahuje algoritmus, ktorý dokáže rozlišovať medzi jednoduchým, dvojitým a trojitým poklepaním.

Okrem nositeľnej elektroniky je nový snímač zrýchlenia BMA530 ideálny na rozpoznávanie gest v hračkách, detekciu pádov v notebookoch či iných zariadeniach a funkcie spravovania napájania, ako je napríklad uspanie smartfónu počas jeho nehybnosti.

Nové akcelerometre ponúkajú viacero režimov napájania a automaticky sa prepínajú z režimov nízkej spotreby do režimov vysokej spotreby, aby sa predĺžila životnosť batérie. Ponúkajú flexibilný súbor možností pripojenia vrátane rozhrania I3C®.

Dostupnosť:

Nové senzory zrýchlenia od spoločnosti Bosch Sensortec si môžete objednať u našich distribučných partnerov od 1. štvrťroka 2024.

Značky: