Konštrukčné riešenie oddeľuje fotodiódy a svetelné pixely.

Japonská spoločnosť predstavila nový typ senzora, ktorý nájde svoje uplatnenie predovšetkým v smartfónoch. Využíva dvojvrstvové tranzistorové pixely, čím sa zvýšila jeho schopnosť zachytávať svetlo až dvojnásobne.

Klasický obrazový senzor má svetlocitlivé fotodiódy a pixelové tranzistory, ktoré riadia a zosilňujú signál na tej istej vrstve. Nové konštrukčné riešenie od Sony premiestnilo fotodiódy do vrchnej časti a pixelové tranzistory do spodnej. Toto riešenie ponúka aj vyšší dynamický rozsah.

Sony je priekopníkom v oblasti stohovaných senzorov, ktoré umiestňujú rýchlu pamäť a ďalšiu elektroniku priamo pod senzor, čo umožňuje rýchlejšie čítanie, a tým aj rýchle sériové snímanie a zníženie tzv. želé efektu. Najnovší senzor využíva podobnú myšlienku, ale pixelové tranzistory sú umiestnené na samostatnom substráte pod vrstvou fotodiódy.

V novom senzore sa zväčšili aj rozmery zosilňovacích tranzistorov. Po následnom zosilnení signálu sa zníži šum, čo je prínosné predovšetkým pri fotografovaní v zhoršených svetelných odmenách a v noci.

Zatiaľ nevieme, kedy sa táto technológia dostane do smartfónov alebo fotoaparátov. Vieme však, že technológia sa bude stále vyvíjať, takže sa máme určite na čo tešiť. 

Zdroj: Engadget

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.