Spojené kráľovstvo má zasiahnuť v oblasti lepšej podpory smart produktov ako sú smart TV a iná elektronika.

Ak máte skúsenosť s kúpou smart produktov ako sú smart TV, smart displeje a iných, tak ste si možno všimli, že aktualizácie nie sú pre výrobcov často prvoradé. Aj keď by to tak nemalo byť, tak táto kategória si získava nižšiu pozornosť ako napríklad smartfóny, počítače a podobný segment. Vláda Spojeného kráľovstva však ide pracovať na zmene, ktorá by mohla zabezpečiť lepšiu podporu týchto zariadení.

Zmeny sa majú spájať so zákonom nazvaným Product Security and Telecommunications Infrastructure Act, v preklade teda Zákon o bezpečnosti produktov a telekomunikačnej infraštruktúre. Hlavným bodom úpravy zákona má byť zabezpečenie pravidelných aktualizácií produktov a štandardizovanej aktualizačnej politiky, pričom sa spomína aj lepšie zabezpečenie elektroniky.

Smart produkty majú mať lepšie podmienky pre spotrebiteľa

Zmena, ktorá má mať najväčší dopad na zákazníkov, je povinnosť výrobcov informovať o dobe, počas ktorej budú produkty získavať aktualizácie. Rovnaký systém funguje napríklad u výrobcov smartfónov, no na iné smart produkty sa štandardizovaná aktualizačná politika vzťahuje len málokedy. Zahŕňať to má aj bezpečnostné aktualizácie, ktoré by tieto produkty mali získavať pravidelne. Nie je to však jedinou podmienkou, ktorú tento zákon predstavuje.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Výrobcovia by mali zapracovať aj na bezpečnosti zariadení, ktoré si zákazník kupuje. Heslá pri kúpe zariadení by tak už nemali byť prázdne, výrobca by mal automaticky nastaviť heslo. Toto heslo by zároveň nemalo byť jednoducho uhádnuteľné pre prípad, že by ho používateľ automaticky nezmenil. Týmto spôsobom sa má zvýšiť bezpečnosť zariadení už v základnom stave.

Poslednou zmenou, ktorá sa má týkať zákona v Spojenom kráľovstve je, že zákazníci majú mať k dispozícii informácie o tom, ako nahlásiť chyby či problémy so zariadením. Tieto informácie majú byť jednoducho dohladateľné. Ak nebudú tieto podmienky splnené, výrobcovia môžu čeliť pokute. Tento zákon sa zatiaľ bude vzťahovať len na región Spojeného kráľovstva, no je možné, že sa ním inšpirujú aj ďalšie regióny.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.