Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Slovenská pošta má od dnešného dňa, 1. júna 2020, nového predsedu predstavenstva. Stal sa ním Ing. Martin Ľupták, PhD., ktorého do tejto pozície vymenoval minister dopravy a výstavby SR Ing. Andrej Doležal. Vo funkcii vystriedal Mgr. Petra Helexu, ktorý bol zároveň odvolaný aj z postu generálneho riaditeľa. Martin Ľupták bude v zmysle stanov spoločnosti vykonávať aj povinnosti generálneho riaditeľa, kým Ministerstvo výstavby a dopravy SR, jediný akcionár Slovenskej pošty, a.s., vyhlási výberové konanie a vyberie nového generálneho riaditeľa spoločnosti.  

Vedenie Slovenskej pošty je pre mňa novou výzvou. Nielen preto, že ide o spoločnosť, ktorá je jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, ale aj pre jej potenciál transformovať sa na modernú a efektívnu európsku poštu. Ďakujem súčasnému manažmentu Slovenskej pošty za pracovné nasadenie, ale aj za úspešné zavádzanie nových projektov a služieb, na ktoré chcem nadviazať. Mám jasno v tom, kam by spoločnosť pod mojím vedením mohla rásť. Cieľom nie sú abstraktné vízie, ale smelé a konkrétne čísla. Preto verím, že by sa Slovenská pošta mohla v budúcnosti dostať na úroveň podniku, ktorý bude zrkadlom a vzorom hlavne pre iné poštové podniky vo svete, a na ktorú budú aj jej zamestnanci pyšní,“ povedal nový predseda predstavenstva Slovenskej pošty Martin Ľupták.

Martin Ľupták vyštudoval Obchodnú fakultu, so zameraním na komerčnú diplomaciu, na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Pôsobil v rôznych oblastiach na Slovenku aj v zahraničí. Manažoval a riadil niekoľko súkromných spoločností, a to ako člen predstavenstva švédskej spoločnosti Bring Linehaul A.B. Švédsko, predseda predstavenstva v oblasti poradenstva Eurocontrol, s.r.o., senior viceprezident Slovenskej spoločnosti pre kvalitu. Bol aj predsedom predstavenstva v spoločnosti Elbacert, a.s., viceprezidentom a výkonným členom Európskej organizácie pre kvalitu a tiež pôsobil v ČESMADe Slovakia. Od roku 2006 bol podpredsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom pre logistiku, dopravu a automobilový priemysel v spoločnosti BRING TRUCKING, a. s., dcérskej spoločnosti Nórskej pošty, kde zodpovedal za podnikový rast, obchodné stratégie, obstarávanie, audity, predaj a tiež za vývoj, kvalitu a inovácie.

Martin Ľupták nahradil vo funkcii Petra Helexu, ktorý stál na čele Slovenskej pošty od júla 2018. V rámci stratégie „Pošta 2020“ Slovenská pošta zlepšila hospodárenie a modernizovala niektoré služby pre zákazníkov. Slovenská pošta zaviedla platbu kartou na pobočkách, spustila mobilnú aplikáciu, rozšírila sieť BalíkoBOXov a investovala do zamestnancov zvyšovaním základnej mzdy. Stratégia „Pošta 2020“ priniesla pilotne aj projekt Online priehradky. Ide o jednotný zákaznícky portál Slovenskej pošty, ktorý umožní zákazníkom vybaviť prostredníctvom internetu najviac používané poštové služby a eliminuje nutnosť zákazníka navštíviť pobočku. Počas pôsobenia Petra Helexu obsadila Slovenská pošta v roku 2019 v rebríčku Transparency International Slovensko historicky najlepšie tretie miesto a celkovo sa stala druhou najlepšou spoločnosťou vlastnenou štátom. Spoločnosť tiež nedávno získala certifikát Systému manažérstva proti korupcii podľa normy ISO 37001.

Značky: