Informácia o nových čipoch je skôr predpoklad než nevyvrátiteľný fakt od NVIDIA.

ARM návrhy procesorov vedú a dôkazom toho sú nielen posledné dve generácie Intel Core procesorov (13 a 14) ale aj Apple M čipy. Okrem toho sú ARMy v smartfónoch, kde sa len pozriete. Kedysi okrajová platforma pre špecifické zariadenia, dnes to vyzerá na hlavného ťahúňa. A to nielen v oblasti „kancelárskeho výpočtového výkonu“, ale aj AI. Na webe VideoCardz sa objavili ďalšie detaily o plánoch značky NVIDIA.

Na trhu sa majú objaviť nové jadrá procesorov novej generácie. Qualcomm by mal integrovať nové jadro Blackhawk s jadrami Cortex-X5. NIVIDIA má podobné plány a podľa dostupných odhadov by firma použila jadrá ARM Cortex-X5 s vlastným GPU Blackwell firmy NVIDIA. Je pravdepodobné, že na výrobu svojich čipov s 3 nm architektúrou by využívala intelovské fabriky. NVIDIA SoC novej generácie by mala obsahovať podporu pre LPDDR6 RAM, GPU Blackwell a vydané by mali byť v budúcom roku.

NVIDIA nie je na poli AI nováčikom. Sú to ich špecializované RTX karty, ktoré využívajú firmy na spracovanie obrovského množstva token vo svojich nielen GPT modeloch. Svoj kúsok z koláča si chce odhryznúť aj Qualcomm, ktorý ohlásil uvedenie procesora Snapdragon X Elite. Je kompatibilný s Windows 11 a bude to vlajková loď v AI PC, ktoré Microsoft nazýva ako Copilot+ PC. Teda počítač pripravený a certifikovaný na beh AI lokálne.

Zdroj: VideoCardz

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.