Umelá inteligencia môže bežať v počítači aj smartfóne.

Práve na smartfónoch to posledné roky vidíme a výrobcovia smartfónov sa snažia prostredníctvom neurálnej jednotky o čo najviac autonómny beh funkcií AI. Na rad prichádza aj segment počítačov a na množstvo funkcií už nebudeme potrebovať kontaktovať vzdialené servery. Grafické karty NVIDIA umožnia beh umelej inteligencie priamo na lokálnom počítači. Na kreslenie grafiky je lepšie spoľahnúť sa na online nástroje.

Zatiaľ sme len v počiatkoch a nemôžeme mať veľké oči. Nateraz to budú chatboty, ktoré budú ľudia využívať na četovanie a získavanie textových informácií. Jeden z takýchto produktov je priamo od NVIDIE a je nazvaný Chat with RTX.

Bezplatné demo, ktoré si používateľ môže stiahnuť, vyžaduje grafickú kartu aspoň NVIDIA GeForce RTX 30 a minimálne 8 GB videopamäte. V tejto chvíli je produkt vhodný pre mierne pokročilých používateľov. Okrem toho je potrebné mať počítač s Windows 10 alebo 11 a najnovšie ovládače od výrobcu týchto grafických kariet. To ale považujeme za samozrejmosť.

nvidia chat with rtxZdroj: NVIDIA
nvidia chat with rtx

Hovoríme o tom, že umelá inteligencia bude fungovať off-line bez potreby kontaktovať cloudové servery iných spoločností. To vyžaduje mať takpovediac slovnú a informačnú zásobu priamo na počítači. Nástroj podporuje rôzne formáty, ako napríklad .txt, .pdf, .doc / .docx a .xml.

Základná konfigurácia teda spočíva aj v definovaní priečinka, kde máte uložené súbory s textovými informáciami. Nástroj si ich načíta do svojej knižnice. Na generovanie textu sa dá pripojiť k jazykovému modelu ako je Mistral alebo Llama 2.

Zdroj: NVIDIA

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.