GPU s NVIDIA Ampere architektúrou ponúka až 10-násobok raytracingového výkonu GTX 1060. Odporúčaná cena je 329 USD

NVIDIA oznámila, že prinesie architektúru Ampere miliónom PC hráčov GPU GeForce RTX  3060. Efektívna architektúra i druhá generácia NVIDIA RTX umožní GeForce RTX 3060 dosiahnuť vysoký výkon v ray-tracing a ponúkne tiež podporu NVIDIA DLSS ako aj ďalších technológií.

Nové herné tituly disponujú filmovou grafikou a vyžadujú ray-tracing v reálnom čase. Vysokým nárokom na herný hardvér často vyhovie len RTX platforma. GeForce RTX 3060 má dvojnásobný rasterizačný výkon a až desaťnásobný ray-tracing výkon oproti GTX 1060. Tým sa stáva veľmi zaujímavou možnosťou pre upgrade a základom dostatočne výkonného herného PC na hranie titulov ako je Cyberpunk 2077 alebo Fortnite s RTX pri 60 snímkoch za sekundu.

Hlavné špecifikácie RTX 3060:

  • 13 shader-TFlops
  • 25 RT-TFlops pre ray-tracing
  • 101 tensor-TFlops pre NVIDIA DLSS (Deep Learning Super Sampling)
  • 192bitové pamäťová zbernica
  • 12GB GDDR6 video pamäte
  • Resizable BAR bude v GeForce RTX radu 30 podporovaný počnúc RTX 3060. Pri kombinácii s kompatibilnou základnou doskou táto pokročilá PCI Express technológia umožňuje, aby CPU mohlo pristupovať k celej pamäte GPU naraz. Dosiahne sa tak dodatočného výkonu v hrách.

Rovnako ako ostatní zástupcovia GeForce RTX radu 30 podporuje aj RTX 3060 trojicu inovatívnych herných technológií platformy GeForce: NVIDIA DLSS, NVIDIA Reflex a NVIDIA Broadcast. Ponúknu zvýšenie výkonu aj vylepšenie kvality zobrazenia. Spoločne s ray-tracing v reálnom čase sú tieto technológie základom hernej platformy GeForce.

NVIDIA DLSS: AI, ktorú hráči milujú

AI vnáša revolúciu do počítačových hier. Uplatňuje sa v oblastiach od simulácie hernej fyziky a animácií, cez rendering v reálnom čase po streamovacie funkcie. NVIDIA DLSS poháňajú Tensor jadrá, dedikované procesory špecifické pre GPU GeForce RTX GPU. Technológia prináša nárast snímok za sekundu a zároveň generuje ostrý a dobre vyzerajúci obraz. Hráči tak získavajú rezervu vo výkone pre maximalizáciu ray-tracingových nastavení alebo rozlíšenia. DLSS je podporované vo viac ako 25 hrách a každý mesiac pribúdajú ďalšie.

NVIDIA Reflex a Broadcast: Správny ťah

Technológia NVIDIA Reflex redukuje latenciu systému (input lag) a hry vďaka tomu majú rýchlejšiu odozvu a poskytujú hráčom kompetitívnych multiplayerových titulov výhodu nad súpermi. NVIDIA Broadcast je súprava nástrojov ponúkajúca vylepšenia audia i videa pomocou AI, virtuálne pozadia, motion capture funkcie a pokročilé odstránenie hluku využiteľné v chatoch aj Skype hovoroch alebo video konferenciách.

Pokročilé funkcie GeForce Experience

GeForce Experience  sú nástroje umožňujúce hráčom ľahko optimalizovať nastavenie hry, zaznamenávať a uploadovať videá, zhotovovať snímky obrazovky alebo sťahovať a inštalovať Game Ready ovládače. Medzi najnovšie funkcie patrí:

  • Automatický GPU Tuning na jedno kliknutie: GeForce Experience podporuje GPU Tuning, ktorý pomocou pokročilého skenovacieho algoritmu dokáže automaticky vytvárať profily pretaktovania.
  • Vylepšený overlay v hrách: GeForce Experience dokáže novo v hrách zobrazovať aj štatistiky výkonu, teploty, latenciu vrátane štatistiky z NVIDIA Reflex Latency Analyzer.

GeForce RTX 3060 príde na trh koncom februára. Odporúčané ceny začínajú na 329 USD. Rad modelov so základnou aj navýšenou frekvenciou predstavia výrobcovia ako je ASUS, Colorful, EVGA, Gainward, Galaxy, Gigabyte, Innovision 3D, MSI, Palit, PNY či Zotac. Objaví sa tiež v ponuke predajcov aj v herných PC zostavách od popredných výrobcov po celom svete.

Značky: