Ak by ste na túto kartu nepotrebovali ventilátor, rozhodne by to mnohých potešilo.

Hráči vedia, že grafická karta NVIDIA RTX 3050 nie je tou najsilnejšou kartou na hranie. Viac-menej sa dá hovoriť o tom, že ide o akýsi rozumný základ, ktorý vám v dnešnej dobe poskytne hranie vo Full HD režime a množstvom detailov. Po správach, ktoré sa objavili o tom, že NVIDIA chce 8 GB model ochudobniť a uviesť 6 GB model je tu správa z webu Tom’s Hardware, ktorá hovorí o karte bez ventilátora.

Podľa serveru VideoCardz sa spoločnosť Palit rozhodla vyrobiť túto kartu v 6 GB verzii, avšak iba s pasívnym chladičom. Podrobnosti zatiaľ neuvádzajú detailné špecifikácie, no zdá sa, že ide o nástupcu pôvodnej karty GTX 1650. Tá bola takisto pasívne chladená. Pravdepodobne však bude mať nový dizajn chladiča a bude s hustejším rebrovaním alebo väčšími rozmermi, prípadne kombináciou.

Celkový výkon tejto grafiky by nemal presiahnuť 75 W TDP. To je však stále vysoký údaj nehovoriac o tom, že grafická karta sa dokáže veľmi rýchlo zahriať na vyše 80 °C. Stačí na to hra, ktorá využíva modernejšie prvky a dokáže ju adekvátne zaťažiť. Grafická karta s pasívnym chladením nie je nič výnimočné alebo nerealizovateľné. Budú tu však podstatne väčšie nároky na chladenie samotného počítača. Hovoriť sa dá o jednom alebo dvoch nízkootáčkových ventilátoroch navyše s veľkým priemerom v rámci chladenia skrinky.

Zdroj: Tom’s Hardware

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.