NVIDIA SHIELD TV je zariadenie do obývačky, ktoré plní účel multimediálneho prehrávača, hernej konzoly a škatuľky, ktorá dodá vášmu televízoru inteligenciu.

Zároveň funguje aj ako multimediálny server pre službu Plex, takže môžete k vášmu uloženému obsahu (legálne zálohy filmov a seriálov) pristupovať lokálne aj cez internet.

Zariadenie od NVIDIE ponúka aktuálne najväčší výpočtový výkon v rámci platformy Android (TV), čo sa prejavuje rýchlymi reakciami systému a ponukou exkluzívnych hier ako Borderlands: The Pre-Sequel!, Resident Evil 5 alebo Metal Gear Rising: Revengeance. SHIELD síce netromfne PlayStation 4 alebo Xbox One, výhodou je flexibilita zariadenia. Okrem služieb ako GeForce NOW, čo je v podstate herný Netflix, alebo Gamestream, čo je funkcia na streamovanie hier z vášho domáceho počítača, zaujme výbornými multimediálnymi vlastnosťami. Umožňuje streamovať z Netflixu v rozlíšení 4K a takisto podporuje technológiu HDR. Zvládne aj YouTube v 4K pri 60 fps, momentálne ako jediné zariadenie na trhu.

Chválime bohatú podporu rôznych formátov – 4K Ultra HD, 4K pri 60 fps(VP9, H265, H264) a ďalšie. Náročných používateľov určite poteší podpora 7.1 a 5.1-kanálového zvuku cez HDMI a podpora formátov AAC, AAC+, eAAC+, MP3, WAVE, AMR, OGG Vorbis, FLAC, PCM, WMA, WMA-Pro, WMA-Lossless, DD+/DTS (cez pass-through), DTS-HD MA (cez pass-through), Dolby TrueHD (cez pass-through). Vypisujeme ich všetky a do pozornosti dávame najmä posledné dva. Tie nenájdete prakticky v žiadnom inom multimediálnom prehrávači – nielen s Androidom. Takže pokiaľ podporu spomenutých formátov hľadáte, zbystrite pozornosť. Zariadenie najnovšie podporuje aj Dolby Atmos.

Výhodou SHIELD-u je jeho flexibilita. Je to multimediálny prehrávač, zdroj aplikácií, herná konzola aj server pre vaše filmy a seriály

Výhodou SHIELD-u je jeho flexibilita. Je to multimediálny prehrávač, zdroj aplikácií, herná konzola aj server pre vaše filmy a seriály

Funkcia Plex servera je výborným bonusom pre každého, kto má doma bohatú knižnicu videoobsahu. Ten je možné uložiť priamo v SHIELD-e a zariadenie premeniť na multimediálny server jednoduchým aktivovaním funkcie. Zariadenie tak eventuálne môže nahradiť aj NAS úložisko, samozrejme, v závislosti od vašich potrieb.

NVIDIA SHIELD TV na Slovensku oficiálne predáva Alza, cena začína na úrovni 199 eur pre 16 GB model. K zariadeniu však môžete pripojiť externý disk a softvérovo ho premeniť na interné úložisko. Je to nová funkcia Androidu TV po aktualizácii na verziu 6.0, v tomto prípade funguje spoľahlivo. Jednoducho si tak rozšírite dostupné miesto nielen pre aplikácie, ale aj multimédiá.

Cena: 199 EUR
Zapožičal: NVIDIA

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 7/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Čo dokáže Android TV?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit