Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Obliecť sa do práce je pre mnohých každodennou rutinou, nad ktorou netreba ani príliš premýšľať.

Ak sa ale na chvíľku zastavíte a zamyslíte nad výberom, môžete si svoj pracovný život celkom uľahčiť Platí to najmä pre všetkých, ktorí pracujú rukami a pri práci sa potia viac ako by bolo nevyhnutné. Poradíme, čo si všímať pri pracovnom oblečení.

Normy a certifikácia

Ako prvé je vždy potrebné vyberať pracovné oblečenie s ohľadom na konkrétnu pracovnú činnosť a s tým súvisiace normy, ktoré určujú vlastnosti oblečenia. Je totiž rozdiel či zabezpečujete krtkovanie Nitra, alebo máte na starosti osádzanie dopravného značenia niekde na diaľnici či prácu pri železničnej trati. Ak už v tomto smere máte poriadok, zostáva sa orientovať na kvalitu a vyhotovenie pracovného oblečenia. Ako neurobiť chybu?

Reflexná vesta na prácuZdroj: elements.envato.com

Gramáž oblečenia

Ak si pozriete ktorékoľvek pracovní tričko, uvidíte pri ňom uvedenú gramáž. Tá je číselným vyjadrením hmotnosti textilu prepočítanej m2, pričom tento údaj vám napovie, aké hrubé je dané tričko. Vo všeobecnosti platí, že tričko s nižšou gramážou bude pochopiteľne ľahšie a priehľadnejšie, kdežto tričko s vyššou gramážou bude pevnejšie, ale zároveň aj teplejšie. V letných mesiacoch pod pracovné montérky určite oceníte tričko s nižšou gramážou, ak ale naopak montérky nenosíte a tričko je jediným vaším odevom od pol pása vyššie, uprednostnite skôr model s vyššou gramážou.

Kvalita materiálov

Hoci sa vám určite oplatí všímať si gramáž, nejde o jediný parameter, ktorý by svedčil o celkovej úrovni spracovania. Pre celkové pohodlie počas práce aj životnosť odevu je dôležité zloženie materiálu a ich kvalita. V prípade tričiek máte na výber bavlnu, elastan, polyester, viskózu prípadne ich rôzne kombinácie, ktorými je možné dosiahnuť optimálne vlastnosti. Pri väčšine pracovných činností určite neurobíte chybu, ak uprednostníte tričká z kvalitnej bavlny, ktorá je na nosenie veľmi príjemná.

Na záver sa ešte vráťme k nadpisu. Ak sa chcete vyhnúť nadmernému poteniu, vyberajte si vzdušné  a rýchloschnúce materiály, ktoré môžu byť o niečo drahšie, no v tomto prípade sa za kvalitu určite oplatí priplatiť.

Pracovné oblečenieZdroj: elements.envato.com