Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Už viac ako 700 malých a stredných podnikov na Slovensku využilo od jesene minulého roka dostupnejšie úvery ČSOB z programu COSME, ktorý je súčasťou tzv. Juckerovho plánu.

Ide o úvery so zárukami Európskeho investičného fondu (EIF), vďaka ktorým je financovanie pre podnikateľov dostupnejšie.  Z údajov ČSOB vyplýva, že najviac úverov zatiaľ smerovalo pre podniky v regiónoch s nadpriemernou nezamestnanosťou.

„Najviac úverov smerovalo do regiónov Prešova a Banskej Bystrice. Ide o regióny s dlhodobo nadpriemernou nezamestnanosťou a aj to potvrdzuje opodstatnenie fungovania týchto mechanizmov. Dosiaľ podporené spoločnosti totiž vytvárajú spolu až 1600 pracovných miest,” vysvetľuje Dáša Poláková, riaditeľka Odboru microSME segmentu ČSOB. Priemerná výška úveru pritom predstavovala 31.500 eur. Vo väčšine prípadov išlo o podporu firiem, ktoré pôsobia na trhu už dlhší čas, tretina dokonca viac ako 10 rokov.

Najvyššia výška úveru bola poskytnutá podniku v Banskobystrickom kraji, a to 500.000 eur. Najväčší záujem mali firmy o investičné úvery, ktoré tvorili až 70% portfólia.

Príkladom je aj spoločnosť Kovovýroba KAPSO, z Banskobystrického kraja. Jej majiteľ prebral z rúk otca rodinnú firmu a rozhodol sa pokračovať v podnikaní. Garáž prerobil na dielňu, zamestnal kvalifikovaných odborníkov na zámočnícke práce. Priestory rodičovského domu však už nestačili na pokrytie rastúceho dopytu a rozširovanie portfólia. Musel preto hľadať nové priestory, ako aj zdroje na ich zafinancovanie. Vďaka podnikateľskému úveru COSME od ČSOB s garanciou EIF si mohol dovoliť kúpiť nehnuteľnosť v areáli bývalej fabriky Mostáreň Brezno. Poskytnuté finančné prostriedky investoval tiež do rozšírenia aktivít portfólia. Vďaka pomoci ČSOB sa jednoznačne zvýšila konkurencieschopnosť jeho spoločnosti.

„Záruky, a teda nástroje zdieľaného rizika pri tomto type úverov banke umožňujú sčasti uvoľniť úverové podmienky, vďaka čomu je úver pre klienta dostupnejší. A to nie len z pohľadu úrokovej sadzby, ale a aj z pohľadu maximálnej splatnosti úveru, a teda možnosti nižších splátok,“ vysvetľuje Polláková.

Z pohľadu odvetví dominoval sektor služieb, v rámci ktorého bola poskytnutá asi polovica úverov so zárukami EIF. Takmer 15 % poskytnutého objemu smerovala na podporu maloobchodu a asi desatina do odvetvia dopravy a poľnohospodárstva.

  Získanie úveru ktoréhokoľvek typu je podmienené splnením nasledujúcich podmienok:

  • podnikateľ alebo firma má sídlo v SR,
  • žiadateľ aktívne podniká na území SR minimálne 12 mesiacov,
  • v prípade firmy je prevažná majetková účasť tuzemských osôb,
  • žiadateľ nemá žiadne záväzky po lehote splatnosti voči štátnym a finančným inštitúciám,
  • má ročný obchodný obrat (tržby) minimálne 10 000 €,
  • nie sú proti nemu vedené žiadne súdne spory,
  • nepodniká v nefinancovateľných odvetviach,
  • spĺňa ostatné bankou stanovené podmienky pre poskytnutie úveru.

Značky: