Oficiálne aplikácie bude jednoduchšie rozpoznať v Obchode Play.

Obchod s aplikáciami určený pre Android smartfóny v poslednej dobe prechádza vylepšeniami, ktoré majú za cieľ vytvoriť bezpečnejšie prostredie pre používateľov. V rámci toho sa už nedávno objavili označenia overených VPN aplikácií, ktoré sú bezpečné na používanie. Google takto zabezpečil, že používatelia nenarazia na žiadne neoverené a podvodné služby, ktoré by ohrozili ich bezpečnosť. Označovanie oficiálnych a overených aplikácií však pokračuje.

Obchod Play najnovšie predstavuje informáciu o oficiálnej aplikácii, o ktorú sa stará štát. Vďaka tomu budete vedieť rozpoznať oficiálnu aplikáciu od tej falošnej a budete mať istotu, že svoje osobné údaje nezadávate do podvodnej aplikácie. Google zatiaľ testuje túto funkciu a vypúšťa ju v prvých krajinách.

Obchod Play bude informovať o štátnej aplikácii

Existuje množstvo aplikácií, o ktoré sa stará vláda. Niektoré z nich sa týkajú elektronických dokladov, iné zasa slúžia na oficiálnu komunikáciu so štátom. Najjednoduchším spôsobom ako sa k takýmto aplikáciám dostať, je prostredníctvom Obchodu Play pre Android smartfóny, resp. App Store pre iPhony. A aby ste mali istotu, že si nenainštalujete podvodnú aplikáciu do svojho zariadenia, tak Obchod Play teraz predstavuje odznak oficiálnej aplikácie spravovanej štátom.

Obchod Play bude označovať štátne aplikácieZdroj: Google
Obchod Play bude označovať štátne aplikácie

V pilotnej fáze Google tieto odznaky vypúšťa do dvanástich krajín. Medzi nimi je možné nájsť Austráliu, Kanadu, Nemecko, Francúzsko, Spojené kráľovstvo, Japonsko, Južnú Kóreu, USA, Brazíliu, Indonéziu, Indiu a Mexiko. Celkovo takto Google označil viac ako 3000 štátom spravovaných aplikácií, ktoré sú odteraz lepšie vyhľadateľné.

Google o tejto funkcii prvý raz rozprával v novembri 2023, pričom teraz prichádza aj do praxe. Dá sa očakávať, že neskôr sa možnosť označovania štátnych aplikácií rozšíri aj do ďalších krajín. O Slovensku sa zatiaľ nerozpráva, no je to tým, že Google najskôr informuje o prvých krajinách, kde je funkcia spustená.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.