Až 600 miliónov stiahnutí škodlivých aplikácií prebehlo v rámci služby Obchod Play v roku 2023.

Aj keď sa to môže zdať, ani Obchod Play nie je zárukou toho, že si nainštalujete plne bezpečnú aplikáciu. V niektorých sa môže malvér nachádzať už pri ich príchode do obchodu, pričom šikovní útočníci dokážu tento malvér dobre skryť pred kontrolou samotného Googlu. Rovnako sa však malvér môže do aplikácie dostať až neskôr prostredníctvom aktualizácie, kedy vývojári vložia škodlivý kód do aplikácie až po jej inštalácii do zariadenia.

Spoločnosť Kaspersky pritom teraz vydala štatistiky za rok 2023, ktoré odhalili skutočne vysoké číslo inštalácií škodlivých aplikácií práve z Obchodu Play. Zo štatistík taktiež vyplynulo, aké typy aplikácií sú zvyčajne nebezpečné a mali by ste sa im vyvarovať.

Obchod Play umožnil 600 miliónov stiahnutí škodlivých aplikácií

Rok 2023 je už takmer za nami a s koncom roka prichádzajú aj štatistiky týkajúce sa zhodnotenia roka. Takéto zhodnotenie priniesol aj Kaspersky, ktorý uvádza, že Obchod Play je domovom viac ako 3 miliónov unikátnych aplikácií. Väčšina z nich je pritom bezpečná a bez rizika inštalácie malvéru, no predsa sa občas stane, že nejaký ten malvér sa do aplikácií dostane.

V roku 2023 sa pritom používateľom podarilo stiahnuť si škodlivé aplikácie viac ako 600 miliónov razov a častokrát pritom šlo o rovnaký typ aplikácií. Používatelia sa v mnohých prípadoch stretli s malvérom Fleckpe, ktorý dokázal otvárať stránky s predplatným a účtovať tak tieto poplatky u vášho mobilného operátora. Škodlivé aplikácie pritom boli rôzne zamerané a nejakú z nich ste si mohli nainštalovať aj vy.

Tieto typy aplikácií boli infikované najčastejšie

Pri inštalácii aplikácie častokrát platí, že malvér sa skrýva v tých najjednoduchších. Či už ide o aplikáciu pre nahrávanie obrazovky, baterku alebo úpravu fotografií, tieto nástroje máte zvyčajne vo svojom telefóne už v rámci operačného systému a nie je dôvod si ich inštalovať navyše. Preto by ste si mali pamätať, že tieto aplikácie sa môžu aj v rámci služby Obchod Play nachádzať infikované.

Rovnakým prípadom bola napríklad aplikácia iRecorder, ktorá špehovala svojich používateľov. Malvér Fleckpe sa pritom skrýval najmä v aplikáciách na úpravu fotografií a často sa škodlivé aplikácie skrývali tento rok aj pod správcov súborov či aplikácie sľubujúce obnovenie súborov.

Xiaomi 13T displejZdroj: TOUCHIT
Displej modelu Xiaomi 13T

Kaspersky uvádza, že Obchod Play tento rok skrýval aj niekoľko aplikácií spojených s prehrávačom či už filmov alebo hudby, ktoré spúšťali reklamu na pozadí aj keď bol displej smartfónu vypnutý.

Používatelia si vo veľkom inštalovali aj podvodné aplikácie sľubujúce odmeny. Tieto odmeny mohli byť za chôdzu, teda plnenie denného cieľa počtu krokov, sledovanie reklám alebo iné aktivity.

Veľkým zdrojom malvérov v rámci služby Obchod Play boli aj rôzne hry, či už šlo o klony známych hier alebo minihry, v ktorých sa objavuje väčšie množstvo reklám. Aj na túto skupinu aplikácií by ste si mali dať pozor ak si inštalujete aplikácie práve z Obchodu Play.

Zdroj: Kaspersky

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.