Inštalácia aplikácií mimo Obchod Play či App Store so sebou prináša riziká, informuje CEO Google.

Práve inštalácia aplikácií mimo Obchod Play bola značnou výhodou systému Android oproti systému iOS od Applu. Používatelia Androidu mali možnosť siahnuť po akejkoľvek aplikácii, ktorá sa na internete nachádzala, stačil im k tomu .apk súbor, ktorý následne na vlastné riziko do telefónu nainštalovali. Už čoskoro sa má tejto praktike otvoriť aj spoločnosť Apple, ktorá v súlade s pravidlami Európskej únie a jej zákonu známemu ako Digital Markets Act bude musieť povoliť inštaláciu aj mimo App Store.

Teraz sa však k situácii vyjadril aj Sundar Pichai, CEO spoločnosti Google. Jeho vyjadrenie vzniklo popri procese US v. Google, ktorý vyšetruje spoločnosť ako niekoho, kto si zaisťoval svoju dominanciu na trhu nevhodnými praktikami. Aký má názor CEO technologického giganta na inštaláciu aplikácií mimo oficiálny zdroj? To sa dozviete v našom článku.

Google s inštaláciou aplikácií mimo Obchod Play nesúhlasí

Aj keď je takáto praktika dnes už neoddeliteľnou súčasťou systému Android, Google si uvedomuje, aká nebezpečná pre používateľov a ich zariadenia je. Sundar Pichai pritom počas súdneho procesu prezradil, aký má spoločnosť postoj k tejto praktike a prečo by mali používatelia dobre zvážiť, odkiaľ si aplikáciu nainštalujú.

Nechceme vám dovoliť úplne ohroziť váš telefón. Môže to nainštalovať malvér do vášho telefónu. Môže to skutočne ohroziť vašu bezpečnosť, a to veľmi výrazne.

Toto vyjadrenie bezpochyby zdôrazňuje aj dôvod, prečo Apple doteraz nedovolil inštaláciu aplikácie mimo App Store do žiadneho iPhone. S aplikáciami z neznámych zdrojov jednoducho prichádza riziko inštalácie nejakého malvéru, ktorý by dokázal poškodiť bezpečnosť aj súkromie používateľov či zariadení.

Apple sa tejto praktike podvolí už čoskoro

Vzhľadom na zákon zo strany Európskej únie očakávame, že Apple sa pustí cestou Androidu už v najbližších mesiacoch. Tieto zákony pritom kompletne prekopali politiku spoločnosti, ktorá dlhodobo pracovala na bezpečnosti používateľov a taktiež vlastných produktoch. Jednou zo zmien, ktorá nastane už v blízkej dobe, je podpora pre RCS správy v systéme iOS.

O túto zmenu sa dlho snažil Google, no Apple sa nakoniec podvolil až zákonu zo strany Európskej únie. Podpora pre RCS správy v iPhonoch príde už v priebehu roku 2024 a v podobnom čase by sa Apple mohol podvoliť aj inštalácii aplikácií z neznámych zdrojov. Treba však pripomenúť, že táto inštalácia nie je úplne bezpečná, na čo upozorňuje aj Google.

Zdroj: phonearena.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.