Zdá sa, že Trumpov úrad robí všetko pre to, aby sabotoval spoločnosť Huawei.

V tomto okamihu je jeho najnovším plánom zastaviť výrobu čipov spoločnosťou TSMC, ktorá ich vyrába aj pre Huawei. Ako to však môže dosiahnuť, keď TSMC má sídlo na Taiwane? Je to pomerne jednoduché – TSMC používa výrobné zariadenia vyrobené v USA.

Aktuálne bola navrhnutá zmena pravidla priameho zahraničného produktu amerického ministerstva obchodu, vďaka ktorej budú spoločnosti používajúce technológiu USA potrebovať licenciu na predaj spoločnosti Huawei. Práve spoločnosť TSMC je hlavným dodávateľom čipsetov Kirin, ktoré Huawei používa predovšetkým vo svojich smartfónoch.

Pokiaľ by tento návrh prešiel, bolo by prakticky nemožné vyrobiť čipy bez použitia technológie, ktorá nemá pôvod v USA. V Číne totiž neexistuje žiadna výrobná linka, ktorá nepoužíva zariadenia zo Spojených štátov.

Niektorí členovia Trumpovej administratívy však zdôrazňujú, že tento krok by v konečnom dôsledku stál USA oveľa viac ako Čínu, alebo samotný Huawei. Z dlhodobého hľadiska by takýto krok vytlačil inovácie z USA a prospel tak Číne.

Všetko sa uzavrie v najbližších dňoch po rokovaniach, ktoré sú plánované na najbližšie dva týždne.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Huawei Mate 30 Pro sme si šli kúpiť do PLANEO Elektro: Všetko, čo ste chceli vedieť o prvom Huawei telefóne bez Google služieb

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.