K dispozícii by mala byť v roku 2022.

Portály Financial Times a Engadget priniesli informáciu o projekte digitálnej peňaženky, ktorý pripravuje Európska únia. Tento projekt by mal priniesť riešenie na digitalizáciu dokumentov, ako je občiansky či vodičský preukaz.

Riešenie od EÚ by malo byť dostupné v priebehu roka 2022 s cieľom sprístupniť službu pre obyvateľov a firmy vo všetkých 27 členských krajín. Súčasťou tohto riešenia bude jedna online identita, prostredníctvom ktorej budú môcť používatelia pristupovať k digitálnym dokumentom, ako sú už spomenuté preukazy, k diplomom, bankovým účtom a k ďalším funkciám a službám.

Príkladom je požičanie auta. Tento proces by ste mohli vykonať aj na diaľku, bez nutnosti ísť osobne za zamestnancom požičovne a odovzdať mu svoje doklady. Cez digitálnu peňaženku odošlete žiadosť o zapožičanie, systém overí vašu identitu a následne vám doručí digitálny kľúč, ktorý použijete na odomknutie vozidla. Riešenie však bude možné využiť aj na prihlásenie sa na vysokú školu či pre účely otvorenia bankového účtu.

Digitálna peňaženka od EÚ nebude povinná služba a budete sa môcť sami rozhodnúť či ju chcete alebo nie. Služba bude dostupná vo forme mobilnej aplikácie pre iOS a Android – portál Engadget uvádza použitie biometrickej autentifikácie na prihlásenie sa do aplikácie. Zatiaľ nie je známe, či bude k dispozícii aj webové rozhranie služby.

Projekt digitálnej peňaženky po zverejnení článkov portálov Financial Times a Engadget oficiálne potvrdila aj Európska únia. Tá bude počas najbližších mesiacov rokovať s členskými štátmi s cieľom doriešiť technické detaily a pripraviť sa na spustenie služby. Od septembra 2022 by chcela spustiť pilotné projekty.

Zdroj: Financial Times, Engadget, Twitter

Prečítajte si aj:

Exkluzívne: Občiansky preukaz už v mobile – vieme kedy a ako?

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit