Fungovať by mala vo vybraných krajinách, prvou bude Nemecko.

Samsung oznámil, že pracuje na rozhraní, ktoré umožní bezpečne uložiť občiansky preukaz na špeciálny eSE čip v telefónoch radu Galaxy S20. Vďaka tomu by mohlo byť teoreticky možné použiť tieto smartfóny ako náhradu za plastický občiansky preukaz v prípade, že sa budete musieť identifikovať.

API rozhranie, ktoré túto funkciu umožní nasadiť do praxe, bude dostupné koncom roka 2020 a bude spĺňať bezpečnostné požiadavky Nemecka a európskych úradov. Práve Nemecko by malo byť jednou z prvých krajín, ktoré umožnia nahrať si občiansky do smartfónu. Zatiaľ nie je známe, kedy sa funkcia rozšíri aj do ďalších krajín.

Nahratie občianskeho preukazu do smartfónu zabezpečí NFC čip, ktorý bude zabudovaný aj v občianskom preukaze. Dokument stačí priložiť k telefónu, zadať PIN kód a následne prebehne komunikácia medzi smartfónom a organizáciou, ktorá občiansky preukaz vydala. Ak dokument nebude obsahovať NFC čip, stačí ho odfotiť. Keď sa údaje overia, zašifrovaný občiansky preukaz sa uloží do telefónu a bude ho možné použiť na identifikovanie osoby.

Špeciálny eSE čip, ktorý sa nachádza v telefóne, je podľa Samsungu odlúčený od zvyšku systému, čo výrazne zvyšuje jeho zabezpečenie a komplikuje prípadné hacknutie. Na ukladanie a prístup k občianskemu preukazu sa využije mobilná aplikácia – tá by mohla v budúcnosti umožniť ukladanie aj ďalších dokumentov, ako je kartička poistenca či vodičský preukaz.

Okrem Samsungu na takejto funkcii pracuje aj Google. V tomto prípade však pôjde o súčasť operačného systému Android 11, ktorá by tak mohla byť dostupná pre širšie portfólio zariadení. Podmienkou pre jej nasadenie do praxe však bude spolupráca s vládami jednotlivých štátov.

Občiansky preukaz a ďalšie dokumenty v smartfóne Samsung Galaxy S20

Občiansky preukaz a ďalšie dokumenty v smartfóne Samsung Galaxy S20. Zdroj: Samsung

Zdroj: Samsung

Prečítajte si aj:

iPhone bude v Japonsku fungovať ako občiansky preukaz

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit